• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 1 Martie , 2004
* Mana furisata in buzunarul cetateanului
Pacalicii de la asigurari

* Noi donatii pentru Monumentul rezistentei anticomuniste
pentru Muntele Curajului

* Bursa vorbelor

* Liber la evaziuni?

* Mana furisata in buzunarul cetateanului
Pacalicii de la asigurari

Toti cei care doresc sa calatoreasca in strainatate stiu ca au nevoie de o asigurare medicala. Ceea ce nu stiu potentialii turisti este ca nu pentru toate tarile e obligatorie asigurarea medicala. Bineinteles, firmele de asigurari sau agentiile de turism nu au nici un interes sa le deschida ochii. Incaseaza banii fara nici o retinere, desi pacaleala e uriasa.

Sute de miliarde de lei sunt incasate ilegal de catre unele firme de asigurari! Cum? Prin incheierea asigurarilor medicale pentru calatoriile in tari cu care Romania are semnate acorduri de reciprocitate in domeniul sanatatii! Prin aceste acorduri, cele doua parti semnatare se pun de acord in vederea decontarii reciproce a cheltuielilor medicale pentru cetatenii care le viziteaza tara. Romania are conventii de asistenta medicala cu 22 de state, marea lor majoritate, europene. Prin urmare, cetatenii romani care viziteaza Grecia, Turcia, Ungaria, Marea Britanie, Bulgaria, Moldova, Iugoslavia, Tunisia, Egipt, Ucraina, Croatia sau Slovenia, dar si Cipru, Rusia, Siria, Macedonia, Albania, Lituania, Armenia, Liban, China sau Cuba, au dreptul sa primeasca asistenta medicala fara plata, nefiind obligatorie incheierea asigurarilor medicale pentru calatorii in strainatate.

Incalcarea Constitutiei

Desi exista conventii medicale cu 22 de tari, firmele de asigurari si agentiile de turism din Romania obliga cetatenii sa plateasca acest tip de asigurare si pentru tarile in care nu este obligatorie! Motivatia lor arata cu degetul spre autoritatile vamale, care pretind la iesirea din tara prezentarea carnetului de asigurat. Cu alte cuvinte, vamesii, firmele de asigurari si operatorii de turism ignora Constitutia si legile. Conform articolului 11 din Constitutie: ”tratatele ratificate de Parlament, potrivit legii, fac parte din dreptul intern”. In Legea nr. 177 din 11 aprilie 2002 se stipuleaza modul in care asigurarea medicala e obligatorie: ”nu se aplica in cazul cetatenilor romani care calatoresc in tarile cu care Romania a incheiat acorduri, intelegeri, conventii sau protocoale pentru acordarea asistentei medicale pe baza de reciprocitate in domeniul sanatatii”. La mai putin de trei saptamani dupa emiterea legii, Ordinul 311 emis in comun de Ministerul de Interne si Ministerul Sanatatii si Familiei specifica cele 22 de tari in care romanii sunt scutiti de asigurare. Sumele care ingrasa buzunarele companiilor de asigurari nu sunt deloc neglijabile. In 2001, de exemplu, Bulgaria a fost vizitata de 227.000 de cetateni romani si Grecia de peste 100.000. In Iugoslavia au ajuns in 2001 aproape un milion de compatrioti, iar in Ungaria nu mai putin de trei milioane.

Nonsalanta ignorantei

Agentiile de turism au dat din colt in colt. Ba ca trebuie asigurari medicale pentru toate tarile, ba ca nu trebuie. Parerea general acceptata in cele din urma a fost ca, totusi, pentru Ungaria nu e necesara asigurarea. Altii au fost de parere ca tarile limitrofe Romaniei nu pretind acest tip de asigurare. Dar surpriza celor interogati a fost totala atunci cand le-am comunicat lista statelor care au incheiate conventii de reciprocitate in domeniul medical cu Romania. Si au sustinut in continuare ca pentru Grecia, Turcia sau Egipt si Tunisia, de pilda, cetatenii trebuie sa plateasca si suma aferenta asigurarii medicale pentru calatorii in strainatate. "Cetatenii trebuie sa-si intocmeasca asigurari medicale atunci cand calatoresc in Grecia, Turcia, Marea Britanie sau Tunisia. Noi nu ii obligam sa incheie aceste asigurari la noi, deci nu e inclusa in pretul excursiei, fiind mentionata separat. Stim ca exista o conventie recent incheiata cu Ungaria, deci nu trebuie asigurare medicala. In general, tarile limitrofe Romaniei nu pretind acest tip de asigurare. Daca parasiti tara cu una din destinatiile mentionate, categoric la frontiera vamesii romani va vor cere sa prezentati o polita de asigurare medicala pentru tara respectiva. Aceasta e una din conditiile cerute pentru a vi se permite sa parasiti Romania” a afirmat Dan Comanescu, reprezentantul Agentiei de turism Nord-Nord Vest Baia Mare. Firmele de asigurari au si ele aceleasi reguli. La Allianz Tiriac am aflat ca se fac asigurari pentru oricare din tarile mentionate pe lista. "De anul trecut nu mai e obligatorie asigurarea medicala pentru tarile limitrofe. La turci si la greci e nevoie de asigurare”, a precizat Georgeta Zetea, de la Allianz Tiriac, dupa parlamentari cu colegele de birou. In schimb, se stiau cu precizie tarifele acestor asigurari. Reprezentantii Ministerului Sanatatii si Familiei (MSF), care ar trebui sa aiba grija de respectarea acordurilor, nu au comentat oficial problema, spunand ca nu au nici o sesizare de acest gen. Dar, pe la colturi, angajati ai MSF spun ca institutia nu are fondurile si logistica necesara monitorizarii modului in care se pun in practica tratatele! Deci, acordurile cu pricina sunt profitabile pentru cetatenii partenerilor nostri de conventii. Romanii sunt buni de plata.

Parerea lor

"Daca parasiti tara cu una din destinatiile mentionate (Grecia, Turcia, Marea Britanie, Tunisia, n.red.), categoric, la frontiera vamesii romani va vor cere sa prezentati o polita de asigurare medicala pentru tara respectiva. Aceasta e una din conditiile cerute pentru a vi se permite sa parasiti Romania.”- Dan Comanescu, agentia Nord-Nord-Vest Baia Mare "Noi ii spunem clientului ca trebuie sa-si faca asigurare medicala. Daca isi face la noi, e treaba lui. Si daca cetateanul vrea, ii facem asigurare, pentru ca, oricum, nu strica sa o aiba.”- Marioara, agentia Eximtur Baia Mare (nu am obtinut numele interlocutoarei. De altfel, si raspunsurile ”extrase” cu greutate ("am de lucru in acest moment”) "De anul trecut nu mai e obligatorie asigurarea medicala pentru tarile limitrofe. La turci si la greci e nevoie de asigurare.” - Georgeta Zetea, Asigurari Allianz Tiriac Baia Mare "Numai pentru Ungaria nu trebuie asigurare medicala. Serios? Turcia, Egipt, Marea Britanie, Grecia? Nu, nu e asa. Trebuie asigurare pentru aceste tari. Cand intrati in tara respectiva, la vama vi se cere asigurarea medicala.” - Florentina Canta, Asirom

Statele partenere

"Persoanele care calatoresc in strainatate vor beneficia de asistenta medicala pe baza de reciprocitate, in limita acordurilor, intelegerilor, conventiilor sau protocoalelor incheiate intre Romania si celelalte state mentionate in prezenta anexa.”- Ordin 311/29.04.2002 Anexa: Republica Albania, Regatul Unit al Marii Britanii si Irlanda de Nord, Armenia, Bulgaria, Cipru, Republica Populara Chineza, Croatia, Cuba, Republica Araba Egipt, Republica Elena, Liban, Lituania, Macedonia, Moldova, Federatia Rusa, Republica Araba Siriana, Slovenia, Tunisia, Turcia, Ucraina, Ungaria.

Lavinia Cotarcea



* Noi donatii pentru Monumentul rezistentei anticomuniste
pentru Muntele Curajului

Moralitatea unui popor se desluseste din valorile pe care le respecta. Daca cei care au refuzat ca demnitatea si principiile sa le fie batjocorite devin simboluri ale acelui popor, inseamna ca se mai poate salva ceva. In aceasta ordine de idei, readucem in atentie problema ridicarii unui monument al demnitatii nationale.

La inceputul lunii februarie, GAZETA s-a alaturat demersului "Academiei Catavencu” care a initiat ridicarea unui monument al rezistentei anticomuniste. Reprezentand-o pe Elisabeta Rizea, monumentul va fi amplasat pe soclul din Piata Presei Libere ori pe cel al Ostasului Sovietic de pe Bulevardul Kisseleff din Bucuresti. Asezamantul cultural “Academia Catavencu” va administra fondurile necesare, iar pentru proiectul monumentului se va organiza un concurs national ce va fi jurizat de Andrei Plesu, Mihai Oroveanu, Radu Varia si Aurora Liiceanu. In prima saptamana, gazetarii GAZETEI au reusit sa stranga peste 100 de milioane de lei de la politicieni, oameni de afaceri, reprezentanti ai administratiei judetene si locale, jurnalisti, directori si sefi de institutii. Anuntam la vremea respectiva ca lista ramane deschisa tuturor celor care doresc sa contribuie la ridicarea monumentului.

Promisiuni onorate

Dorind sa ne sprijine in realizarea acestui proiect, filiale de partid si personalitati maramuresene nu au reusit sa-si cuantifice donatia imediat, dar au venit cu angajamente ferme pe care noi le-am luat in considerare, fiind nominalizati in paginile GAZETEI. Cei care au tinut sa-si onoreze promisiunile sunt Ludovica Parvu (PSD) - 1.000.000 lei, Viorel Rusu (directorul Arhivelor Nationale Maramures) - 200.000 lei si Ioan Hoban (PNL) care a virat in contul Asezamantului Cultural “Academia Catavencu” suma de 3.000.000 de lei. Vestea buna este ca lista generosilor s-a completat cu donatiile senatorului Maria Ciocan (PRM) - 500.000 lei si a doctorului-internist Ioan Roman - 1.000.000 lei. Restul numelor nu au materializat intentia, dar credem ca de vina a fost doar agitatia cotidiana, politica si nicidecum vreo lipsa de cuvant. Asteptam inca sumele promise de filiala PD Maramures, filiala PNTCD Maramures, Stefan Giurgi (administrator Asterom), Gheorghe Simon (consilier judetean PSD), Dumitru Florian (vicepresedinte RBG Phoenix), Francesco Stassola si Mircea Ontiu (Italsofa), Alexandru Parjol (IMI SA) si Cornel Savoiu (director DJTS). De asemenea, au promis ca vor vira bani direct in conturile Asezamantului Cultural “Academia Catavencu”: Gheorghe Lupan (primar Grosi), Liviu Fage (Sauro Confex), consilierul local Iacob Tataru (PSD) si primarul din Baia Sprie, Valer Barboloviciu (PNL).

"Au venit, maica, nenorocitii astia de comunisti la putere si ne-au luat tot: parul din cap, pamantul, caruta. Un singur lucru nu ne-au putut lua. Sufletul!” - Elisabeta Rizea, femeia considerata simbol al rezistentei anticomuniste din munti. Cuvintele sunt sarace pentru a descrie curajul acestei femei. I-au smuls parul, i-au zdrobit mainile si picioarele, au chinuit-o diabolic, dar nu au ingenuncheat-o. Ar trebui nu doar sa o admiram, ci sa o iubim. Mai ales, noi, cei care ingenunchem in fiecare zi in fata vietii. Un monument e prea putin. Dar e tot ce mai putem face. Acum.

Lavinia Cotarcea



* Bursa vorbelor

Stufarisul economic romanesc se desluseste cu usurinta lecturand ziarele dintr-o zi. Legi neconstitutionale votate in majoritate in Parlament, adica exact in locul in care Constitutia ar trebui sa fie Cartea Cartilor. Sau, cu alte cuvinte, "usi intredeschise” prin care delincventii cu sfatuitori isteti pot scapa nepedepsiti. Hotarari guvernamentale contradictorii, de genul "Uite esalonarea, nu e!”. Adica, io, guvernul, “nu mai vreau sa va dau jucaria asta, dar FMI-ul ma obliga”. Agricultura nici macar in cadere libera nu mai e, ca mai jos de sol nu poate cadea. Cica SAPARD-ul iar da bani agricultorilor romani, insa Badea Vasii nu prea citeste jurnalele si nu a invatat sa faca studii de fezabilitate. Fermierii romani nu au in dotare dictionare. Si cum ar avea, daca nici macar nu s-au nascut? Si cum sa se nasca, daca nu ii "moseste” nimeni? Dar parca asta mai conteaza… Important e ca vin alegerile si toata floarea cea vestita a politicii romanesti se da de ceasul mortii sa iasa cu fata sulemenita, doar-doar om inghiti galusca pregatita. Fundamentalism economic si inconsecventa guvernamentala. Acestea sunt tarele Romaniei in grandiosul mileniu al III-lea.

Lavinia Cotarcea



* Liber la evaziuni?

Codul Fiscal ar putea fi declarat neconstitutional din cauza unei greseli inexplicabile a aparatului parlamentar, care a declarat o lege cu caracter organic drept lege ordinara. Potrivit Constitutiei, o lege care cuprinde referiri la infractiuni si pedepsirea acestora trebuie sa fie obligatoriu o lege organica. In Monitorul Oficial, legea apare drept una ordinara (trimitere la art. 76 al. 2 din Constitutie, ce face referire explicita la caracterul de Lege ordinara). Astfel, oricine cauta un subterfugiu pentru a scapa de eventualele dosare penale care i s-au deschis pentru infractiuni vizand evaziunea fiscala, s-ar putea prevala de faptul ca Legea Codului Fiscal ar fi neconstitutionala. Cei care au comis anumite infractiuni in domeniul fiscal incepand cu 1 ianuarie 2004 si pana la decizia Curtii Constitutionale, ar putea scapa nepedepsiti, din simplul motiv ca o lege ce contine prevederi cu caracter penal nu se aplica retroactiv.

Lavinia COTARCEA

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.