• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 8 Noiembrie , 2004
* 9 Optiune

* Bursa vorbelor

* Punguta Financiara

* 9 Optiune

Intr-o societate In care kitsch-ul Invinge de multe ori rafimanentul, putine firme de proiectare si design nu au uitat ca arhitectura e o arta. Printre cei care nu s-au lasat prinsi de valul stilului comercial se numara si “9 Optiune”. Desi firma abia a Implinit sase ani de activitate, arhitectii ce ofera o noua optiune si-au castigat demult un loc printre liderii In domeniu.

Ideea Infiintarii unei firme de arhitectura care sa educe gustul clientilor si sa ofere pe langa proiectare, si consultanta In domeniu a prins contur In 1998. stefan Paskucz Isi absolvise studiile In domeniu, si cauta o persoana cu experienta, Impreuna cu care sa puna bazele unei afaceri. Cum o cunostea pe Ildiko Mitru din perioada In care Isi pregatea lucrarea de diploma, n-a fost greu sa se decida asupra “alesului”. Asa a luat fiinta “9 Optiune”, firma botezata sugestiv (dupa stilul ce urma sa fie adoptat de cei doi arhitecti, dar si dupa anul de Infiintare - 1998). Datorita profesionalismului echipei, fara a adopta un stil comercial sau agresiv, In numai cativa ani “9 Optiune” a reusit sa-si construiasca un palmares de invidiat. Ultimul proiect Inscris pe lista succeselor, si poate cel mai important, este Millenium III. “Oamenii Incep deja sa aiba pretentii. Datorita deschiderii spre Occident, Incep sa vada si sa Imprumute cate ceva din stilul vesticilor. Cei mai multi se inspira Inca din reviste sau vor sa Imprumute cate un coltisor de la rude sau prieteni. Din pacate, nu prea cumpara lumea reviste de arhitectura profesioniste, ci mai mult comerciale. Noi Incercam sa-i convingem ca orice constructie trebuie sa fie omogena, armonioasa. Nu promovam un stil agresiv. Dar a Inceput si lumea sa guste acest stil. Nici echipa de la 9 Optiune nu are Intotdeauna aceleasi pareri, ba dimpotriva. Insa daca In “laboratorul” nostru, cum ne place sa-i spunem, nu s-ar discuta In contradictoriu, probabil s-ar naste mai greu ideile creatoare”, a declarat Ildiko Mitru.

Proiectul Millenium

Unul dintre cele mai importante proiecte care a trecut prin “laboratorul” 9 Optiune este cel de reabilitare a Centrului Vechi. Proiectul “Millenium III” finantat prin Programul de coeziune sociala si economica PHARE 2000 se apropie de finalizare. Astfel, un grup de 3 cladiri de patrimoniu istoric (Casa Lendvay, fosta Judecatorie si Casa nr. 17 P-ta Libertatii) au fi consolidate, restaurate si dotate cu toate utilitatile. De asemenea, toata zona Pietei Libertatii va fi reamenajata (pavaj, trotuare, carosabil, parcari, stIlpi de iluminat etc). Centrului de Afaceri (compus din cele 3 cladiri) organizat In sistem pavilionar, cu 3 module, avInd ca obiectiv crearea unui mediu de afaceri favorabil, dotat cu tehnica de ultima ora. Concluzionand, proiectul Imbina crearea Centrului de Afaceri cu revitalizarea zonei istorice. “A Insemnat o munca imensa, dar si o satisfactie pe masura. Cladirile au fost consolidate, conservand componenta lor cea mai valoroasa. In domeniul restaurarii e nevoie de foarte multa documentare pentru a hotarI ce detalii pastrezi si ce pui In evidenta. Legat de acest proiect, domnul prof. doctor arhitect Vasile Mitrea, vicepresedinte al OAR, s-a exprimat ca este unul dintre cele mai bune proiecte de restaurare realizate prin acest program de finantare. Multumirea a fost cu atat mai mare, cu cat noi alaturi de echipa coordonata de Primarie am reusit sa contractam si finantarea. Nu cred ca poti face arhitectura de calitate numai Intr-un oras mare, de aceea n-am fost niciodata tentati sa ne mutam altundeva. Calitatea nu se defineste prin scara”, a spus stefan Pakucz.

Ioana Lucacel





* Bursa vorbelor

de Ioana LUCACEL

O mana ia, cealalta da! Cam asa ar putea fi descrisa “minunata” actiune a Ministerului Finantelor de recuperare a miliardelor de euro pe care le datoreaza firmele romanesti Statului. Dupa ce arata, deopotriva, cu degetul catre marii si micii datornici ce au usurat pusculita statului de vreo 3,4 miliarde de euro, finantistii fac pe bunii samariteni si sterg datoriile companiilor din domeniul minier. “Pomenile” Insumeaza vreo 81 de milioane de euro, adica, cat bugetul unui minister. si asta nu e tot! Pentru a nu avea batai de cap legate de cheltuirea banilor, guvernantii s-au gandit sa mai acorde Inlesniri la peste 100 de firme, In timp ce “confratii” neagreati au intrat deja In procedura de executare silita. Dar nici cu procedurile astea de recuperare nu ne e rusine! Ca milostivii guvernanti si-au facut oricum un obicei In a semna pe banda amanari si ras-amanari de rambursari ale datoriilor financiare. Atunci cum sa avem bani pentru sanatate sau educatie? Da’ ce conteaza, doar si votul datornicilor e valabil. Nu?

Negocierea pretului la gaz si curent

Peste 50% din companii vor putea sa negocieze preturile la gaze si electricitate. Modificarea regulamentului pentru acreditarea consumatorilor eligibili a eliminat conditia potrivit careia companiile si societatile solicitate nu trebuie sa aiba datorii la furnizorii de utilitati. Principala conditie este un consum minim anual de un GWh pentru energia electrica, respectiv 3 milioane de metri cubi pentru gazele naturale. Iar consumatorii declarati eligibili pot negocia pretul direct cu producatorii. Noul regulament va intra In vigoare de la 1 ianuarie 2005. Pe langa cerinta privind consumul minim, solicitantul trebuie sa fie persoana juridica si sa Isi Indeplineasca obligatiile ce decurg din aceasta calitate. Cererile de acreditare pot fi depuse pana In 20 noiembrie, urmand a fi centralizate la 1 decembrie.

Procesul de liberalizare a pietei de gaze naturale din Romania va continua, urmand ca, In 2007, gradul de deschidere sa fie de 100% pentru toate categoriile de consumatori, inclusiv populatia.

Ioana LUCACEL





* Punguta Financiara

Euro In scadere

Saptamana trecuta, moneda europeana a atins cea mai scazuta valoare din 2004. Dupa ce luni In sir a avut cotatii de peste 41.000 de lei, euro a ajuns la putin peste 39.000 lei, si se pare ca traiectoria se mai mentine descendenta pana la sfarsitul anului.

Asigurari sociale

Proiectul de buget al asigurarilor sociale pe anul 2005 suplimenteaza bugetul Ministerului Sanatatii cu 18 miliarde de lei. Parlamentarii au respins Insa amendamentele ce vizau suplimentarea bugetului Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate si cresterea salariilor personalului din sistemul de sanatate. Insa proiectul prevede si majorarea pensiilor cu 4,7%.

Bani pentru turism

Ministerul Integrarii Europene a anuntat demararea subprogramului “Investitii In turism” prin care societatile comerciale si IMM-urile pot benefica de cofinantare pentru derularea unor proiecte de dezvoltare a turismului.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.