• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 26 Ianuarie , 2004
* Lipsa de reactie a autoritatilor de control genereaza
Comercianti de lux… ilegal

* Cea mai mare ferma privata din judet e condusa de
Indraznetul Gogota

* ROMTELECOM - definitia nesimtirii

* Bursa vorbelor

* Punguta Financiara

* Lipsa de reactie a autoritatilor de control genereaza
Comercianti de lux… ilegal

Ignoranta, indolenta, indiferenta. Refrenul momentului e format din asemenea rime. Desi legea “cauzatoare” a acestui articol functioneaza de anul trecut, comerciantii sustin ca nu au aflat cu ce furculita se “mananca” perioada reducerilor. Am dat o raita prin magazinele baimarene si am sesizat ca ai nostri comercianti au auzit de autorizatiile obligatorii, dar nu le prea pasa!

Daca in marile orase, vitrinele magazinelor se intrec care mai de care in procente de reduceri, in Baia Mare abia zaresti vreun anunt de ieftinire a produselor de iarna. Cu exceptia catorva magazine, anunturile de solduri sunt mici, ascunse in vreun colt de vitrina sau lipsesc cu desavarsire. Cum legislatia ce reglementeaza reducerile de pret la marfurile din stoc a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2003, oamenii au strans cureaua pentru a-si innoi garderoba cu bani mai putini. Ei bine, pana la ora asta, oferta e putina. De ce si cu ce pret, veti afla.

Cozac s-a facut... de cozonac

Pe vitrinele magazinelor “Cozac” au fost lipite litere de-o schioapa care anuntau reduceri de preturi la marfurile de iarna. Actiunea “Ieftinirea” a inceput inca din primele zile din 2004, fara a se specifica procentele, semn ca sunt in asteptare. La inceputul saptamanii trecute, au aparut si cifrele magice: 20-30-40 %. Surpriza noastra si frauda lor s-a ivit odata ce am intrat in magazine, unde am aflat ca procentele sunt de fapt altele, cuprinse intre 30-50% (!), dupa cum afirmau sefele de magazin de la “Cozac Leather” si “Cozac Sport”. Am trecut peste “mica inadvertenta” si am fost curiosi sa aflam daca firma a depus, asa cum prevede legea, notificarea la primarie, impreuna cu listele de inventar si daca isi pot justifica legalitatea cu acte. Raspunsul a fost o ridicare din umeri. “Nu avem autorizatia, probabil e la birou. Dar nu stiam ca ne trebuie liste de inventar. S-a schimbat legea?” Am luat legatura cu “biroul” (cei de la contabilitatea firmei), unde am aflat ca autorizatia de la primarie a fost inregistrata cu numarul 1093 din 20 ianuarie 2004!!! Cum legea spune ca notificarea trebuie depusa la primarie cu 15 zile inainte de inceperea operatiunilor de soldare, inseamna ca reducerile nu puteau incepe inainte de 3 februarie! Nu am reusit sa verificam daca marfurile de pe lista de inventar corespund cu cele din magazin si nici amanunte despre preturi, pentru simplul motiv ca nu existau in magazin, ci tot la “birou”. Cu alte cuvinte, in cazul unui control, s-ar isca o adevarata tevatura pana sa fie confruntate cifrele din scripte cu cele din magazine. Reactia generata de cei de la ”Cozac Leather” in urma “aflarii adevarului” (adica adevarul legii pe care–o incalca) a fost demonstrarea spiritului gospodaresc al sefei de magazin care s–a agatat de o lopata si a purces la curatarea trotuarului de gheata care pana atunci domnise nestingherita. Impresia artistica conteaza.

Ignoranta en-Vogue

Joi, 22 ianuarie, pe Bulevardul Bucuresti, elegantul magazin “Vogue” imbia cu reduceri intre 20 si 40% la articolele de iarna. Am aflat ca puloverele “cu gat”, unele scurte si bluze, caciulile de blana sunt un adevarat chilipir. Ne-am bucurat ca magazinul era aglomerat de clienti care probau articole ieftinite. Voia buna a responsabilei Klocza Elena s-a volatilizat cand am intrebat de autorizatie. “Numai luni (26 ianuarie, n.red.) imi iese de la primarie (autorizatia, n.red.). Eu am depus notificarea si am inceput imediat vanzarile. Nu stiu daca e bine sa scrieti despre noi.” Asa a aflat Klocza ca abia dupa 15 zile de la notificarea primariei, poate incepe operatiunea. Surpriza totala. Nu stia. Ce-i drept, nu e prima oara cand constatam ca, la noi, comertul se face “dupa ureche”.

Pomenirea cu bucluc

In aceeasi zi de joi, 22 ianuarie, magazinul “Armany” a fost printre primele care au spart gheata. Nu e vorba de gheata de pe trotuar care, nu-i asa, nu poate fi deranjata nici macar cu pretul picioarelor rupte ale celor care au ghinionul sa treaca prin zona. Daca indraznesti sa te aventurezi pe scari, cu siguranta ai stofa de sporturi extreme. Gresia e superba si… alunecoasa. Mihaela (indicata ca fiind sefa de magazin) s-a rosit brusc cand a venit vorba de autorizatii. “Numai sambata (17 ianuarie) am aflat ca avem nevoie de autorizatie de la primarie. Facem reduceri de 20% de la inceputul saptamanii si abia ieri (21 ianuarie) am depus cererea. Va rog sa nu pomeniti in ziar de noi.” Scuzati, nu facem rabat.

Inspectiile lu’ Peste

In 19 ianuarie 2004, la Primaria Baia Mare erau depuse doar patru notificari privind soldarea, respectiv lichidarea marfurilor. Nici una din firmele din articol nu erau cuprinse pe lista. Elementara aritmetica ne spune ca doar aceste patru firme puteau incepe vanzarile cu pret redus incepand cu sfarsitul lunii ianuarie. Oare Serviciul Comercial al primariei verifica acest aspect? Dupa cum am observat, raspunsul e negativ. Si Oficiul pentru Protectia Consumatorilor ar trebui sa se intereseze de aspectele semnalate de GAZETA. Poate de acum incolo, mai ales ca s-au tras destule sirene de alarma.

Legea cu bucluc

Legea Comertului 650/2002, intrata in vigoare la 1 ianuarie 2003, spune ca vanzarile de soldare sunt supuse notificarii in baza unui inventar detaliat al marfurilor, intocmit de comerciant. Notificarea se face la primaria localitatii in a carei raza teritoriala este amplasata structura de vanzare, cu 15 zile inainte de inceperea operatiunilor. Este obligatoriu ca odata cu notificarea sa fie depuse si listele de inventar, iar actele sa fie pastrate astfel incat la orice control sa poata fi verificate. Perioadele legale pentru lichidarea stocurilor sunt 15 ianuarie-15 aprilie, respectiv 1 august-31 octombrie. Amenzile sunt usturatoare si ar trebui sa descurajeze ignoranta si indolenta, dar pentru aplicarea lor ar fi nevoie ca cineva sa controleze activitatea comerciantilor si mai ales legalitatea ei.

Lavinia COTARCEA



* Cea mai mare ferma privata din judet e condusa de
Indraznetul Gogota

Niste ruine s-au transormat in grajduri utilate, fanare, un centru de colectare si prelucrare a laptelui. Utopia aparenta s-a intamplat in Satulung, unde o mana de gospodar si-a facut simtita prezenta in zona, rezultand una din cele mai mari ferme de animale din Maramures.

Petru Gogota s-a retras din afacerile comerciale si de constructii, scarbit de interesele politice. Pasionat de zootehnie, i-a venit ideea de a-si deschide drum in acest domeniu. Avand o fabricuta de prelucrare a laptelui in Giulesti, s-a gandit sa inchege o ferma de animale care sa ii furnizeze materia prima. Ei, dar de la gand la fapta, drumul trece prin infern. Stiti cum e, doar suntem in Romania zilelor de azi. Iar Petru Gogota nu e vreun mare admirator al trandafirilor, mai ales daca sunt cate trei roze la un loc. Face omul un proiect SAPARD, are succes si primeste unda verde pentru jumatate din intentia initiala: populare cu bovine. Ok, toate bune si frumoase, dupa alta jumatate de an vin si banii, dar unde sa “cazeze” animalele? Afla ca in judetul Arad ar fi o oportunitate, isi ia jalba-n protap spre primaria respectiva, totul merge ca pe roate, palmele sunt batute. Dar… stupoare. Desi nu era prevazut nicaieri, afla ca a primit fonduri SAPARD doar daca face ferma in Maramures. La loc comanda! O ia de la inceput cu cautarile si afla ca in Satulung ar fi o ferma paraginita ce apartinuse fostului IAS. Mai intai in calitate de chirias (unicul chirias, deci taxat pana peste poate), mai tarziu proprietar, Petru Gogota a transformat fata locului in cea mai mare ferma zootehnica din zona.
Reporter: De la Giulesti in Satulung e cale lunga. Cum ati parcurs acest drum?
Petru Gogota: Am fost nevoit si nu a fost usor. Pentru ca in Giulesti nu prea era pamant de vanzare si nici nu existase CAP, nu aveam solutie in localitate. Am studiat evidentele Directiei Agricole si am aflat de aceste cladiri ale fostului IAS din Satulung. Am gasit un dezastru acolo. Am carat remorci de gunoi, am igienizat, varuit si amenajat si in trei zile am adus primele vaci. Nu aveam prea mult timp la dispozitie, era deja noiembrie. Dupa zece zile am amenajat si laptaria, am obtinut autorizatiile si la 1 decembrie inchegam primul lapte. Am inceput cu laptele de la vacile mele, dupa care in ianuarie 2002, colectam deja lapte din satele din jur.
Rep. : Lucrati cu animale de rasa?
P.G. : Asta a fost una din conditii. Am trei rase: Bruna de Maramures, Baltata Neagra Romaneasca de la Arad si Red Holstein. Am facut un nucleu de animale foarte bune si, in afara de taurasi, am pastrat toate junincile, reusind sa obtinem un efectiv de foarte buna calitate. Anul trecut am avut o productie record, cu o medie de 17 litri pe cap de vaca furajata, performanta care cred ca nu s-a mai intalnit la noi.
Rep. : Acum, incotro?
P.G. : Am depus un nou proiect SAPARD pentru o fabrica de lapte. Nu va fi foarte mare, pentru ca acum concurenta strainilor este inechitabila si guvernantii nu fac nimic pentru zootehnia autohtona. Mizele sunt mari si noi astia mici nu avem incotro, decat sa ne strecuram printre ei. Fondurile SAPARD se dau doar pentru capacitati mici de productie. Incercam sa supravietuim pana o sa se trezeasca cei de la putere si o sa ia masuri pentru protejarea producatorului roman.

Lavinia COTARCEA



* ROMTELECOM - definitia nesimtirii

Recent, ROMTELECOM a actionat in judecata Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii (ANRC). Motivul? ANRC a “indraznit” sa-i refuze infumuratei institutii care detine, deocamdata, monopolul in telefonia “fixa” din Romania, cele doua cereri de majorare a tarifelor telefonice. Directorul general ROMTELECOM recunoaste ca o majorare de 66% a abonamentului telefonic este greu de suportat de catre populatie, dar insista in demersul sau sub scuza ca au nevoie de bani pentru modernizarea retelelor de comunicatii fixe! Adica “aprobati-ne scumpirea serviciilor, ca avem nevoie de fonduri pentru investitii in firma noastra privata!” Tupeu, nu gluma! Suplimentar, ROMTELECOM vrea sa notifice Comisia Europeana si sa parasca ANRC ca nu le da voie sa faca scumpiri dupa cum vor muschii lor. Ceea ce intelege orice om de bun simt din toata tarasenia e faptul ca tartorul telefoniei fixe romanesti e din ce in ce mai deranjat de celelalte companii care au intrat pe segmentul comunicatiilor fixe internationale. Asta, pe langa concluzia care ar spune ca managerii companiei sunt “ca nuca”.

Lavinia COTARCEA



* Bursa vorbelor

Decapitalizare, pauperizare, saracie lucie si cu sclipici… Pana si eu m–am saturat de cate ori am scris cuvintele astea, daramite vajnicii nostri romani, care fierb zi de zi in ciorba salcie a saracului. Uneori ma intreb ce sens mai are sa tot repet aceleasi fraze auzite si rasauzite, nu doar de la cei din capul podurilor, ci si de la oameni care, cel putin teoretic, ar fi trebuit sa fi uitat aceste cuvinte. Daca am ajuns ca pana si patronii unor societati ce par - la prima vedere - un succes, sa vorbeasca de decapitalizare si supravietuire, chiar ca meritam palme. Iti vine sa o iei razna prin padurile patriei, cand asculti glasurile resemnate ale celor care, cu ceva ani in urma, si-au asumat responsabilitatea unei initiative economice particulare. Ca directiile agricole sau neagricole se ocupa de orice, numai de coordonare si ajutor pentru intreprinzatori, nu e o noutate. Dar cand mai pun si pari in rotile amaratilor, sunt de-a dreptul jalnici. Cei mai multi dintre cei care si-au asumat responsabilitatea unei firme particulare nu mai asteapta nimic, isi doresc doar sa nu dea faliment. Si vremea trece, iar ceata se indeseste de nu mai vezi nimic, nici macar un far, darmite o luminita de tunel salvatoare. Tragedia noastra nu sta in luciul saracie, ci in absenta sperantei din cutia Pandorei.

de Lavinia COTARCEA



* Punguta Financiara

Finantari pentru export

Firmele romanesti sunt stimulate sa-si deschida filiale in strainatate. Ministerul Economiei si Comertului acorda sprijin exportatorilor romani care vor sa-si deschida filiale pe pietele externe de interes, in scopul promovarii ofertei de export.

Avans sau girant

Noile norme privind acordarea creditelor pentru achizitionarea de produse in rate, stabilite de Banca Nationala, vor intra in vigoare din 1 februarie. Incepand cu aceasta data, cumparatorii vor fi nevoiti sa ofere un avans de 25% din valoarea bunului sau sa prezinte un girant. Rata nu trebuie sa depaseasca 30% din venitul net al solicitantului.

Legea igienei

Legea comertului impune igiena. Angajatii care lucreaza in domeniul alimentatiei publice vor fi obligati, prin Legea comertului, sa urmeze cursuri de igiena. Candidatii trebuie sa se inscrie la program, iar la final vor sustine un test grila si vor plati o taxa de examinare de 200.000 lei.

Mihaela MIHALEA

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.