• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 8 Noiembrie , 2004
* “Martiala” de Maramures

* Bursa vorbelor

* Leasing cu piper

* “Martiala” de Maramures

Pentru ca drumul de la teorie la practica e lung, iar sistemul de invatamant din Romania e departe de normalitate, putini dintre absolventii unor facultati cu profil economic reusesc sa faca fata mediului dur de afaceri. Raluca Falaus se numara printre tinerii care au avut si curajul, dar si norocul, sa preia fraiele unei afaceri.

Desi mediul de afaceri din Maramures a devenit destul de dinamic, nu intalnesti chiar la tot pasul tineri dispusi sa invete “din mers” si sa-si asume riscul preluarii unei afaceri. Totusi, mai sunt si tineri care cred in demonetizatul slogan: “daca vrei, poti”. Raluca Falaus este doar un exemplu ales dintre cei care au tinut sa demonstreze ca “axioma” mai e valabila. A preluat fraiele afacerii de familie si s-a adaptat cu usurinta. Ba chiar a reusit, intr-un timp record, sa extinda domeniul de activitate al firmei Pifora SRL.
Reporter: Cat de dificila a fost perioada de inceput?
Raluca Falaus: Extrem de dificila. Bine, nici acum nu e mai facil, dar la inceput era... dezastru. Am fost nevoita sa preiau afacerea de la sora mea anul trecut. Desi absolvisem o facultate de profil, nu stiam aproape nimic despre cum sa conduci o afacere. M-a ajutat mama mea, dar nici ea nu stia foarte bine cu “ce se mananca” acest business. Insa, incet, am reusit sa extind domeniul de activitate al firmei. Pe langa magazinul cu instalatii sanitare am infiintat si o sala de Tae Bo si am amenajat niste spatii pentru birouri, pe care le inchiriez.
Rep.: Cum ati reusit sa va impuneti pe o piata suprasaturata, cum e cea a instalatiilor sanitare?
R.F.: In special, prin pret. Vindem en-detail, dar practicam preturi de en-gros. In plus, incercam sa fim cat mai amabili cu clientii. Din pacate, s-a incetatenit ideea ca aproape oricine poate lucra in comert, ceea ce e eronat. Trebuie sa fii foarte atent cu cei care trec pragul magazinului. Se stie ca reclama facuta de clienti e foarte importanta. Iti poate aduce noi clienti sau dimpotriva. Oricum, in ultima perioada au aparut foarte multe magazine de instalatii sanitare si e greu sa faci fata pietei. Tocmai de aceea ne-am axat si pe altceva.
Rep.: De ce o sala de Tae Bo?
R.F.: In primul rand, pentru ca este o pasiune mai veche si apoi pentru ca in primavara, cand am deschis sala, nu era asa ceva in Baia Mare. Acum am inteles ca o sa se mai deschida vreo 2-3. Dar pentru mine sala e mai mult o afacere de suflet. Am facut karate de la 13 ani si cand m-am intors in Baia Mare, dupa absolvirea facultatii din Oradea, am cautat o astfel de sala. Nu era, asa ca m-am hotarat sa infiintez eu una. Nu pot sa spun ca e extrem de profitabila, din cauza faptului ca oamenii sunt destul de comozi. Adica prefera sa mearga la fitness, unde depun mai putin efort decat la un antrenament de Tae Bo (kickboxing combinat cu aerobic, pe ritm muzical), desi rezultatele sunt total diferite. Cea mai rentabila activitate a firmei Pifora este inchirierea de spatii destinate birourilor.
Rep: Investitii viitoare?
R.F.: Mi-as dori sa extind sala, sa achizitonez noi aparate, eventual sa am cursuri cu grupe de copii. Avand in vedere ca afacerile imobiliare sunt foarte profitabile, mi-ar place sa extind si aceasta activitate, dar e nevoie de bani, si...

Ioana LUCACEL





* Bursa vorbelor

Romania este o tara a contradictiilor. Sau, cum ar spune Caragiale, toate masurile sunt minunate, dar rezultatele lipsesc cu desavarsire. In aceste conditii n-ar trebui sa ne mire ca presedintele Iliescu se umfla in pene ca “am reusit sa castigam lupta impotriva inflatiei” (desi expertii sustin ca rata inflatiei va depasi 9%, adica valoarea negociata cu institutiile financiare europene). Da’ nu-i bai, mai, draga, ca nici cu alte “fapte de arme” nu ne e rusine. Adica dupa cascada de pomeni sociale in prag electoral, aflam ca in urmatoarea perioada vom cumpara medicamente la pretul celor din UE (!), iar pretul lemnelor de foc se va tripla! Astea, da masuri sociale! Iar lista neconcordantelor nu se opreste aici. Dupa ce ani buni oficialii au repetat obsedant ca razboiul cu birocratia e mai dificil decat cel din Irak, aflam ca din aceasta saptamana ne putem infiinta o firma in trei zile. Desi ziarele de analiza europene ne recomanda o schimbare de guvern, “printesa surprizelor” multumeste din inima partidului de guvernamant, taman in emisiune. Sa nu aiba badea Vasile dubii cand o pune stampila-n 28 noiembrie.

Ioana LUCACEL





* Leasing cu piper

Incepand de anul viitor, masinile si echipamentele din import cumparate in leasing s-ar putea scumpi. Motivul? Potrivit unui proiect de lege promovat de Ministerul Finantelor, accizele se vor plati la valoarea de intrare a bunurilor importate (pretul CIP). In prezent, accizele se aplica la asa-numita “valoare reziduala” - care reprezinta doar 20% din pretul CIP. Practic, daca aceasta initiativa devine lege, incepand cu 2005 accizele pentru masinile si echipamentele luate in leasing vor fi de cinci ori mai mari. De scumpire scapa doar autoturismele a caror capacitate cilindrica este sub 1.601 centimetri cubi. Vestile bune tin de faptul ca taxa vamala si TVA-ul se vor calcula in continuare la 20 % din valoare si ca perioada de finantare se va prelungi. Proiectul ce vizeaza alinierea legislatiei din domeniu la normele UE va ajunge in aceasta saptamana pe masa Guvernului, iar daca va fi aprobat va intra in vigoare la 1 ianuarie 2005.

Ioana LUCACEL

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.