• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 22 Noiembrie , 2004
* De sapte ani, Mihai Iosip modeleaza plasticul
Piscine de Maramures

*Bursa vorbelor

* De sapte ani, Mihai Iosip modeleaza plasticul
Piscine de Maramures

Iarna nu-i ca vara nici pentru SC Elfi Impex SRL. Mihai Iosip, managerul societatii, este mester de piscine vara, iar iarna confectioneaza butoaie speciale, fose septice sau camine de apometre, toate din... plastic. Indrazniti sa visati? Chiar daca iarna, aceasta “doamna rigida si categorica” a anotimpurilor, si-a intrat pe deplin in drepturi imi iau inima-n dinti si va prezint un... mester de piscine. Mihai Iosip s-a lansat in afaceri in 1997, iar in cei sapte ani de activitate a construit, doar in Maramures, peste 60 de piscine. Materia prima folosita este polipropilena si polietilena, adica, mai pe intelesul profanilor din domeniu, plasticul.
Reporter: Cum ati ajuns in acest domeniu?
Mihai Iosip: Eram unul dintre actionarii firmei PlastUnion, care avea ca obiect de activitate confectionarea tevilor de plastic. M-am suparat pe cei de acolo si mi-am facut o firma. Asta a fost in anul 1997. Au trecut sapte ani de atunci. Ce repede poate trece timpul…
Rep.: Si cum ati ajuns la decizia de a confectiona piscine?
M.I.: Am fost la targuri in tara si, mai ales, in strainatate. In urma cu sapte ani, in Romania nu prea erau targuri in acest domeniu, dar pentru ca am fost atras de posibilitatea de a confectiona piscine, am luat legatura cu furnizori din strainatate (de la care am si “furat” meseria).
Rep.: V-a ajutat experienta anterioara?
M.I.: Acolo faceam teava si atat. Pot sa spun insa ca in perioada aceea doar m-am documentat.
Rep.: Sunt piscinele o afacere de sezon?
M.I.: Intr-adevar piscinele se vand vara, atunci exista cerere. Dar, daca ai bani sa investesti, poti sa le faci si iarna, si sa le tii pe stoc. Tocmai pentru asta obiectul nostru de activitate este destul de variat, de la butoaie de vin si tuica, la rezervoare sau camine pentru apometre. Am confectionat, la comanda, chiar si un rezervor pentru masina.
Rep.: Care este cel mai mare obstacol in domeniu?
M.I.: Sa nu ai bani. Daca ai bani, poti sa-ti cumperi si materia prima si aparatele. Cand am facut prima piscina am montat-o pe patru pari si am pus o folie deasupra. Asta a fost, fara bani este greu.
Rep.: Cine comanda o piscina?
M.I.: Clientela este foarte variata. Bineinteles, nu-si face oricine, de regula sunt oameni umblati care investesc mult, dar au si pretentii.
Rep.: Cat costa o piscina?
M.I.: Preturile variaza intre 100 si 300 de milioane, dar sunt si pisicine de 2 miliarde de lei. Cea mai scumpa facuta de mine a costat 300 de milioane de lei. De asemenea, pot fi facute mai multe imbunatatiri care cresc pretul (cum ar fi scurgerea, incalzirea sau iluminatul etc.).
Rep.: In cat timp confectionati o piscina?
M.I.: Depinde, poate dura de la o saptamana pana la o luna si jumatate, doua.
Rep.: Ce confectionati iarna?
M.I.: Fose septice pentru canalizare, care din punctul meu de vedere, sunt de mare viitor. Acum ca se fac aductiuni de apa, se cer pe piata si caminele de apometre. Mai confectionam butoaie speciale pentru vin. Aceste butoaie sunt facute sa-si modifice volumul o data cu consumarea continutului.

Mihaela MIHALEA





*Bursa vorbelor

Undeva, la un colt de magazin, o mogaldeata de om cu fata schimonosita de foame (si poate de o ultima doza de aurolac) strangea in pumn o bucata de paine, din care nu indraznea sa muste. Peste cateva zile vin alegerile. Credeti ca stie? Si chiar de-ar sti, nu i-ar pasa. Peste o luna vin sarbatorile de iarna? Ce conteaza pentru un copil care nu a auzit de Mos Craciun? Si mai trece un an. Un an de saracie lucie, made in Romania. Fiindca suntem atat de saraci, incat ne putem vinde saracia. Mai nou, falimentele din industrie se masoara in dioxid de carbon. In 1992, Romania semna un acord international prin care se obliga sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu 8 % fata de anul 1989, an de referinta. Cum industria mioritica a fost intr-un regres continuu, specialistii estimeaza ca ne vom situa sub media stabilita. Adica, am luptat impotriva poluarii folosind saracia. Pentru ca si saracia are pretul ei, legislatia internationala prevede ca acel plus inregistrat de tara noastra poate fi vandut catre tarile dezvoltate care nu au reusit inca sa reduca poluarea. Si asta pe sute de milioane de dolari. Pe scurt, noroc cu milioanele bogatilor si cu dioxidul de carbon al saracilor.

Mihaela MIHALEA

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.