• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 18 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Duminică , 13 August , 2017

Dumbrăviţa Verde, ediţia a VII-a

În perioada 31 iulie - 4 august, elevii din comuna Dumbrăviţa , însoţiţi de cadrele didactice au participat la o nouă ediţie a proiectului de educaţie ecologică Dumbrăviţa Verde, ajuns în acest an la cea de-a VII-a ediţie. Numărul participanţilor a fost unul mare: peste 50 de copii din clasele IV-VIII, din toate satele comunei dar şi un număr mare de ca­dre didactice s-au alăturat proiectului derulat de UAC Europe şi Asociaţia NEMUS: Horţ Cos­mina, Andreica Ileana, Dănilă Mi­haela, Pop Elena Maria, Delescu Maria. 
Şi în acest an, coordonatorul acţiunii a fost Alexandra Lazăr (Nicolici), iar Rita Ilieş
i-a însoţit pe copii în fiecare zi. Pro­gramul de ecologizare a fost condensat în trei zile pline de activităţi şi satisfacţii.

Prima zi a început cu o întâlnire in­formală şi cu împărţirea materialelor, la care au participat şi primarul Felician Ciceu şi viceprimarul Flore Balaj. Apoi, împărţiţi pe echipe, copiii au în­ce­put ecologizarea satului Chechiş. După pauza de prânz, la ora 11.30, copiii au fost preluaţi de autobuz şi au plecat spre satul Cărbunar, pentru a în­cepe şi aici ecologizarea.
Cea de-a doua zi a fost destinată ecolo­gizării satelor Şindreşti şi Dumbrăviţa. În cea de-a treia zi copiii au curăţat satele Unguraş şi Rus.
A patra zi şi ultima a fost dedi­cată distracţiei şi răsplătirii efortului depus în cadrul proiectului. Toţi participanţii au fost premiaţi de UAC Europe şi Asociaţia NEMUS, iar finalul acţiunii a fost sărbătorit cu o petrecere.
Copiii au spus că le-a plăcut foarte mult această acţiune deoarece a îmbinat educaţia şi grija pentru mediu cu distracţia şi legarea de noi prietenii. De asemenea, participanţii au spus că, participând la această acţiune de ecologizare se rapor­tează altfel la mediul înconjurător, îi acordă mai multă grijă şi atenţie şi speră că toţi locuitorii comunei vor face la fel, luând exemplul lor, pentru ca Dumbrăviţa să devină şi mai verde şi mai frumoasă.

Altfel spus, o ediţie foarte reuşită.
Felicitări tuturor!

 

„Îi felicit pe toţi participanţii la această acţiune. Este un proiect educativ, un proiect care arată că fiecare dintre noi trebuie să fim preocupaţi de grija şi responsabilitatea pentru mediu şi este unul dintre cele mai longevive proiecte ale UAC Europe şi ale Asociaţiei NEMUS implementate în comuna Dumbrăviţa. Mă bucur că, an de an, copiii şi cadrele didactice răspund cu entuziasm invitaţiei noastre şi cred că rezultatele sunt vizibile an de an. Felicitări tuturor!”

Daniel Vărzaru, Chief Financial Officer UAC Europe

„Rezultatele proiectului se văd an de an, găsim tot mai puţine gunoaie, ceea ce arată că Dumbrăviţa a devenit o comună tot mai verde, iar locuitorii comunei arată mai multă grijă pentru mediul înconjurător. Îi felicit pe toţi participanţii la proiect, elevi şi cadre didactice, care nu doar au făcut curăţenie şi ecologizare în toate satele şi pe cursurile de apă, dar duc mai departe în familie şi în grupul de prieteni mesajul respectului pentru mediu şi păstrării curăţeniei. Le mulţumesc tuturor şi îi aşteptăm din nou anul viitor la o nouă ediţie Dumbrăviţa verde”.

Corina Mulea, PR&Office Manager UACE, cea care a iniţiat acest proiect şi l-a organizat an de an

 

 

Ştiaţi că?

- O cutie de aluminiu dispare natural în 100 de ani.
- Cojile de banane şi cotoarele de mere dispar în 2 ani.
- Pungile din plastic dispar în aproape 30 de ani.
- Sticlele din plastic nu se biodegradează complet niciodată. Ele se descompun în granule care sunt mâncate de diverse vietăţi ca peşti, păsări sau viermi şi rămân în stomacul lor până când acestea mor.
- Mucurile de ţigară dispar în 2 ani, însă conţin chimicale peri­culoase care afectează solul atunci când se descompun.
- Dacă o familie obişnuită ar recicla toate recipientele din sticlă folosite timp de un an, energia economisită ar putea alimenta televizorul lor circa 100 de ore.
- Hârtia este reci­clabilă, dar un funcţionar obişnuit aruncă la gunoi 55 – 70 de kilograme de hârtie pe an.
- Este nevoie de 200 de ani pentru ca un scutec de unică folo­sinţă să se descompună.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.