• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 10 Martie , 2003
* C.E. C.astig fara munca!

* Italsofa si Intracom - o colaborare fericita * C.E. C.astig fara munca!

C.E.C. este o institutie de stat care functioneaza dupa regulile statului si aduce bani, evident, in folosul statului. Multe operatiuni de plata nu se pot efectua decat prin intermediul C.E.C. Legea stabileste un subtil protectionism pentru o institutie care invarte bani frumosi. Cu toate ca prezinta o aparenta transparenta, conducerea Casei de Economii si Consemnatiuni refuza sa dea raspuns intrebarilor GAZETEI, dupa mai bine de trei saptamani de asteptare.

Statul se ingrijeste de institutiile sale cu o invidiata partinire parinteasca. Indiferent daca cineva are sau nu de suferit, legile sunt facute de cei mari pentru cei puternici. Altfel nu ne explicam de ce sistemul are atata grija de „sanatatea buzunarului” unei institutii bancare, ce a fost folosita drept paravan si gir in escrocheria FNI. Evident ca multi dintre cei care si-au aruncat banii in focul dobanzilor uriase de la FNI, nu ar fi facut-o daca „afacerea” nu purta simbolul C.E.C. afisat ostentativ. Dar asta nu e singura „sursa usoara” de venituri pentru C.E.C. Filoanele sunt multe si bogate, trebuie doar exploatate (mai ales ca totul se desfasoara intr-un cadru perfect legal). Si cand legea iti permite sa faci bani pe buzunarul altuia, de ce sa stai degeaba? Pentru convingere va propunem un caz. In cazul creantelor recuperate de executorii judecatoresti din mana debitorilor, banii in cauza nu se predau imediat creditorului, celui care are in mod normal dreptul la ei, trebuie depusi la C.E.C. (explicatia obligatiei de a „lucra” cu C.E.C.-ul e ca masura ar fi una asiguratorie, in cazul ca mai apar alti creditori ai aceluiasi debitor). Articolul 371 din Codul de Procedura Civila precizeaza: ”Depunerea sau consemnarea oricarei sume in scopul participarii la desfasurarea, potrivit legii, a executarii silite, cum sunt sumele cu titlu de cautiune ori de pret al bunurilor supuse vanzarii, se face numai la Casa de Economii si Consemnatiuni, la dispozitia instantei de executare sau a executorului judecatoresc.” Sigur, asta nu e o problema, situatia anormala este data de articolul 569 din acelasi Cod de Procedura Civila: “Eliberarea sau distribuirea sumei rezultate din executare se poate face numai dupa trecerea unui termen de 15 zile de la data depunerii sumei, cand executorul va proceda la eliberarea acesteia.” Vrea - nu vrea creditorul care asteapta banii cat mai urgent, trebuie sa rabde inca doua saptamani pana cand C.E.C.-ul binevoieste sa ii „elibereze” (oare ii mai „plimba” prin conturi elvetiene pentru a „ciupi” vreo dobanda?). Creditorul, in schimb, nu beneficiaza de dobanda cuvenita, asta ramane in ”sarcina” altora. In conformitate cu Legea 544, a liberului acces la informatii, am solicitat CEC sa ne comunice suma care a fost varsata de executorii judecatoresti in cursul anului trecut. Pana la ora actuala nu am primit nici o informatie, cu toate ca legea obliga institutia sa ne dea un raspuns. Din informatiile pe care le avem din interiorul „sistemului”, in contul C.E.C. Maramures intra lunar 4 - 6 miliarde de lei. Suma frumoasa pentru o dobanda gratuita.

Ciprian DRAGOS



* Italsofa si Intracom - o colaborare fericita

Vestile bune circula cu mai mare greutate in vremurile pe care le traim. Realizarile din orice domeniu sunt trecute cu vederea pentru ca ne-am obisnuit sa fim socati de stirile care scot in evidenta tot ce-i mai rau. GAZETA nu vrea sa fie asa. Daca e ceva bun, acel ceva merita remarcat. Dovada o aveti in randurile care urmeaza. Italsofa nu este numai firma care a dus greul sponsorizarilor de la editia jubiliara a Sarbatorii Castanelor de anul trecut. Este o firma care naste un puiut si in Baia Mare. Iata prima veste buna: Italsofa nu disponibilizeaza, ci creeaza locuri de munca. A doua veste buna nu e nici ea departe. Firma a ales pentru construirea sediului cele mai bune oferte ale celor mai competitive firme. Printre societatile care au pus umarul la definitivarea sediului se numara si Intracom SA, care s-a ocupat de partea de alimentare cu energie electrica. Nu mai trebuie spus cat de importanta este alimentarea cu energie electrica a unei fabrici in mileniul trei. Lucrarea, pentru care Intracom SA a oferit o garantie de executie de doi ani, a fost una complexa. In primul rand, fabrica nu are nici o sansa sa ramana fara curent electric, pentru ca exista o alimentare directa, din celula din statie, realizata prin cablu subteran, dar exista si una de rezerva, de la reteaua aeriana de medie tensiune. Lucrarea a fost demarata in noiembrie 2002 si finalizata in primele zile ale acestui an pentru ca Intracom SA nu are obiceiul de a pierde vremea. S-au gasit solutii pentru toate problemele ivite in cei peste 1.100 de metri de traseu subteran al cablului de alimentare: s-a trecut cu succes pe sub calea ferata si s-a rezolvat si traversarea paraului care statea intre statia de alimentare si fabrica. Am amintit doar acestea aspecte pentru ca ni s-au parut cele mai semnificative. De fapt, personalul firmei Intracom SA a reusit sa rezolve orice problema ivita pe parcurs. O firma precum Italsofa, obisnuita cu rigorile unei reale economii de piata occidentale a colaborat cu Intracom SA, o firma care a dovedit ca nu este cu nimic mai prejos. Asa-i romanul serios: cand e de munca, munceste.

Dan GINGUTA

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.