• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 22 Noiembrie , 2004
* Salvatorii de stejari

* Bursa vorbelor

* Salvatorii de stejari

O afacere profitabila, cladita pe o alternativa viabila pentru orice combustibil solid, un mod ecologic de gestionare a deseurilor lemnoase si o instalatie de standarde UE par un obiectiv greu de realizat pentru oricine. Numai ca dificil nu inseamna imposibil, iar “axioma” a fost demonstrata de firma 1111 Sinel SRL.

Daca esti un bun manager, poti face bani pana si din deseuri lemnoase. Adica din rumegus. Mai mult, poti oferi un combustibil cu o putere calorica extrem de ridicata, la un pret avantajos, salvand de la defrisare “aurul verde”. “Strategia” a fost pusa in practica de Ioan Florin Tomoioaga, administratorul firmei 1111 Sinel SRL Borsa, care in scurt timp a reusit sa obtina certificatul de calitate ISO 9001 si sa intocmeasca un proiect care a castigat finantare PHARE.
Reporter: De ce brichete din rumegus?
Ioan Florin Tomoioaga: Pentru ca este o piata putin exploatata la noi si pentru ca brichetele de rumegus pot inlocui cu succes orice tip de combustibil. Adica, putem rezolva problema deseurilor lemnoase ce rezulta din diferite activitati de prelucrare a lemnului, destul de extinse in zona Borsa si, totodata, putem salva de la defrisare padurea.
Rep.: Ce avantaje ofera in plus brichetele din rumegus, fata de lemn?
I.F.T.: Multe: confort, spatiu mai redus de depozitare, putere calorica, pret. In primul rand au o putere calorica de 2,5 ori mai mare decat lemnul de foc si pot fi folosite pentru orice tip de arzatoare (de la sobele de teracota, la focurile deschise). In plus, produsele realizate de noi sunt de calitate superioara, fapt atestat printr-un certificat de calitate ISO 9001, avand un grad de umiditate extrem de scazut, respectiv 5-6%.
Rep.: Ce tip de consumatori sunt interesati de cumpararea acestui produs?
I.F.T.: Atat consumatorii casnici, cat si cei industriali. La cerere, asiguram si transport si, datorita noi linii tehnologice achizitionate prin programul pentru coeziune economica si sociala Phare 2001, speram sa castigam si un segment din piata externa, unde preturile sunt aproape de trei ori mai mari.
Rep.: Cat de dificila a fost contractarea finantarii?
I.F.T.: Este primul proiect depus si primul castigat. Nu a fost dificil. Proiectul este complex, respectiv “Instalatie independenta pentru brichetat deseurile lemnoase”, iar valoarea totala este de 193.000 de euro, din care 49% reprezinta contributie proprie. Toate utilajele sunt de provenienta occidentala. Momentan, intampinam niste dificultati legate de achizitionarea unei linii de uscare a rumegusului, care se fabrica doar la comanda si este extrem de costisitoare. Insa avem o promisiune din partea unei firme romanesti, si speram sa se rezolve. Oricum, cred ca n-am fi putut realiza proiectul fara sprijinul celor de la ADR Nord-Vest.
Rep.: Materia prima influenteaza capacitatea calorica a brichetelor?
I.F.T.: Nu. Noi folosim si foioase, si rasinoase. Nici forma nu influenteaza puterea calorica. 1111 Sinel realizeaza doua tipuri de brichete: de forma cilindrica (cu diametrul de 70 de mm, ce imita forma lemnului) si sub forma de caramida. Oricum, importante sunt celelalte avantaje de care ar putea beneficia inclusiv institutiile publice, asa cum au fost sfatuiti “de sus” si faptul ca o tona de brichete salveaza zilnic 3,5-4 mc de lemne. Adica productia noastra dintr-o zi salveaza cam trei stejari de 100 de ani.

Ioana LUCACEL





* Bursa vorbelor

Brusc, Romania s-a transformat intr-o “tara cu o economie puternica si cu o populatie care zambeste multumita de traiul prosper pe care i-l ofera minunatii guvernanti”. Practic, nu trece o saptamana fara o lansare, o inaugurare, un eveniment care sa demonstreze ca “prosperitatea” a cuprins iremediabil Romania. Ba mai mult, pentru a da elan “dezvoltarii”, se fac inaugurari chiar si in avans. Asa se face ca Maria Sa Adrian I a taiat panglica reactorului 2 al Centralei nucleare de la Cernavoda cu aprope un an inainte sa fie definitivat. Da’ cine-i de vina ca finalizarea obiectivului nu s-a “sincronizat” cu campania electorala? Si pe cine mai intereseaza ca producatorii autohtoni au intrat in moarte clinica, soferii isi maltrateaza masinile prin gropi, se scumpesc lemnele de foc si medicamentele, ca “greii” ce ar putea intra lejer intr-un top 300 sunt scutiti de cateva miliarde bune, datorii la stat, ce ar putea fi folosite pentru procurarea de lemne in scoli, spre exemplu? Nu conteaza! Noi trebuie sa defilam zambind, cantand “Oda Bucuriei” si aplaudand, de parca masurile “de campanie” ar urmari bunastarea noastra, si nu bunastarea lor.

Ioana LUCACEL

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.