• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 23 Aprilie , 2012

Micii constructori de avioane din Dumbrăviţa

În fiecare an, la 12 Aprilie, se sărbătoreşte ziua mondială a aviaţiei şi a cosmonauticii. Federaţia Internaţională a Aviaţiei a hotărât ziua de 12 Aprilie ca zi internaţională a aviaţiei şi cosmonauticii deoarece în această zi, în 1961, a avut loc primul zbor al unui om în spaţiu, la bordul navei VOSTOK 1. 

Este vorba de sovieticul Iuri Gagarin, pe atunci în vârstă de 27 de ani. Zborul a durat 108 minute, iar de la bordul navei a avut loc, în direct, o transmisie televizată. Tot în această zi, dar în 1981, are loc primul zbor al navetei spaţiale Columbia, care ulterior s-a pulverizat din motive necunoscute la 1 Februarie 2003. În preajma Zilei Aviaţiei, UAC Europe a invitat toţi elevii şcolilor din Dumbrăviţa să-şi “piloteze” imaginaţia şi talentul într-un concurs inedit: avioane de hârtie. Deliberarea a fost dificilă, dar premianţii au fost răsplătiţi cu premii inedite.

 

Avioane uriaşe, cu fluturaşi, cu mâini şi picioare, cu desene, din carton, hârtie sau pur şi simplu albe. Pe scurt, un adevărat “show aviatic” pregătit cu grijă de elevii şcolilor din comuna Dumbrăviţa.

În preajma Zilei Aviaţiei, UAC Europe a lansat o provocare pentru toţi elevii din comuna Dumbrăviţa. Tocmai în cadrul săptămânii “Şcoala Altfel”, cu o săptămână înainte de Paşte, holurile instituţiilor de învăţământ din comună s-au transformat în săli de expoziţii pentru avioane de hârtie ale copiilor.

Ideea de a construi un avion şi premiile cu care urmau să fie recompensaţi, au atras numeroşi participanţi, în fiecare şcoală. Aşa că, la vizita “în teren” din 5 aprilie, Corina Mulea, reprezentantul UAC şi directorul şcolii, Mariana Manea, au avut de unde alege cele mai frumoase şi mai rapide avioane.

“Deliberarea” a fost dificilă şi a avut la bază două criterii: designul cât mai frumos şi mai original, dar şi viteza de zbor. În prima etapă de “selecţie” au fost alese din fiecare şcoală 3 avioane, cele mai interesante, inedite şi frumoase. Apoi, “constructorii lor” au fost invitaţi să le lanseze. Avionul care a zburat cel mai mult a primit locul I, iar celelalte, în ordine, s-au clasat pe locurile II şi III.

La şcoala din Dumbrăviţa, cel mai rapid a fost avionul lui Ciprian Costan, care a fost recompensat cu un avion Airbus cu telecomandă, exact una dintre mărcile pentru care produce componente UAC Europe. Pe locul II s-a clasat Andrei Ardelean, care a primit un radio pe care îl poate asambla sigur, iar locul III, Paul Berinţan, a primit un atlas despre invenţii.

 

Copiii şcolii Unguraş au fost la fel de creativi. Şi aici, numărul participanţilor a fost mare, iar în urma selecţiei şi a testului zborului, premianţi au fost declaraţi: Robert Cionte – locul I şi câştigătorul unui avion cu telecomandă Airbus, Daniel Chiver – locul II şi câştigătorul unui radio şi Alex Mureşan, locul III, şi câştigătorul unui atlas geografic.Elevii şcolii din Şindreşti şi-au unit forţele şi au realizat un avion uriaş, din carton, la care au contribuit toţi elevii, decorându-l cu poze şi desene.

Evident, şi cele trei premii au fost câştigate de toţi elevii şi urmează să fie folosite în comun, la şcoală.

Elevii şcolii din Rus, la fel de inventive, mai ales că tocmai se pregăteau să inaugureze şi expoziţia de ouă pe care au pregătit-o, au realizat avioane frumoase şi rapide. Câştigători au fost desemnaţi: Valentin Roman, locul I - câştigătorul avionului cu telecomandă Airbus, Marina George, locul II - câştigătorul radioului şi Rus Melania, câştigătoarea unui atlas educativ.

 

Fiind săptămâna “Şcoala Altfel” în care elevii din toată ţara au participat la activităţi extraşcolare, înainte de deliberare, elevii şcolii din Chechiş au invitat delegaţia la restaurant. Restaurantul “Altfel”, amenajat chiar în şcoală, într-o sală de clasă. De la bucătari, la ospătari şi DJ, totul a fost pregătit chiar de elevi. Şi, evident totul a fost impecabil, de la meniul deosebit de gustos, la servire, ambianţă, decor.

Apoi, au fost jurizate şi avioanele de hârtie. De această dată, locul I a fost ocupat de o fetiţă, Călina Blaga, care a primit avionul cu telecomandă Airbus. Locul II i-a revenit lui Blaga Marius, care a primit radioul, iar locul III lui Florin Berinţan, care a primit atlasul. Toate avioanele câştigătoare au fost colectate de organizator şi expuse în holul fabricii, astfel că, în 1 Iunie, când elevii claselor primare din comună sunt invitaţi la desene pe asfalt, vor putea admira creaţiile colegilor lor.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.