• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 27 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 14 Octombrie , 2024

Echipa liberală luptă pentru creșterea pensiilor minerilor și militarilor în rezervă

Noua lege a pensiilor a creat numeroase nemulțumiri în rândul pensionarilor din minerit din Maramureș, al celor care au activat în grupa I de muncă și al militarilor în rezervă.

 

Echipa PNL Maramureș face eforturi în Parlament pentru a elimina discriminările care îi afectează pe pensionarii din minerit și pe militarii în rezervă.

 

Prin noua lege a pensiilor, pensiile minerilor au fost înghețate, fiind anulate creșterile pentru grupele de muncă. La dezbaterea legii în Parlament, parlamentarii liberali Cristian Niculescu Țâgârlaș, Călin Bota și Florin Alexe au încercat să remedieze situația, în urma discuțiilor avute în Maramureș cu reprezentanți ai pensionarilor din minerit și cu cei din unitățile de prospecțiuni și explorări geologice, care au lucrat și ei în condiții similare cu cele ale minerilor.

 

Astfel, au fost depuse amendamente la legea pensiilor, pentru a se elimina nedreptatea creată pensionarilor din minerit și a celor care au lucrat în unitățile de prospecțiuni și explorări geologice.

 

Având în vedere că, pentru persoanele care au muncit în condiții grele în mină, stagiul minim de cotizare, la data ieșirii acestora în pensie, a fost mai mic de 25 de ani, iar prin noua lege este instituit ca stagiu mediu de cotizare luat în calcul la determinarea drepturilor cuvenite acestor persoane o perioadă de 25 de ani

(art. 84 aliniat 1), pentru aceste categorii de pensionari ar rezulta o pensie recalculată mai mică decât cea aflată în plată, deși au plătit contribuții mai mari decât cei care și-au desfășurat activitatea în condiții normale, iar majorarea acesteia ar fi posibilă doar după circa 3 ani. Până atunci, rămâne la nivelul aflat în plată înainte de recalculare, în condițiile în care ceilalți beneficiari de pensii ar avea parte anual de majorările instituite prin noua lege.

 

Prin amendamentul depus de parlamentarii liberali de Maramureș, s-a solicitat ca pentru pensionarii din minerit și cei care au muncit în condiții grele, majorarea anuală a pensiei, începând cu anul 2025, să se facă pornind de la pensia aflată în plată la momentul recalculării pensiilor conform prezentei legi. Nu peste 3 ani, când decalajul e deja mare, iar pentru unii poate fi prea târziu.

 

Acest amendament de bun-simț și echitabil pentru pensionarii din minerit a fost votat în Comisia de buget finanțe, unde este vicepreședinte deputatul PNL de Maramureș, Călin Bota, dar a fost respins în Comisia de muncă,  prezidată de deputatul PSD Adrian Solomon.

 

Proiect de lege pentru eliminarea nedreptăților din Legea pensiilor

 

Parlamentarii PNL Cristian Niculescu Țâgârlaș, Călin Bota și Florin Alexe, alături de alți colegi liberali,  au depus la Biroul Permanent al Senatului proiectul de lege privind modificarea Legii 360 din 2023 privind sistemul public de pensii,  prin care repară inechitățile rezultate în urma aplicării noii legi a pensiilor.

 

Astfel, în cazul persoanelor pentru care stagiul complet de cotizare, la data ieșirii acestora în pensie, a fost mai mic de 25 de ani, valoarea punctului de referință prevăzută la art. 83 alin. (1) reprezintă raportul dintre valoarea punctului de pensie la data intrării în vigoare a prezentei legi și nivelul stagiilor de cotizare complete prevăzute de legislația valabilă la data ieșirii la  pensie.

Având în vedere că pentru persoanele prevăzute la art. 28, alin. (1) din Legea 360 din 2023 privind sistemul public de pensii, stagiul complet de cotizare, la data ieșirii acestora în pensie, a fost mai mic de 25 de ani, respectiv 15, 17 și 20 de ani, iar prin noua lege este instituit ca stagiu mediu de cotizare luat în calcul la determinarea drepturilor cuvenite acestor persoane o perioadă de 25 de ani pentru aceste categorii de pensionari a rezultat o pensie recalculată mai mică decât cea aflată în plată, iar majorarea acesteia ar fi posibilă doar după circa 3-5 ani, până atunci rămânând la nivelul aflat în plată înainte de recalculare, în condițiile în care ceilalți beneficiari de pensii ar avea parte anual de majorările instituite prin noua lege.

 

Valoarea punctului de pensie se calculează azi prin împărțire la 25, nu la 15, 17 sau 20, și îi dezavantajează grav pe toți cei care au muncit în grupa 1 de muncă, care au avut salarii mari, datorită condițiilor de muncă,  dar și procentul contribuției la bugetul de pensii a fost cu circa 30% mai mare decât cel aplicabil pentru condiții normale de muncă,  ceea ce a permis, practic, reducerea stagiului de cotizare complet de la 25 de ani la 15, 17 sau 20 de ani.

 

Înghețarea pensiilor la nivelul actual pentru o perioadă de 3-4 ani înseamnă că cei afectați nu vor beneficia de prevederile noii legi care spune că valoarea punctului de referință se majorează anual, în luna ianuarie, cu rata medie a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat.

 

De asemenea, prin noul proiect se are în vedere ca viitorii pensionari din grupa I de muncă să nu fie afectați de prevederile discriminatorii din actuala lege.

E important ca pensionarii care au muncit în condiții deosebit de grele să nu fie obligați să facă față inflației și majorărilor de prețuri cu banii pe care îi primesc acum, situație care ar crea noi discriminări și inechități. Proiectul de lege se află în faza de avizare la comisiile din Senat.

 

Întâlniri constructive cu reprezentanții pensionarilor

 

Acest proiect de lege este asumat și de candidații PNL la alegerile parlamentare, pentru că reprezintă o problemă de interes pentru mii de maramureșeni.

Președintele  PNL Maramureș, Ionel Bogdan, a avut mai multe  întâlniri constructive cu reprezentanții pensionarilor din minerit din Maramureș și cu reprezentanți ai sindicatelor care susțin interesele angajaților din grupa I de muncă, alături de care a discutat pe marginea proiectului de lege prin care liberalii doresc să repare inechitățile rezultate în urma aplicării noii legi a pensiilor. De asemenea, Felician Ciceu, candidatul PNL pentru Camera Deputaților s-a exprimat public, în mai multe rânduri, în favoarea eliminării acestor discriminări care afectează mii de familii maramureșene.

 

Lege pentru militarii în rezervă

Parlamentarii liberali din Maramureș au inițiat, alături de colegii lor, și un proiect de lege care prevede indexarea pensiilor militarilor în rezervă.

Conform proiectului liberal, pensiile militarilor vor crește în funcție de creșterea soldei pe care o primesc militarii activi. O astfel de măsură va asigura echitatea între pensionarii militari: nu vor mai fi diferențe la banii de pensie între pensionarii militari cu același grad, dar care s-au pensionat în momente diferite. PNL va depune toate eforturile ca această propunere să aibă voturile necesare pentru a deveni lege.

 

Neimpozitarea pensiilor sub 3000 de lei

Chiar de Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice” a intrat în vigoare și inițiativa PNL privind eliminarea impozitului pentru pensiile sub 3.000 de lei.

Conform proiectului liberal, începând cu luna octombrie, pensiile mai mici de 3.000 lei vor fi scutite de impozitul pe venit de 10%.

Măsura se aplică și pensionarilor cu pensii mici din sistemul de ordine și siguranță publică.

Această lege este un  pas important spre asigurarea echității în sistemul de pensii. Prin această măsură, peste 3 milioane de pensii nu vor mai fi impozitate. Acest lucru va însemna pensii mai mari în fiecare lună pentru beneficiarii de pensii sub 3 000 de lei.

De asemenea, la 1 ianuarie, pensiile vor fi indexate cu rata inflației, la care se adaugă 50% din creșterea medie a venitului brut.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.