• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 4 Octombrie , 2004
* Din ciclul “ Economia, bat-o vina!”
banii ”intra la apa”

* Agentii economici recunosc ca au nevoie de noi
GAZETA si mediul de afaceri

* Din ciclul “ Economia, bat-o vina!”
banii ”intra la apa”

Cum economia de piata e minunata, dar lipseste cu desavarsire din Romania, carente in domeniu sunt, si nu putine. GAZETA s-a straduit sa gaseasca raspunsuri la intrebari aproape retorice: “unde sunt rezultatele cheltuirii fondurilor nerambursabile de la UE?”, “de ce infrastructura comunelor maramuresene e la nivelul mileniului trecut?” etc. Si cum ii sade bine unui numar festiv, va prezentam cate putin din fiecare investigatie din domeniu.

Pagina de ancheta economica a debutat in forta, cu un material care lamurea dilema “cui si unde sunt vandute marfurile confiscate de Politie, Vama si Garda Financiara?”, raspuns necunoscut la vremea respectiva nici macar de conducerea Directiei Generale a Finantelor Publice. Dar “eluciderea misterului” nu era chiar atat de dificila. Evident, marfa era vanduta celor care stiau de existenta “magazinului Morgana”, care practica preturi de “second hand”. La fel de interesant a fost si criteriul dupa care au fost alesi beneficarii donatiilor, dar si pretul oficial al “cadourilor”. Printre beneficiari s-a numarat si manastirea Sf. Ana din Rohia, care a beneficiat de o donatie de 5,6 milioane, constand in o lada frigorifica, o combina frigorifica, un televizor Telefunken (!), cauciucuri, boia de ardei si... vin. La banii astia le cumparam si noi! Doua numere mai tarziu, GAZETA deschide seria “Lukoil Sighetu Marmatiei”, printr-un articol care a dezvaluit modul in care firma a distrus un parculet cochet din centrul orasului, pentru a construi o noua benzinarie. Anul 2004 a debutat cu “Haosul noului cod fiscal”, generat de absenta normelor de aplicare. Am ramas in sfera legislativului si v-am aratat ca acolo unde-i lege ii si tocmeala. Desi actul normativ care reglementeaza reducerile de pret intrase in vigoare la inceputul anului 2003, GAZETA a demonstrat ca o mare parte dintre comerciantii de lux ai judetului habar nu au cu ce se mananca aceasta lege, sau o ignora voit. Pe lista neagra au fost trecuti Cozac, Armany si Vogue. Tot la capitolul “Agentii economici dispretuiesc legea”, GAZETA a prezentat cititorilor cum unii reusesc sa obtina subventii SAPARD pentru o ferma fara autorizatii! Asta, doar cand este vorba de Nicolae Pop, seful Ocolului Silvic Ulmeni si fost consilier judetean. Am ramas in mediul rural si v-am prezentat povestea “urat mirositoare” a gropii de gunoi din Sacalaseni, amenajata cu girul primarului Sabin Rat, pe... pasunea comunala!

Fondurile bune de muls

Tot din ciclul “ Mirobolantele realizari ale primarilor de pe plaiurile mioritice” face parte si cheltuirea nejustificata de catre Consiliul Local Seini a 48.200 de euro din fonduri PHARE pentru o… caramidarie. Si daca tot vorbeam de fondurile PHARE, va amintim si de celelalte materiale care demonstreaza ca acest program UE a fost pentru unii o vaca buna de muls. Exceptie de la regula nu fac nici cele mai multe dintre proiectele pentru dezvoltarea turismului, “botezate” pompos, dar folosite pentru a aduce fonduri in pusculita proprie. Nici proiectele care vizau infiintarea de centre pentru informare turistica nu sunt lipsite de “hibe”, si asta din cauza ca cele mai multe centre au “trait” exact cat perioada de finantare. Tot din fonduri PHARE a fost finantata si “chirurgia estetica a birourilor” sau a proiectele de dezvoltare a administratiei publice locale, in urma carora au ramas niste calculatoare si niste diplome care atestau participarea la cursuri. “A venit apa si i-a luat”, asa s-a intitulat povestea celor 17 miliarde cheltuite pentru lucrari de consolidare a raului Sasar, zona Baia Sprie. Bani cheltuiti preferential de CL Baia Sprie. “Banii” au fost marul discordiei si in articolul care a prezentat “revolta” taranilor impotriva Eurolat, care nu-si platise datoriile de patru luni, dar si in “trilogia” proiectul ACSEI, prin care “alianta” GeoMMed-Green Parteners a reusit “performanta” de a realiza din 280.000 de euro, doua centre de informare si…niste . E drept ca s-au ales cu niste comisionane “babane”. Si tot la capitolul “Comisioane grase, dar ilegale” am amintit si de firmele fantoma care plaseaza forta de munca in strainatate, desi nu sunt inregistrate la Inspectoratul Teritorial de Munca, cum cere legea. Dar cand e vorba de lege, e intotdeauna loc de tocmeala si de a ancheta agentii economici. Asa ca, vom continua.

Indolenta, SAPARD e numele tau!

Primul articol din seria “cacialmaua fondurilor SAPARD” ii tragea de maneca pe alesii locali, atentionandu-i ca “SAPARD isi da, dar nu-ti baga in traista”, iar infrastructura comunelor maramuresene tanjeste dupa “cadourile” UE, fapt pe care l-am si demonstrat. In mileniul III, cei mai multi dintre locuitorii satelor maramuresene traiesc ca-n evul mediu, fara a beneficia de apa, canalizare sau drumuri. Si un drum de tara pietruit pare un vis greu de realizat, din cauza ca drumul dosarelor catre SAPARD e lung si anevois, asa ca fie se pierd proiecte, fie…bani. Sigur, aceasta situatie nu i-a alarmat prea mult pe primarii care, la cateva zile de la expirarea termenului de depunere a proiectelor tehnice nici macar nu le elaborasera!, sau, mai grav nici nu gasisera inca... un proiectant. Insa, pe langa zona Codru, in alte parti ale judetului e boierie. Motivul? In aceasta zona ocolita de fonduri nerambursabile este in voga un altfel de sport: intinsul mainii. Dar, nici cu fosta conducere a Consiliul Judetean nu ne e rusine, ca vorba aceea daca “voturi nu sunt, nici fonduri nu vin”.

Pacalicii de la asigurari

Am mai consemnat: conform unui ordin din 2002, persoanele care calatoresc in strainatate au dreptul sa beneficieze de asistenta medicala pe baza de reciprocitate in limita conventiilor incheiate. Romania a incheiat astfel de acorduri cu 24 de tari. Din pacate multe firme de asigurari “uita” sa le aminteasca calatorilor ca nu mai trebuie sa-si plateasca si asigurarea medicala. Printre pacalicii de la asigurari se numara Eximtur, Eurolines sau Asirom.

Ioana LUCACEL, Mihaela MIHALEA





* Agentii economici recunosc ca au nevoie de noi
GAZETA si mediul de afaceri

Timp de 100 de numere, GAZETA a criticat sau laudat, in functie de rezultate, agentii economici din Maramures. Acum a venit randul lor sa-si spuna parerea despre noi. Am rasfoit agenda si am pus mana pe telefon. Desi eram pregatiti pentru critici, nu am gasit nici un carcotas! Un argument in plus pentru sloganul nostru: “Noi suntem cei mai buni!”

Nevoia de GAZETA

Agentii economici din Maramures asteptau de mult un ziar ca si GAZETA. “Era nevoie de GAZETA, pentru ca este un tampon intre monotonie si realitatea actuala. Imi place pentru ca sunteti seriosi si nepartinitori. Chiar daca apreciez materialele care arata partea pozitiva a lucrurilor, este nevoie si de cele care scot la iveala partea negativa. Sunt nesimtiti care nu pot fi inlaturati decat astfel”, a spus Ioan Maties, director Entopat SRL Miresu Mare. Nici la capitolul colaborare nu suntem mai prejos. “Am o parere foarte buna si despre ziar si despre colectiv. Noi am colaborat foarte bine!”, a spus Carmen Partene, director ARDAF, sucursala Baia Mare. Dar inainte de toate e realitatea. “Am o parere buna despre GAZETA, deoarece sunteti bine ancorati in realitate si nepartinitori”, a spus Victor Florean, director CMC Carbunari. Si asa am auzit ca avem si noi rolul nostru. “Tot ce apare in GAZETA este binevenit si are un rol pozitiv in viata orasului. In principal, imi plac materialele cu caracter politic, pentru ca este domeniul care ma intereseaza”, a spus Ioan Hoban, director SC Bilardi si consilier local PNL. Din GAZETA este greu de ales. “Este un saptamanal care in timp a castigat admiratia mea prin natura si felul in care sunt tratate subiectele cu efect in viata municipiului. Colectivul GAZETEI este competent, tanar si ambitios. Imi place ca sunteti echidistanti politic. Preferinta mea este GAZETA, de la prima, la ultima pagina. Este un ziar consistent in care fiecare gaseste ceva care sa-l captiveze”, a spus Paul Ungureanu, director de marketing AutoBari.

Exceptional, extraordinar, excelent!

Chiar daca nu suntem un exemplu de modestie, unele calificative chiar ne-au surprins. Pentru Alexandru Parjol, GAZETA are calificativul…. “Exceptional, sub toate aspectele! Este un ziar care evolueaza de la un numar la altul. Maramuresul avea nevoie de o astfel de publicatie cu coloana vertebrala. Imi place ca abordati obiectiv aspecte din viata cotidiana”, a spus Alexandru Parjol, director IMI SA. La aceasta idee subscriu si altii. “Este un ziar extraordinar! Am numai cuvinte de lauda pentru GAZETA. Sunteti nepartinitori, apolitici si cinstiti. Imi place si seful si toti cei din redactie”, a spus Adiel Florian, director “Piata Izvoare” SA. Iar superlativele curg in continuare. “Excelent. Chiar i-am spus in repetate randuri domnului Parcalab, cat de mult apreciez GAZETA. Imi place pentru ca este variata, bine documentata si obiectiva. Aveti si materiale de informare, istorice, de divertisment, dar si satirice. Mi se pare foarte bine structurata si serioasa”, a spus Lucian Petru Goja, director Alfasoft. Aprecierile au continuat in acelasi ton. “Dupa parerea mea, GAZETA este cel mai reusit saptamanal, cel mai serios si cu cel mai reusit tiraj din Maramures. Imi plac in special anchetele dumneavoastra si daca ati fi si mai incisivi ar fi si mai bine”, a spus Corin Chereches, director Voltamar.

Nota 10 pentru incisivitate!

Obisnuiti probabil cu mediul de afaceri in care supravietuiesc doar cei puternici, marea majoritate a directorilor apreciaza agresivitatea GAZETEI.“Imi place ca sunteti agresivi in scris si . Sunt o multime de teme pe care le-ati abordat intr-un mod obiectiv. Ma bucur ca aveti pagina web si pot sa va citesc pe internet”, a spus Petre Mitru, director Multinet SA. Afinitatile difera in functie de domeniul de activitate al fiecaruia. “Faptul ca ati ajuns la numarul 100 spune totul. Mie imi plac in special materialele economice pentru ca este si domeniul meu de activitate. Imi place GAZETA pentru ca este un ziar incisiv si ii doresc sa ajunga la 1.000 de numere”, a spus George Ofrim, director Arcer SRL Sighetu Marmatiei.

Distribuitorii de presa

Am cerut parerea si colaboratorilor care ne faciliteaza relatia cu cititorii.
l “Nu va laud, ca se supara ceilalti. GAZETA este un ziar bun, numai ca trebuie tinut tonusul cu care s-a inceput. La oameni a prins perioada aceea de inceput si trebuie tinut tot asa. Se asteapta bombe, de la voi!” - Valeanu Popescu, director SC CPD ING-VAL SRL.
l “Este cel mai tare saptamanal din Maramures si se vinde foarte bine. Imi place agresivitatea. Cred ca sunteti singurul ziar din judet care nu iertati nimic, voi chiar ! In general, imi plac anchetele.” - Vasile Kiss, director INA-K –Press.
l “Am o parere buna despre GAZETA. Au fost numere care s-au vandut foarte bine. Dar cred ca progresul se poate vedea si prin tirajul care-l aveti. In general, articolele sunt bune. Chiar daca nu sunt un citior fidel, sunt atrasa de materialele senzationale. Pot sa spun ca in special mi-au placut articolele care s-au scris despre casele de copii si despre problemele din acest domeniu. Ma bucur ca cineva ia atitudine, fiindca trebuie sa ne rezolvam aceste probleme.” – Florica Salajan, director Saldel Com SRL.
l “Este un ziar bun, pe care-l citesc cu placere pentru ca am gasit in ziarul vostru lucruri interesante.” – Ramona Lazar, director SC Niharcom SRL.
l “Despre GAZETA am o parere buna, sunt articole foarte bune. Nu am o preferinta anume, imi place in totalitate!” – Livia Sabau, director Rodipet.

Ioana LUCACEL, Mihaela MIHALEA

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.