Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
E-factura, extinderea perioadei fără amenzi. Problemele persistă
„Extindem perioada fără amenzi până la 1 iunie. Încă de la începutul implementării sistemului RO e-Factura, am pus accent pe o colaborare strânsă şi transparentă cu antreprenorii. Nu am exclus că va fi nevoie de îmbunătățiri, tocmai de aceea ne-am angajat să fim flexibili şi receptivi la feedback. Dovadă că reprezentanții mediului de afaceri au participat la ședințele noastre şi au venit cu propuneri valoroase, care s-au şi implementat de-a lungul timpului. O nouă decizie care reflectă acest angajament este că am propus extinderea cu două luni a perioadei în care nu se aplică sancțiuni pentru cei care nu folosesc sistemul. Am pus astăzi în consultare actul normativ care reglementează acest aspect, pentru a fi adoptat în următoarea ședință de Guvern. Așadar, cei care nu țin cont de termenul-limită de 5 zile lucrătoare pentru transmiterea facturilor în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura vor fi sancționați de la 1 iunie 2024”, a scris ministrul Marcel Boloş.
Sigur, prelungirea termenului este bună mai mult pentru politicieni care, deh, altfel s-ar trezi în plină campanie electorală cu o mulțime de agenți economici nemulțumiți și amendați. Problema de bază este că, din ianuarie, sistemul are o serie de probleme grave, care încă nu s-au remediat și sunt slabe șanse ca, printr-o minune, să se rezolve în următoarele două luni. Și, bineînțeles, pentru ceea ce face statul greșit, nu e nimeni amendat. Amenzile sunt doar pentru proști, pardon, pentru contribuabili.
Să enumerăm câteva dintre greșelile și problemele sistemului:
1. Sistemul ANAF devine nefuncțional aproape lunar, mai ales în perioadele în care se depun situațiile lunare.
2. Conversia xml la pdf și invers este greoaie pentru firme.
3. Sistemul păstrează facturile primite doar 60 de zile.
4. În continuare sunt probleme de trimitere/ primire, respectiv contribuabili care, deși trimit facturile în e-factura, ele nu ajung la destinatar. După 1 iunie și aceștia vor primi amenzi, deși vina nu le aparține?
5. Din cauza modificărilor și schimbărilor repetate, firmele trebuie să-și actualizeze programele de contabilitate aproape zilnic, ceea ce înseamnă timp și efort pierdut.
6. Formatul facturilor la curent și gaze e incompatibil cu e-Factura. Cum vor deduce firmele aceste cheltuieli dacă nu pot primi e-factura?
7. Ce se întâmplă în cazul facturilor emise în primul trimestru din 2024, dacă nu sunt raportate în e-Factura? Altă chestiune spinoasă este cea a facturilor emise în perioada 1 ianuarie - 31 martie 2024. Deși se prevede că în această perioadă nu se aplică amenzi pentru netransmiterea facturilor în e-Factura, MF ar trebui să clarifice dacă se pot aplica, totuși, amenzi pentru acestea începând cu 1 aprilie 2024. CCF opinează că amendarea pentru facturile emise în primul trimestru al anului nu este posibilă nici înainte de 1 aprilie, nici începând cu această dată.
8. Ce trebuie să facă micii agricultori care aplică regimul special de TVA? Micii agricultori au posibilitatea să aplice un regim special de TVA care îi scutește de multe dintre obligațiile pe care le au, în mod normal, plătitorii de TVA. Însă, nu este clar în toate cazurile dacă micii agricultori ar trebui să folosească e-Factura.
9. Facturile emise de executori, în cadrul executărilor silite, trebuie transmise în e-Factura? Conform CCF, nici în această situație soluțiile tehnice nu acoperă emiterea e-facturilor în momentul de față. Astfel, este neclar ce ar trebui să facă executorii.
10. Multe alte motive de respingere care sunt legate de aspecte aparent nesemnificative, precum modalitatea de scriere a unității de măsură din factură sau a localității clientului.
„Instituțiile statului nu s-au pregătit pentru sistemul RO e-Factura înainte ca acesta să devină obligatoriu pentru antreprenori, deși ar fi fost o decizie normală pentru o colaborare bună cu mediul de afaceri. Din această cauză, există consecințe semnificative pe care antreprenorii le resimt în munca de zi cu zi în activitate, punctează NextUp. Infrastructura şi serverele ANAF nu sunt pregătite pentru a digera cantitatea enormă de informări şi documente pe care mediul privat le trimite în acest moment. Gradul de adopție e-Facturii este de 30% şi în aceste condiții infrastructura ANAF nu face față valului de documente, serverele blocându-se în fiecare zi ore întregi”, se mai arată în document.
În cazul în care statul român va lua o decizie în acest sens, reprezentanții NextUp sunt de părere că amânarea aplicării sancțiunilor se va face în paşi, pe câteva luni, pe 3 luni, respectiv ulterior cu încă 3 luni, până când serverele ANAF vor fi complet pregătite să primească documente.
„Firma de software NextUp a transmis anterior că sistemul RO e-Factura a generat cel mai mare haos din ultimul deceniu în mediul antreprenorial, statul român fiind nepregătit să gestioneze schimbarea pe care o impune şi dând dovadă de incompetență în digitalizare prin erorile multiple ale acestui sistem. Totodată, compania a subliniat că statul eșuează din nou în a dezvolta o relație bună cu contribuabilii, învinovățindu-i pe aceștia pentru blocaje pe care el însuși le-a creat, prin gestionarea rudimentară a implementării e-Factura”, conform comunicatului.