• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 13 Decembrie , 2004
* Reactii dure la noile prevederi ale Codului fiscal
Spre comunism, inapoi!

* Anvelope la preturi avantajoase
Afacerea de... cauciuc

* Bursa vorbelor

* Reactii dure la noile prevederi ale Codului fiscal
Spre comunism, inapoi!

Saptamana trecuta a fost eliminat articolul care prevedea ca instrainarea partilor sociale si actiunilor nu se poate efectua fara un control prealabil al Fiscului. Insa harababura generata de introducerea noului Cod Fiscal se va produce oricum, pentru ca din 2005, vanzarea mijloacelor fixe se va face numai prin licitatie!

Interdictia privind vanzarea de actiuni sau parti sociale ale firmelor fara un control fiscal prealabil, prevedere care urma sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2005, a fost eliminata de Guvern tocmai inainte de alegeri. Cu toate ca drumul actului normativ pana la Monitorul Oficial a fost “lung si anevoios” (vreo… doua saptamani) rectificarea este tinuta in mare secret. Inca nu stie daca firmele au scapat de obligatia de a “cere binecuvantarea” Fiscului in cazul in care vand activele sau daca a fost eliminata doar restrictia cu privire la actiuni si parti sociale. Desi autoritatile au explicat ca includerea restrictiei in textul legii a fost determinata de necesitatea reducerii evaziunii fiscale (prin combaterea fenomenului de vanzare a firmelor cu datorii bugetare restante), oamenii de afaceri sustin ca guvernantii se baga abuziv in treburile lor, incalcand principiile capitalismului si dreptul la proprietate. Chiar daca vor fi sterse toate cele trei restrictii, ramane in vigoare articolul care obliga firmele sa-si vanda mijloacele fixe doar prin licitatie.

Reactia oamenilor de afaceri

“Nu am avut niciodata incredere in actele normative extrem de stufoase. Si am sa va dau o comparatie foarte plastica. In urma cu vreo 10-20 de ani, nemtii au facut un motor foarte simplu, care functioneaza extraordinar de bine si acum. E vorba de prima sau a doua generatie de motoare Mercedes. Orice incercare de sofisticare nu face decat sa reduca fiabilitatea. Codul Fiscal a fost mosit atata vreme si.... Eu l-am mai rasfoit, dar va marturisesc ca nu am inteles mai nimic. Aceasta lege nu respecta proprietatea! Daca eu am ceva de vanzare si vreau sa-l vand, vreau sa-l distrug, vreau sa-i dau o alta intrebuintare, nu trebuie sa ma ingradeasca nici o lege. Eu respect legea, atata vreme cat legea ma respecta pe mine”, a spus George Ofrim, director Arcer Sighetu Marmatiei. Nemultumirea agentilor economici nu este legata doar de amestecul Statului in activitatea si bunurile private ale unei firme, ci si de incalcarea grosolana a catorva principii esentiale ale democratiei, cum ar fi dreptul la proprietate. “Comunismul castiga teren. Daca Statul se amesteca in treburile private in aceasta maniera e inca un pas catre comunism. In loc sa se retraga Statul din influenta economica, el se baga in viata unei companii. Adica chiar sa-mi scot la licitatie orice vreau sa vand sau sa cumpar? Atunci, ori noi nu stim ce-i capitalismul, decat ca definitie, ori... Statul face reguli pe proprietatea mea, in loc sa-mi respecte proprietatea. Noi nu avem timp sa facem birocratie, chiar daca am vrea. Aici se incalca principii, reguli, chiar definitii. Directiile teoriei capitalului. Oricine poate sa ia o carte sa vada cum se deruleaza lucrurile astea dincolo”, a spus Petre Mitru, managerul firmei Multinet.

Fa ce spune Statul....

Alta nemultumire a oamenilor de afaceri onesti este legata de faptul ca sunt bagati in aceeasi oala cu rau-platnicii si cu firmele care au inregistrat incidente de plati. Ceea ce nu-i tocmai echitabil. “Mi se pare o masura fortata, abuziva. In momentul in care am mijloacele fixe in societate, nu vad cine ma poate opri sa le vand sau sa le schimb cu altele. Poate vreau sa schimb un bun cu altcineva, de ce sa fiu obligat sa-l vand prin licitatie. La licitatie eu pot pierde. E bunul meu personal, al societatii, din moment ce nu sunt pus pe lista neagra cu incidente de plata nu vad de ce trebuie sa-mi impuna cum sa-l vand. In momentul in care Fiscul a spus ca totul este in regula, de ce sa nu pot sa-mi folosesc bunurile cum vreau?”, a spus Marian Rusu, director Ketarom. Mai grav e faptul ca din cauza infloritoarei birocratii, patronii sunt nevoiti sa plateasca mai multi economisti si contabili decat personal specializat. “Nu numai ca nu ma ajuta sa functionez, ma incurca. La 10 oameni trebuie sa am doi contabili. Doi cu mapa, unul cu sapa. Noi care respectam legea suntem un fel de paria… E contra naturii ce se intampla. Cand vreau sa vand o masina uzata trebuie sa dau anunt in ziar, dar Statul m-a anuntat cand a vandut combinate si fabrici?”, se intreaba Petre Mitru, managerul Multinet.

Un pic de birocratie...

Stefan Libotean, directorul Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Maramures, recunoaste ca acest articol de lege va ingreuna munca agentilor economici si a organelor abilitate, insa “menirea” lui este de a stopa evaziunea fiscala. “Masura a fost luata in primul rand pentru agentii economici cu probleme. Dar apare aici si aspectul rambursarii de TVA. E drept ca acest articol va produce un pic de birocratie, dar aceste masuri se pot derula. In acest mod, vom sti si noi, organele Fiscale, daca aceste rambursari de TVA sau aceste vanzari au avut o cale legala. Este o masura asiguratorie, e drept ca e una dintre acele masuri fiscale birocratice, dar incercam sa reducem evaziunea prin ea. La un control, vedem in primul rand daca are obligatii de Stat restante, ca vechime si valoare mai mare, pentru ca in cazul unei executari silite sa nu fim pusi in situatia de a nu mai avea ce executa, adica nu mai avem cum recupera aceasta datorie”, a declarat directorul DGFP Maramures.

Avantajele dezavantajului

O parte dintre agentii economici maramureseni privesc partea plina a paharului, integrand aceasta masura in “marea familie de legi anticoruptie”, sperand ca macar aceasta va ajuta la stoparea sau macar la diminuare fenomenului de evaziune fiscala. Desi intodeauna exista si reversul medaliei. “Partea pozitiva ar fi aceea de eliminare a firmelor-fantoma, de stopare a coruptiei. Pe de alta parte, este o imixtiune a Statului in economia privata”, a spus Lucian Petru Goja, directorul firmei Alfasoft.

Ioana LUCACEL








* Anvelope la preturi avantajoase
Afacerea de... cauciuc

Putini agenti economici reusesc intr-un timp scurt sa-si construiasca o afacere profitabila si o retea stabila de clienti. SC Giva SRL se numara printre cei care au reusit acest lucru. Secretul? Seriozitatea, promptitudinea, preturile avantajoase si respectul pentru clienti.

Se spune ca prin seriozitate si inovatie poti sa te impui in orice domeniu. Axioma este certificata si de SC Giva SRL, o firma recent intrata pe piata distributiei si importului de anvelope si cauciucuri. In doar doi ani, Marcel Valentin Pop si Gheorghe Sovagau au reusit sa construiasca o afacere profitabila.
Reporter: De ce ati ales acest domeniu de activitate?
Marcel Valentin Pop: Pentru ca sunt inginer metalurg de profesie si aveam experienta in distributie, iar asociatul meu fusese taximetrist, deci cunostea destul de bine acest domeniu, dar si nevoia infiintarii unei firme care sa ofere produse de calitate la preturi accesibile.
Rep.: De ce “Giva”?
M.V.P.: Asociatului meu i se spune Gicu, de unde am luat “Gi”, iar “Va” vine de la prenumele meu. Am ales mai multe nume, dar toate erau deja “ocupate”, asa ca am facut aceasta asociere pentru a gasi un nume dinamic.
Rep.: Care sunt atuurile firme?
M.V.P.: In primul rand, pretul extrem de accesibil. Apoi, gama extrem de variata pentru autoturisme, dubite, camioane (la cerere aducem orice tip, orice marca). Am inceput cu cauciucuri second-hand, importate. Apoi am trecut si pe cele reesapate. Dar avem si cauciucuri noi, in special Debica, Genisa si Delta Plus, si anvelope pentru camioane, in special Riken de la Michelin.
Rep.: Cauciucurile reesapate aveau inainte de ’89 un prost-renume...
M.V.P.: Absolut. Mai exista convingerea ca aceste produse sunt de proasta calitate. Motivul? Inainte de 1990, reesaparea se facea la rece si tot timpul existau probleme legate de exfoliere. Din fericire, datorita noii tehnologii din domeniu, nu mai exista aceasta temere. Chiar si firme mari, ca Pirelli, reesapeaza anvelopele pentru camioane. Noi distribuim cauciucuri reesapate BP Pneus si oferim sase luni de garantie.
Rep.: Care ar fi raportul dintre pretul cauciucurilor noi si a celor reesapate?
M.V.P.: Pretul unui cauciuc reesapat reprezinta cam 70% din pretul unuia nou. Insa, ca o noutate in domeniu, firmele mari, care au parcuri auto si cumpara cauciucuri de la noi, le pot reesapa dupa ce se uzeaza si le pot folosi mai mult timp. Oferim garantie de 1 an pentru calea de rulare.
Rep.: Cum v-ati castigat clientela stabila?
M.V.P.: Perioada de inceput a fost foarte grea. Erau zile in care nu venea nimeni pe la depozit, dar dupa ce ne-am castigat primii clienti au venit si altii. Am avut colaborari foarte bune cu firmele de taximetrie. Ei au fost promotorii nostri, dupa ce le-am castigat increderea. Acum colaboram si cu firme, si cu persoane fizice si n-am avut reclamatii legate de calitate.
Rep.: Investitii viitoare?
M.V.P.: In aceasta luna vom achizitiona o linie de vulcanizare, iar de la inceputul anului viitor vom putea asigura si montarea si echilibrarea la un pret foarte bun. In perspectiva, speram sa putem asigura si reglarea liniilor de fuga.

Ioana LUCACEL





* Bursa vorbelor

Jenant! Cu toata gargara preelectorala a Guvernului (care striga in stanga si-n dreapta ca baga pumnul in gura coruptiei), sondajul fundatiei Concept a demonstrat evidenta. In Romania s-a dezvoltat o adevarata industrie a spagii. Si nici nu-i de mirare, cand unii pensionari “isi vand” dreptul constitutional de vot pe o paine, liftiera de la spital isi face meseria (pentru care e platita, de altfel) doar daca o “stimulezi” cu cinspe mii de lei, unii avocati “ratacesc” dosarele la vazul catorva mii de verzisori, medicii isi amintesc de juramantul lui Hypocrat doar cand le arati “lozul”, iar PSD cumpara voturi pe banii contribuabililor. Dar “nu toata lumea e ’eftin”. De exemplu, “pretenarii de partid” au primit anul acesta pomeni electorale de 100 de milioane de dolari. Adica o suma aproape egala cu bugetul Sanatatii a fost masticata intre gingii de ajutoarele de stat acordate pentru 70 de companii, conduse de “apropiatii” PSD (gen urmatorii “tovi”: tov. Sechelariu, tov. Vladimir Cohn, tov. Dan Voiculescu sau fratii Cristescu). Si, apropo, de cumparaturi. Stie cineva unde se mai gaseste demnitate sau onoare? Noi credem ca “stocul” a fost epuizat de mult.

Ioana LUCACEL

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.