• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 15 Noiembrie , 2004
* Designerul de fier

* Bursa vorbelor

* Aprobarea pensiilor private

* Designerul de fier

Marius Ungur se numara printre tinerii care si-au asumat riscul de a renunta la un post “caldut”, pentru a se lansa in afaceri. Si nu in orice domeniu, ci intr-unul cu adevarat dur (si la propriu, si la figurat), respectiv confectiile metalice. Insa intr-un timp record, “Metdesign”, firma condusa de Ungur a reusit sa creasca precum Fat-Frumosul din basme.

Desi fierul forjat este “en voque”, nu multi se incumeta sa se lanseze pe o piata supraaglomerata, cum e cea a confectiilor metalice. Si mai putini sunt cei care renunta la un loc de munca sigur pentru o incertitudine deja “aglomerata”. Marius Ungur se numara printre curajosii care au hotarat sa incerce. In 2000 a deschis un atelier in care confectiona diferite piese din fier forjat, iar trei ani mai tarziu a infiintat firma Metdesign si a hotarat sa renunte la meseria pe care o avea in invatamant si sa-si investeasca timpul si banii intr-o astfel de afacere. Rezultatele nu s-au lasat asteptate: dupa o campanie de promovare pe internet, a venit si primul contract cu o firma straina.
Reporter: De ce confectii metalice?
Marius Ungur: Pentru ca nu necesita o investitie majora in utilaje, si pentru ca produsele din fier forjat sunt la mare cautare in tarile din Uniunea Europeana. Si-apoi, tatal meu este inginer mecanic si ma ajuta foarte mult.
Rep.: Cat de greu a fost sa intrati in contact cu firmele externe?
M.U.: Am avut noroc. Ne-am axat mult pe promovare si firma din Franta, care a devenit in prezent un client fidel al nostru, ne-a contactat in urma accesarii site-ului.
Rep.: Cum este piata romaneasca din acest domeniu, comparativ cu cea a statelelor din UE?
M.U.: Mult mai slaba. In sudul Frantei de exemplu, 90% din case au gard din fier forjat. La noi, abia acum incepe lumea sa solicite astfel de produse. Una dintre problemele cu care se confrunta firmele de acest gen este concurenta facuta de micii producatori, adica de meseriasii care si-au amenajat un atelier si lucreaza pe bani putini. Iar noi nu ne permitem sa practicam aceleasi preturi, din cauza cheltuielilor pe care le presupune un SRL.
Rep.: Produsele cele mai vandabile?
M.U.: Piese de mobilier, porti, garduri. Dar putem realiza orice obiect de design interior: sfesnice, suporturi etc.
Rep.: Cum sunt preturile fierului forjat comparativ cu al celorlalte materiale?
M.U.: Eu zic ca sunt pentru toate buzunarele. Depinde foarte mult de model, de dificultate. Trebuie sa va spun ca produsele din fier forjat sunt platite la kilogram.
Rep.: Care parte a procesului de productie este “vitala” pentru obtinerea unui produs de calitate?
M.U.: Toate, taierea, prelucrarea si sudarea. Avand in vedere ca 90% din acest proces constituie munca manuala, cel mai important este sa ai meseriasi buni. De aceea n-am angajat niciodata muncitori prin anunturi in mica publicitate, ci numai pe baza de recomandare de la ceilalti angajati. Foarte importanta este si materia prima. Din pacate, asta e o problema. E greu sa gasesti materie prima diversificata si de calitate superioara.
Rep.: V-ar putea ajuta programele de finantare pentru promovarea produselor?
M.U.: Am incercat sa contractez o astfel de finantare si mi s-a spus ca fondurile s-au epuizat, desi era inceputul anului. Asa ca ma bazez doar pe munca si reinvestirea profitului. Daca tratezi cu corectitudine clientii, imposibil sa nu-ti mearga afacerea.

Ioana LUCACEL





* Bursa vorbelor

In toiul campaniei electorale “distinsii” alesi sfideaza atat bunul simt, cat si responsabilitatile functiei pentru care sunt platiti din bani publici. Probabil prognozand sanse reduse de a mai dormita inca un mandat in fotoliile tapitate de conducatori ai tarii, parlamentarii trateaza cu lehamite orice proiect propus spre aprobare (de parca orice “vizita” la Parlament ar fi un act de caritate)! Nici macar proiectul de buget pe anul viitor nu a reusit sa le capteze interesul. Desi cu o seara inaintea votarii bugetului, Nastase se agitase sa le trimita sms-uri care ii instiintau pe parlamentari ca absentii vor fi aspru sanctionati, jumatate dintre ei au chiulit de la dezbateri. Cu toate ca bugetul pe 2005, presarat cu pomeni sociale, este o chestiune vitala, iar prezenta la sedinte este obligatorie (ca va platim, domnilor!, asa ca macar mergeti la serviciu). Si mai grav e faptul ca dupa toata “joaca” asta de-a bunii samariteni care dau tot felul de inlesniri pe hartie, acesti cetateni au tupeul sa ne ceara din nou votul! Daca nici cu doua saptamani inainte de ziua alegerilor nu isi trateaza responsabil obligatiile, dupa alegeri... vine potopul. Sau altcineva mai capabil?

Ioana LUCACEL







* Aprobarea pensiilor private

Parlamentarii au aprobat Legea pensiilor private, desi prevederile sunt contestate de companiile de asigurari. Controversata lege obliga angajatii mai tineri de 35 de ani, carora li se incheie pentru prima data contract de munca, sa cotizeze cu 2-6 % din salariul brut pentru pensii administrative de firme private. Suparati ca autoritatile nu au tinut cont de propunerile lor, asiguratorii sustin ca legea ii dezavantajeaza si ameninta ca vor refuza sa intre pe o piata “prost reglementata”. Printre propunerile Asociatiei Pensiilor Administrativ Private din Romania (APAPR) se numara includerea tuturor angajatilor de pana la 35 de ani in sistem, majorarea contributiei si a comisionului cu pana la 8%. Nici Legea pensiilor ocupationale, care va intra in vigoare anul viitor, nu a scapat de criticile firmelor de asigurari. Principala problema tine de numarul restrans de participanti, deoarece in sistem pot intra numai salariatii firmelor fara datorii la bugetele de stat.

Ioana LUCACEL

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.