• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 10 Ianuarie , 2005
* 8.000 de firme dizolvate din cauza ca au ignorat legea
Lichidarea indolentei

* A.M.B. 3000 Construct – firma de top in domeniul constructiilor
Arta de a construi

* Bursa vorbelor

* 2005 debuteaza cu scumpiri

* 8.000 de firme dizolvate din cauza ca au ignorat legea
Lichidarea indolentei

Aproape 8.000 de firme maramuresene vor fi dizolvate! Motivul? Administratorii lor nu si-au preschimbat certificatele de inregistrare fiscala pana la sfarsitul anului trecut, desi statul a acordat pana acum cinci “reprize” de prelungiri pentru termenul limita. Adica, de aproape patru ani, mai bine de o treime din patronii maramureseni au sfidat cu nerusinare legea!

Ultima zi a anului 2004 a coincis cu expirarea termenului pana la care patronii trebuiau sa-si schimbe vechile certificate de inmatriculare si inregistrare fiscala. Potrivit legii, din 1 ianuarie 2005 vechile documente se anuleaza, iar firmele se radiaza. Ceea ce inseamna ca, pentru a-si continua activitatea, comerciantii vor fi nevoiti sa infiinteze firme noi. Adica alti bani, alta “distractie” cauzata de birocractie, desi se trambiteaza ca se poate inregistra o firma in doar trei zile. Totusi, patronii maramureseni nu s-au inghesuit sa-si preschimbe certificatele si nici sa respecte legea. Desi timp si avertizari au fost berechet, iar autoritatile au prelungit si ras-prelungit termenul limita. Obligatia comerciantilor de a capata noul cod unic de inregistrare a debutat in urma cu trei ani, o data cu aparitia Ordonantei 76/2001, care stabilea initial ca 31 mai 2002 este ultima zi pana la care certificatele pot fi preschimbate. Dar pentru ca la expirarea termenului, putin peste 20% din comercianti aveau codul unic de inregistrare, autoritatile l-au prelungit cu inca 6 luni. Nici acest ragaz nu i-a mobilizat insa pe patroni, astfel incat autoritatile, pentru a nu inchide sute de mii de firme, au mai prelungit termenul-limita in alte patru randuri. Astfel, dupa cinci reprize de prelungiri, rata de preschimbare la nivelul tarii abia a depasit in urma cu doua luni 50%. Iar statisticile nu sunt mai “roz” nici in prezent. Conform ultimelor statistici ale Oficiului Registrului Comertului (ORC) Maramures, din 20.958 de societati comerciale care aveau aceasta obligatie, doar 13.114 s-au conformat. Ceea ce inseamna ca un numar de 7.844 de societati vor fi dizolvate si radiate din registrul comertului. Adica mai bine de o treime!

Radierea din oficiu, un serviciu?

Radierea din oficiu presupune, in cazul celor care doresc sa-si pastreze statutul de comerciant, infiintarea unei alte firme, ceea ce inseamna noi cheltuieli. Dar daca pana acum cateva luni cheltuiala cu inregistrarea unei firme la ONRC era considerabila, tarifele valabile in acest moment sunt mult mai rezonabile, datorita eliminarii taxelor pentru obtinerea autorizatiilor de functionare. Deci radierea unor firme nu pagubeste atat patronii, cat statul, si arunca inca o data o pata neagra asupra economiei romanesti si seriozitatii agentilor economici din tara noastra. Desi teoretic preschimbarea certificatelor se face gratuit, administratorii firmelor trebuiau sa aiba in buzunar intre 3 si 10 milioane lei pentru a plati contravaloarea unor reautorizari, in cazul in care autorizatiile pe care deja le poseda au nereguli. Asadar, preschimbarea certificatelor, desi gratuita, a pagubit bugetul statului. Si grav e ca, desi pasim spre UE si, implicit, ne pregatim de “confruntarea” cu marile firme din Occident, patronii de pe minunatele noastre plaiuri mioritice nu si-au gasit timp, in aproape patru ani, sa efectueze o operatiune obligatorie prin lege. Iar penibilul statisticilor e cu atat mai mare cu cat, dupa consacratul model romanesc “nu face azi, ce poti face maine”, cei mai multi patroni si-au preschimbat certificatele in al doisprezecelea ceas, adica in luna decembrie a anului trecut. Grav e ca daca vom continua in acelasi ton, probabil ca singura noastra sansa in fata firmelor straine va fi… sa ne vindem scump.

Atentie! Pericol de dizolvare

Nici firmele care si-au preschimbat certificatele de inmatriculare si cele de inregistrare fiscala nu au scapat de posibilitatea lichidarii. Si asta din cauza faptului ca legea obliga societatile comerciale cu raspundere limitata si societatile pe actiuni sa depuna situatia financiara anuala la Oficiul Registrului Comertului. Si aici, procentul patronilor constiinciosi este de-a dreptul rusinos, deoarece s-au conformat doar 40% dintre societati. Ceilalti sunt in pericol de dizolvare.

Si lichidarea costa. Mult

Conform Legii 359/2004, privind simplificarea formalitatilor de inregistrare in Registrul Comertului, patronii comozi, care nu s-au conformat actului normativ, raman fara firma. Si dizolvarea costa, deoarece constatarea ei se face prin incheierea judecatorului delegat, aceasta fiind supusa recursului la cererea oricarei persoane interesate, in termen de 15 zile de la publicare. Daca nu s-a declarat recurs sau recursul a fost respins, persoana juridica va intra in lichidare. In termen de 6 luni de la data pronuntarii incheierii de dizolvare reprezentantul legal al societatii comerciale are obligatia numirii lichidatorului. In caz contrar, la cererea oricarei persoane interesate, judecatorul delegat va numi lichidatorul, remunerarea acestuia fiind facuta din averea persoanei juridice sau, in cazul lipsei acesteia, din fondul de lichidare. Daca judecatorul delegat nu a fost sesizat cu nici o cerere de lichidare in termen de 6 luni, persoana juridica se radiaza din oficiu din Registrul Comertului.

Ioana LUCACEL







* A.M.B. 3000 Construct – firma de top in domeniul constructiilor
Arta de a construi

“Un inginer gandeste in ecuatii, dar cand ecuatiile se materializeaza in forme frumoase avem de-a face cu arta de construi”. Acesta e crezul inginerului Nicolae Cotet si “ingredientul de baza” care, alaturi de seriozitate, calitate si preturi atractive, constituie reteta de succes a unei firme ce se situeaza printre liderii de pe piata constructiilor maramuresene, A.M.B. 3000 Construct.

Pornind de la convingerea ca o firma de constructii isi asuma, cu fiecare lucrare, raspunderea de a construi caminul unei familii sau a unei afaceri, inginerul Nicolae Cotet s-a gandit sa-si valorifice experienta acumulata in domeniul constructiilor in ridicarea unei afaceri. Asa s-a “nascut”, in urma cu aproape sase ani, compania AMB 3000 Construct, astazi una dintre firmele de top din domeniul constructiilor. Calitatea si seriorizitatea serviciilor sunt incontestabile cand vine vorba de A.M.B. 3000 Construct, fapt demonstrat de Certificatul ISO 9001:2001, adjudecarea unor locuri fruntase in topul Camerei de Comert si Industrie Maramures si, nu in ultimul rand, de lucrarile executate.
Reporter: De ce ati ales ca motto “Indrazneste sa visezi”?
Nicolae Cotet: Pentru ca in constructii poti face orice gandesti, poti pune in practica cele mai indraznete idei. De “cutii de chibrituri” ne-am saturat, am facut suficiente inainte de 1989. Acum privesc cu interes orice proiect mai complex. Au evoluat mult si gusturile maramuresenilor, datorita deschiderii spre Occident.
Rep.: Care este punctul forte pentru o firma de constructii?
N.C.: Pentru noi, atu-urile sunt calitatea si seriozitatea, in primul rand. Sigur ca pentru romani e foarte important pretul, iar la A.M.B. 3000 Construct raportul calitate-pret e irezistibil. Importanta e si promptitudinea, noi am predat majoritatea lucrarilor la termen. Au fost si lucrari din al caror termen de executie “lipseau” doua-trei zile si atunci lucram noptea, dar asta e. E important si sa cunosti noile tehnologii, noile materiale de constructie. Si pentru ca firmele de constructii se impart pe domenii (instalatii sanitare, tamplarie, aluminiu, PVC etc.), e important sa colaborezi bine cu antreprenorii sau subantreprenorii, pentru ca sunt solicitate “lucrarile la cheie”. Noi colaboram foarte bine cu AMISA, ei sunt antreprenori la “Info Mara” (foto), am colaborat bine si cu Abstract, cu care am realizat Supermarket-ul Hofer, iar lista poate continua.
Rep: Care sunt cele mai dragi lucrari ale firmei dumneavostra?
Rep: Cele care urmeaza a fi facute. Am avut lucrari mari si in Maramures, si in Bistrita sau Satu Mare, dar dupa ce ai definitivat o lucrare trebuie sa mergi mai departe. Mie imi place sa “supraveghez” indeaproape executia, desi inginerii nostri sunt foarte buni, iar muncitorii super-calificati. Stau 75-80% din timp pe santier si foarte putin in birou. In prezent, o “provocare” ar fi constructia magazinului “La Valetta”, la care urmeaza sa incepem lucrarile.
Rep.: Ce domeniu nou v-ar pacea sa abordati?
N.C.: In 1999 am infiintat divizia BARR Vector, specializata in web design, iar anul trecut am infiintat firma Vox Net, cu acelasi domeniu de activitate, de care se ocupa fiul meu, Radu Bogdan. Initial a fost o joaca, el a realizat site-ul nostru, apoi am mai avut cereri pe aceasta piata si Radu s-a gandit sa dezvolte aceasta latura.

Ioana LUCACEL





* Bursa vorbelor

Desi petrecerile de Revelion s-au incheiat cam de multisor, se pare ca “ploaia” de artificii abia a inceput. Adica “boom”-ul din economie abia acum se pregateste. Si la prima vedere anul nou are, daca nu semne bune, macar multe. Adica 2005 se asteapta a fi un an extrem de plin pentru economia romaneasca, iar primele “petarde” s-au auzit deja: leul continua sa se bata cu euro si dolarul si are sanse sa se aprecieze in continuare, asta in timp ce leul greu isi pregateste minutios intrarea in scena, legislatia continua si ea sa se schimbe, prevestind noi masuri de reducere a fiscalitatii si evaziunii fiscale, UE va rasturna din nou caruta cu fonduri nerambursabile in ograda Romaniei. Si daca nu tragem cu ochiul spre valul de scumpiri, birocratia si coruptia inca in floare, 2005 ar putea insemna “prohodul” perioadei de tranzitie. Si pana cand ai nostri politicieni se vor adapta la aceasta schimbare ce se vrea a fi facuta la foc automat, avem vreme a cauta in bobi, cafea, carti sau prin Monitorul Oficial pentru a ne hotari daca in acest an ii facem sau nu de pomana tranzitiei, pentru a pasi decisiv spre UE. Doamne ajuta!

Ioana LUCACEL





* 2005 debuteaza cu scumpiri

Incepand cu aceasta luna, romanii vor trebui sa scoata mai multi bani din buzunar, nu doar pentru a plati facturile la energie si gaze, dar si pentru alimente. Majorarea cu 5% a pretului gazelor naturale de la inceputul acestui an si cresterea pretului energiei electrice cu circa 4,6% au ca efect iminent si scumpirea produselor alimentare de baza. La cateva zile dupa ce scumpirile la energia electrica si gaze au devenit realitate, producatorii de alimente si produse alimentare au decis sa creasca preturile la alimentele de baza cu procente cuprinse intre 4 si 6%. Carnea, laptele, uleiul, zaharul si, nu in ultimul rand, painea sunt numai cateva dintre produsele alimentare care ne vor costa mai mult. Si vestile proaste nu se opresc aici. Urmeaza scumpiri si la produsele finite, respectiv produsele din carne, mezelurile, dulciurile si produsele de panificatie. Cea mai mare majorare de pret se aplica la zahar, mai ales la cel produs cu materie prima din import, si la carnea de porc.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.