• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 27 Septembrie , 2004
*Paienjenisul intermediarilor de locuri de munca in strainatate

*Symfoncom se orienteaza in hatisul afacerilor

*Bursa vorbelor

*Milioanele reformei *Paienjenisul intermediarilor de locuri de munca in strainatate

In ultimii doi ani, peste 1 milion de romani au plecat din tara. Potrivit statisticilor, doar 10% au incheiat un contract de munca prin oficiile abilitate, ceilalti fie au disparut, fie au emigrat ilegal. In timp ce piata neagra a migratiei prospera, firmele inregistrate legal ca agenti de plasare a fortei de munca someaza. Fenomenul devine alarmant, cine il stopeaza?

Maramuresul se situeaza pe podium in privinta migratiei fortei de munca dar, potrivit scriptelor, doar doua firme desfasoara activitate de plasare a fortei de munca. Celelalte firme inregistrate ca agenti de plasare a fortei de munca nu au intermediat nici un contract. Motivul? Firmele-fantoma sau persoane fizice care intermediaza locuri de munca ilegal (dar avantajos!). Cine pierde? Ca de obicei, Statul (prin neplata impozitelor) si omul de rand, dornic sa castige bani din munca cinstita.
La Inspectoratul Teritorial de Munca Maramures (ITM) sunt inregistrate ca agenti de plasare a fortei de munca in strainatate 7 societati comerciale: Axa International Recruitment SRL, Into Grup SRL, Clato Serv SRL, Conti Alex 61 SRL, Sistem Solution Grup SRL, Notti SRL si Esmeralda SRL. Insa dintre acestea doar doua fac dovada desfasurarii activitatii de plasare a fortei de munca (respectiv Notti SRL, Into Grup SRL si, pe la inceputul anului 2003, Axa International Requitment). “Au mai fost inregistrate ca si agentii de plasare a fortei de munca SC Tomari SRL, care nu mai desfasoara activitate, renuntand la dovada de agent de plasare a fortei de munca si, de asemenea, Endrom SRL, care s-a inregistrat ca agent de plasare a fortei de munca dar, in realitate, desfasura o cu totul alta activitate si, in consecinta, Inspectoratul a luat decizia retragerii dovezii de inregistrare ca agent de plasare, in urma unui control efectuat in luna mai 2004.
Contraventiile pentru nerespectarea cadrului legal sunt mari, minimul este de 50 de milioane, iar maximul de 150 de milioane. Nu am avut cazuri de plasare de forta de munca la negru. Vreau sa va spun ca si una dintre cele doua societati careia i-a fost retrasa dovada de plasare a fortei de munca facea, de fapt, intermedieri de vize, deci nu plasare ilegala de personal’‘, a spus Marcel Canta, inspector sef adjunct in cadrul ITM Maramures.

‘‘Vorbiti cu soferul!’‘

Cum cei mai multi dintre maramureseni incep cautarea unui loc de munca in strainatate din ziare sau de pe diferite site-uri, am fost curiosi sa aflam cate detalii ofera astfel de intermediari pentru a-si convinge clientii.
“Dansatori si dansatoare cu aspect fizic placut, angajam cu contracte de munca legale, bla-bla...’‘, cam asa suna unul dintre anunturile prezente de mai multe saptamani in rubrica “Oferte in strainatate’‘. Am sunat si am cerut detalii despre firma. Vocea de la celalalt capat al firului ne-a asigurat ca totul este perfect legal, dar nu ne poate da date despre firma (!) fiindca daca ne adresam direct acelei firme, ramane fara comision.
Alt anunt ofera posibilitatea de a munci in Germania, in domeniul constructiilor. Detaliile legate de intermediar lipsesc insa si de aceasta data. Asa ca am cerut explicatii telefonice. “Trebuie sa aveti diploma in constructii, sa va depuneti contractul... Salariul este de 1.400 de euro, plus cazare si masa. Firma intermediara este din Budapesta, acolo o sa mearga toti dupa ce-si depun dosarul. Am acasa hartiile, acum momentan sunt in oras. Sotul meu este imputernicit de firma respectiva sa plaseze forta de munca din Romania’‘.
Pe langa firmele de intermediere, rubricile de mica publicitate sunt intesate de anunturi date de persoane fizice. Unul dintre acestea se refera la locuri de munca in Italia, in domeniul agriculturii. Persoana de la celalalt capat al firului a incercat sa ne lamureasca ca este totul legal. “Trebuie sa aveti pasaport si banii de drum, 250 de euro. Comisionul il dati persoanei respective, cand ajungeti acolo. E o persoana plecata de mai mult timp si m-a rugat sa dau anunt. Eu nu am legatura cu asta, dar puteti vorbi cu soferul. Il gasiti duminica sau luni. Nu e ilegal, aveti dreptul sa mergeti. Nu va ia nimeni bani in avans, dupa ce ajungeti dati persoanei respective 200 de euro, el a mai dus. A fost si in Baia Mare, ca-i baimarean, si acuma a zis ca ar avea nevoie de cateva femei (?)’‘. Grav este ca acesti intermediari ilegali isi vad de treaba linistiti, fara a fi deranjati. De cele mai multe ori, organele abilitate intervin abia dupa ce “tepuitorii’‘ au facut victime.

Clauzele “uitate’‘

Conform Legii 156 din 2000 (privind protectia cetatenilor romani care lucreaza in strainatate), contractul de mediere trebuie sa contina toate datele de identificare a societatii comerciale (adresa, numarul de inregistrare la Registrul Comertului, codul fiscal, domiciliul, codul numeric personal, seria si numarul de buletin al reprezentantului), denumirea angajatorului din strainatate, durata contractului, obligatiile partilor, tarifele de mediere etc.

Deschideti ochii!

‘‘In acest an, am avut numai reclamatii legate de o firma Engrom, insa, in acest moment, conflictul s-a stins. In anii trecuti, am avut foarte multe reclamatii legate de o firma de intermediere, Jumbo, care in prezent nu-si mai desfasoara activitatea. Problema este ca oamenii care cauta un loc de munca in strainatate se iau, in general, dupa anunturile din ziare sau de pe diferite site-uri. Eu zic ca nu ar trebui sa aiba incredere totala intr-o firma care da numai numarul de telefon si furnizeaza de obicei celelalte detalii abia dupa ce virezi in contul lor 2-300 de euro. Sfatuiesc toti consumatorii sa achite acel comision abia dupa ce cer relatii despre firma respectiva la Inspectoratul Teritorial de Munca. Iar contractele in care este stipulat ar trebui sa le dea de gandit, pentru ca firmele care intermediaza legal locuri de munca in strainatate ofera toate detaliile legate atat de viitorul loc de munca, cat si de transport, cazare etc.’‘ - Elena Carausan, inspector sef in cadrul Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului.

Ioana Lucacel





*Symfoncom se orienteaza in hatisul afacerilor

Reteta “cameleon’‘

Pentru a tine pasul cu schimbarile de pe piata cererii si ofertei, multi agenti economici sunt nevoiti sa abordeze domenii noi. Desi nu-i usor sa renunti la o afacere in care ai investit timp si bani in favoarea altei idei, Oreste Simulescu a avut curajul sa incerce. A inceput cu o consignatie de electrocasnice, apoi a deschis o firma de constructii, iar de putin timp s-a axat si pe distributia perdelelor laminate.

Oreste Simulescu s-a lansat in afaceri in urma cu trei ani si jumatate, dar a abordat deja trei domenii de activitate. A inceput cu un AF, care avea avea ca obiect de activitate comercializarea aparatelor electrocasnice. Dupa aparitia retelei de magazine care vand aparatura in rate, afacerea a esuat, iar Symfoncom s-a transformat in firma de constructii. Cum nici acest domeniu nu este lipsit de probleme (din cauza muncitorilor neautorizati care “scad’‘ pretul pietei), Simulescu s-a reprofilat pe amenajari interioare si exterioare, punand bazele unei retele de distributie a perdelelor laminate (in parteneriat cu Liviu Dumitrean).
Reporter: Cat de dificila a fost schimbarea domeniului de activitate?
Oreste Simulescu: Foarte dificila. In primele 6 luni de activitate, orice firma are profit foarte mic sau zero. Primele luni sunt decisive. Daca rezisti si reusesti sa intri cat de cat pe piata ai sanse sa devii profitabil, daca nu, ai pierdut. In constructii ne-am axat in general pe lucrari civile (cele industriale sunt mult mai greoaie, presupun de multe ori lucrari in subantrepriza, iar banii vin mai greu). Constructiile merg, dar in sezonul rece afacerea e moarta. Asa a aparut ideea cu distributia de perdele laminate. N-a fost usor, dar afacerea incepe sa mearga.
Rep.: Cum imbinati cele doua domenii?
O.S.: Chiar daca par total diferite, sunt intr-un fel complementare. In fond, tot de design e vorba. In general nu le amestecam, dar sunt clienti care dupa ce si-au renovat sau construit o casa doresc sa cumpere si perdele.
Rep.: Care ar fi avantajele perdelelor laminate?
O.S.: In primul rand, ar fi design-ul si rezistenta in timp. Noi lucram pana acum cu sase furnizori straini, printre care Solar Technology, unul dintre liderii in domeniu. Ei ofera o garantie de 10 ani pentru perdele, iar noi oferim un an de garantie pentru lucrari. La asta se adauga o perioada de post-garantie in care executam orice fel de modificari sau reparatii. Paleta de culori si modele este extrem de variata, peste 600 de tipuri.
Rep.: In ce zone prind cel mai bine aceste produse?
O.S.: Chiar daca pare ciudat, vindem la fel de bine in mediul rural, ca si in cel urban. Ba chiar e mai usor sa lucram cu oamenii de la tara. Avem piete foarte bune in zonele Sighet, Borsa si Viseu. Chiar ne gandim sa infiintam doua puncte in aceste zone. Multi au fost plecati in strainatate, unde au vazut asa ceva. Investitia nu e foarte mare. Preturile incep de la 15 euro pentru un metru patrat.
Rep.: Reguli de baza ale unei afaceri de succes?
O.S.: Foarte importanta este alegerea personalului. Asta e valabil si in cazul constructiilor, unde ai nevoie de mesteri buni, dar mai ales in domeniul vanzarilor. De agentul de vanzari depinde aproape totul. In domeniul distributiei trebuie sa castigi increderea furnizorilor, adica sa-ti achiti comenzile la timp. Important e sa oferi si produse de calitate, dar pentru romani conteaza, deocamdata, pretul.

Ioana Lucacel





*Bursa vorbelor

Se pare ca Romania a devenit o tara a mimei, in care guvernantii se joaca de-a guvernarea, justitia de-a justitia, iar Comisia Europeana se joaca mai nou de-a... gripa, dand frisoane celor care tin cutitul si furculita tarii. Cand te gandesti la efectele celeilalte “gripe’‘, iti vine sa binecuvantezi nenorocita de raceala care te-a determinat sa cumperi juma’ din stocul de batistute de la butic. Si e normal (cel putin in aparenta!), cand te gandesti ca febra generata de comisia europeana ii determina pe guvernanti sa adopte tot felul de masuri aiuristice. Asa s-a gasit o solutie si pentru stoparea evaziunii din alcool. Fiindca ideea stabilirii unui pret minim la alcool nu era agreata de Consiliul Concurentei, se vor stabili “niveluri valorice minime’‘. Nu conteaza ca termenii au aceeasi semnificatie, nici macar ca oamenii de la Consiliul Concurentei puteau gasi un dictionar de sinonime si nici faptul ca “geniala’‘ solutie a fost gasita taman inainte de alegeri (la nici doua saptamani de verdictul UE in privinta economiei de piata a tarii). Nimic nu e batator la ochi. Baieti, luati o aspirina. Dar cu grija, ca mai nou si alea is contrafacute.

Ioana LUCACEL





*Milioanele reformei

Banca Mondiala acorda o noua transa de bani pentru sustinerea procesului de reforma din Romania. Creditul, in valoare de 150 de milioane de dolari, este primul dintr-o serie de imprumuturi de ajustare structurala (Programmatic Adjustment Loan-PAL). Angajamentele Romaniei vizeaza in principal reforma administratiei publice locale in justitie, in domeniul functionarilor publici, imbunatatirea elaborarii de politici si managementul finantelor publice.
De asemenea, programul PAL cuprinde masuri pentru continuarea proceselor de privatizare, restructurare sau lichidare a intreprinderilor de Stat (printre care finalizarea privatizarii Bancii Comerciale Romane si trecerea in proprietate privata a CEC-ului). In plus, au fost prevazute si operatiuni pentru continuarea reformei in sectorul energetic si cel din minerit, restructurarea cailor ferate, modernizarea administrarii autostrazilor si drumurilor, imbunatatirea mediului de afaceri, liberalizarea pietei fortei de munca, dezvoltarea pietei de capital si a institutiilor financiare nebancare.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.