• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 16 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 21 Mai , 2012

Mină romană la Dumbrăviţa

Viaţa este plină de surprize, curiozităţi şi minuni, iar Vasile Brânzei din Dumbrăviţa este un exemplu viu că atunci când faci lucrurile cu pasiune satisfacţiile nu întârzie.

 

Are 77 de ani şi din prima clipă în care-l întâlneşti te frapează echilibrul său interior. Vasile Brânzei din Dumbrăviţa este un om care îţi dă impresia că a ştiut să ia de la viaţă tot ce-a fost mai frumos. Curiozitatea lui Vasile Brânzei a luat valenţe artistice, deşi meseria lui n-ar fi trădat o asemenea înclinaţie: „Am fost miner la Herja. Am fost artificier şi miner 12 ani. Însă m-am îmbolnăvit şi n-am mai putut lucra în subteran, în rest am lucrat la suprafaţă.

 

În paralel, când eram liber îmi plăcea să sculptez. Dar multe dintre lucrări le-am vândut pentru că aveam nevoie de bani. Mai mult m-am ocupat de lucrări de artizanat, dar am făcut şi alte lucruri pe care le-am gândit, mi le-am dorit sau de care aveam nevoie. Cel mai drag mi-a fost să sculptez frunze, flori şi fel de fel de modele. Am făcut şi draperii, rame de oglindă sau ce am avut nevoie”, spune Brânzei.

Surprinzător este că a învăţat singur tainele sculpturii: „am învăţat-o singur, din ce am văzut şi cum mi-am imaginat eu că se lucrează. Prin anii 70 când am prins drag de sculptură n-am avut de la cine să învăţ. În Baia Mare era doar Vida Gheza şi încă un sculptor dar nu m-am apropiat de ei. Aşa că am căutat să văd sculpturi şi iniţial le-am copiat până am învăţat şi mi-au ieşit. Am învăţat lucrând şi încercând tot felul de variante pentru a-mi ieşi lucrarea cât mai bine.

Prima dată mi-am dorit o draperie şi nu m-am lăsat până mi-a ieşit. Apoi am făcut candelabre sculptate, cu coarne de cerb. Nu m-am gândit că o să le vând dar aşa s-a nimerit. Că văzând unii şi alţii mi-au cerut să le fac şi lor. Când aveam liber sculptam.Prin anii 70 a fost o expoziţie la noi în sat de la Centrul Creaţiei Populare unde am prezentat câteva lucrări. Ţin minte că am avut un miner sculptat dar şi alte obiecte decorative.

Am sculpturi făcute de mine prin sat, pe Valea Borcutului, în Berinţa, Lăpuş, cine ştie pe unde”, spune localnicul din Dumbrăviţa.

 

Artistul autodidact a avut curajul să se înhame chiar şi la lucrări de anvergură: „Am făcut şi două porţi maramureşene. Una la Biserica din Cărpiniş şi una în Dumbrăviţa, pe drumul de la Poştă în sus. Aceste două porţi au fost cele mai grele lucrări. Poarta de la Biserica din Cărpiniş am făcut-o ca şi cele de peste deal, iar asta din sat este alt fel. L-am învăţat să sculpteze pe un băiat din vecini dar n-a mai lucrat. Nu pot spune că mi-a fost drag să fac un obiect anume. Pentru că din lemn orice poţi face. Când aveam de făcut de exemplu un basorelief făceam schiţă, dar după ce se tăia trebuia să continuu din cap”.

 

După Revoluţie n-a mai sculptat, din lipsă de timp, iar asta pentru că şi-a recuperat pământul. Altfel spus, a trecut de la sculptură la agricultură. L-am provocat să ne spună câte ceva despre activitatea de miner: „îmi aduc aminte de tunelul de la Herja la Flotaţia Centrală. La acest tunel am lucrat de la începutul lucrărilor. Eu ca artificier puşcam, şi ceilalţi scoteau piatra rezultată din explozie. Meseria de artificier era foarte periculoasă. Plus că după explozie eu intram să verific cupturile (pietrele desprinse), găurile sparte. Ce să vă mai spun că am dat şi de gaz metan. Când am ajuns sub dealul Tăuţiului, acolo a fost mai demult o mină de cărbune. Şi era o pungă cu gaz metan. S-a prevăzut din timp acest risc, iar şefii au oprit lucrarea aproximativ un an, până s-au modificat toate instalaţiile în funcţie de normele prevăzute în minele unde este metan”.

 
Dintr-o vorbă în alta, Vasile Brânzei ne-a făcut o destăinuire despre care nici bătrânii din Dumbrăviţa nu ştiu. Este vorba de o descoperire ce nu poate fi observată decât de cineva cu experienţă în domeniul minier: „Apropo, o să vă spun un lucru pe care puţini oameni din zonă îl ştiu. Am fost în pădurea de mai sus de Fabrica de Avioane. Ştiam zona pentru că de când am fost copil am văzut acolo nişte ruine şi nişte săpături vechi. Am crezut că a scos cineva var de acolo. Aşa că am vorbit cu un naş de-al meu să sape să vedem dacă găsim piatră de var. Am săpat vreo doi metri şi am dat de piatră. Dar nu de piatră de var. Era piatră oxidată, „întoarsă” de cineva. Şi acolo am găsit o bucată de cuarţ cu o sămânţă de fag înăuntru. Era foarte frumos să vezi în cuarţul transparent acea sămânţă împietrită. Acel colţ de cuarţ s-a prăpădit, dar acum recent am găsit în acea zonă o bucată de calcit.Ideea e alta. Eu am făcut şcoala minieră. Pe acel pârâu am văzut foarte mult cremene. Iar acolo pe vale sunt nişte puţuri săpate. De aici am tras concluzia că pe vremea romanilor s-a săpat acolo pentru deschiderea unei mine. Că acolo unde este cremene este şi aur. Iar la şcoală am învăţat că pe cursurile de apă unde este cremene, vine de pe zăcăminte aurifere. Eu sunt bătrân dar bătrânii nu mi-au spus că cineva a lucrat cândva acolo. Aşa că am tras concluzia că numai romanii au putut să înceapă acolo. Că romanii au descoperit şi aurul de la Valea Roşie. Probabil atunci au explorat şi zona noastră. Eu am găsit accidental toate acestea şi concluziile le-am tras după ce am învăţat în şcoala minieră. Cred că romanii s-au oprit pentru că la Dumbrăviţa este mult pământ pe zăcământ. Au abandonat lucrarea de la noi. Dar la Valea Roşie au continuat pentru că acolo era numai piatră şi era mai uşor de lucrat”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.