• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 25 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 10 Septembrie , 2013

DSV Maramureş, absent… ca la piaţă

Ultima şedinţă de Consiliu Local a fost interesantă mai ales prin informările dezbătut în afara ordinii de zi. Problema pieţelor municipiului, problema romilor şi cea a imobilului Minerul au fost expuse de primarul Cătălin Cherecheş aleşilor băimărenilor spre studiu, meditaţie şi hotărâre.

 
 
 

În urmă cu mai bine de două săptămâni, CL Baia Mare a hotărât să preia administrarea Pieţelor Izvoarele şi Albina. Tot atunci consilierii băimăreni au cerut ca cei de la DSP şi DSV să vină în faţa CL pentru a prezenta informări cu privire la activitatea specifică în privinţa celor două pieţe aflate în discuţie.

A fost prezent directorul DSP, Rareş Pop, care a prezentat câteva date relevante pentru dezordinea care există în pieţele Izvoarele şi Albina.

 

„Ultimele autorizaţii sanitare care au fost eliberate de către DSP datează din 2001. În anul 2011 au fost şapte asemenea controale în care au fost depistate mai multe deficienţe: lipsa cursurilor de noţiuni fundamentale de igienă, lipsa examenelor medicale periodice şi altele. Pentru toate acestea au fost date termene de conformare de şapte sau de 30 de zile. În 2012 au fost opt controale, cu aceleaşi deficienţe constatate. În anul 2013, până la aceasta dată, s-a efectuat un număr de cinci controale. La fel, au fost depistate aproape aceleaşi deficienţe, dar de data asta a fost aplicată şi o amendă de opt sute de lei”, a spus Rareş Pop.

Primarul băimărean i-a mulţumit directorului DSP pentru solicitudine, spre deosebire de cei de la DSV, absenţi şi reprezentaţi de o adresă incoloră, inodoră, insipidă.

 

„Au trimis o adresă, nici măcar în atenţia Consiliului Local, ci a Primăriei municipiului Baia Mare, în care ne spun nişte poveşti. Eu înţeleg că cei de la DSV, sau mulţi dintre ei, mănâncă şi fructe, şi legume, şi brânzeturi, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să îşi facă treaba. Din punctul meu de vedere, este o deficienţă clară în modul în care DSV îşi face treaba. Şi voi avea o discuţie foarte aplicată cu reprezentanţii de la nivel naţional a acestei autorităţi, cu reprezentantul Guvernului în teritoriu, pentru a clarifica modul în care trebuie să abordeze funcţionarea acestei instituţii”, a spus Cătălin Cherecheş.

 

Primarul de Baia Mare a explicat încă o dată modul în care lucrează SC Piaţa Aliment SA.

„Nici nu au nevoie de autorizaţie sanitară, pentru că ei nu sunt piaţă. Nu fac servicii de piaţă aşa cum îşi asumă, ci, conform codului CAEN, ei doar închiriează şi subînchiriează bunuri imobiliare proprii sau închiriate. Deci ei nu fac altceva decât să fie nişte simpli agenţi imobiliari, care închiriază nişte spaţii unor producători sau altor tipuri de vânzători. Nu vor să facă nimic, vor doar să închirieze şi să ia banii şi să lase toată răspunderea pe capul producătorilor. Am făcut toate demersurile care au stat în atribuţiile mele pentru a intra efectiv şi pentru a administra acea zonă. În acest moment, suntem în faza de achiziţie a tuturor bunurilor necesare pentru bună desfăşurare a activităţii pieţelor, cântare şi mese, iar când vom fina-liza această procedură, vom putea intra efectiv şi în Piaţa Izvoarele să rezolvăm problemele de administrare, cele de ordine publică, să asigurăm un comerţ corect şi civilizat, să asigurăm respectul pentru cei care cumpără sau vând în aceste pieţe”, a spus primarul băimărean.

 

După episodul cu pieţele, a urmat o primă dezbatere publică privind soluţiile de îmbunătăţire a locuirii sociale în Baia Mare.

Directorul SPAS Baia Mare, Bogdan Gavra, a prezentat varianta pe scurt, a comunităţilor compacte din zonele de sărăcie.

De asemenea, au fost expuse proiectele privind îmbunătăţirea situaţiei persoanelor aparţinând grupurilor vulnerabile, dar şi propunerile pentru zone de amplasare a unor complexe de locuinţe sociale. Ultimul punct a fost şi cel mai aşteptat deoarece CL Baia Mare şi primarul Cătălin Cherecheş încearcă să rezolve situaţia zonelor locuite de romi: Craica, Melodiei, Horea, Gării, în principal, dar şi realizarea de locuinţe sociale pentru tineri sau familii, persoane care au nevoie de asemenea locuinţe.

Cătălin Cherecheş a subliniat că în cazul romilor nu vor fi oferite locuinţe, ci utilităţi la nişte parcele de teren, unde romii vor trebui să îşi ridice locuinţe după un minim regulament urbanistic.

„Nu le vom oferi locuinţe! Vom duce utilităţile: canalizare, curent, gaz până acolo. Şi ei trebuie să îşi construiască o locuinţă ca oricare alt cetăţean. Nu vom mai admite zone precum Craica, sau altele”, a spus Cătălin Cherecheş. Zonele unde s-ar putea amplasa astfel de locuinţe sau parcele pentru construcţii sunt: Postfunduş, Pintea Viteazul, Dura, Arieşului, Dumbravei, Staţia de epurare.

 

Dintre aceste zone prezentate de SPAS, primarul băimărean a spus că din punctul domniei sale de vedere, doar zona Dura s-ar preta pentru o parcelare şi oferirea de terenuri pentru construcţia de locuinţe ale romilor. Dar dezbaterea publică este în desfăşurare şi pot apărea şi alte păreri, idei, soluţii.

 
 
Tragedia Minerul
 

Cea mai interesantă parte a acestor discuţii a fost prezentată de primarul băimărean în contextul poveştii fără sfârşit a imobilului emblemă a Băii Mari, Hotelul Minerul.

 

Cătălin Cherecheş a spus că s-a petrecut un fapt fără precedent. În urmă cu câteva zile a fost vândută o parte din imobil unei bănci prin un executor judecătoresc şi un birou notarial. Primarul a spus că acest imobil este un monument istoric din grupa A. La cererea consilierului PSD, Ilie Tudor, au fost citite firmele şi cei implicaţi în tranzacţie. Este vorba de banca Credit Europe Bank, biroul notarial Corpadea, iar firma care a vândut este SC Dobrimex Due SRL.

 

„Având în vedere faptul că imobilul ce a făcut obiectul contractului de vânzare-cumpărare a fost înstrăinat fără exercitarea dreptului de preemţiune, condiţie de valabilitate a actelor de vânzare a monumentelor istorice, apreciem că actul încheiat şi autentificat este lovit de nulitate”, a citit primarul din adresa trimisă notarului din Baia Mare. Vom reveni.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.