Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 28 Martie , 2005
Dreptul de a muri nu trebuie sa se transforme in populism evanghelic
de Time
Bush si... stiinta
Interventia Casei Albe in cazul lui Terri Schiavo (femeia aflata in centrul celei mai recente controverse americane legate de dreptul de a muri) marcheaza o noua piatra de hotar in politica Administratiei Bush. Mai impresionati de miracolele ce ar putea avea loc decat de faptul ca Terri Schiavo se afla de 15 ani intr-o stare vegetativa ireversibila, Bush si sustinatorii sai au anulat deciziile judecatoresti privitoare la hranirea artificiala, populismul evanghelic triumfand asupra opiniilor medicilor, noteaza in The Guardian, Tristram Hunt, profesor de istorie la Arizona State University, citat de Rompres.
„Contaminarea”
„Multumita” politicii si prejudecatilor Administratiei Bush, „stiinta” a devenit un cuvant contaminat. Veacul american a fost construit pe baza progresului stiintific. Incepand cu crearea automobilelor, trecand prin realizarea bombei atomice si prin calatoria omului spre Luna, stiinta si tehnologia au surclasat puterea armata, culturala si comerciala SUA, iar Casa Alba a avut un rol important in crearea acestei situatii, sprijinind cercetarile inovatoare ale elitei oamenilor de stiinta din intreaga lume. Insa Administratia Bush, bazandu-se pe credinta, a incalcat traditia: exceptand cazurile in care domeniul militar are de castigat de pe urma cercetarilor, Casa Alba manifesta o veritabila aversiune fata de orice demers stiintific ale carui rezultate ar putea afecta intreaga tara.
Neal Lane, fost consilier pe probleme legate de stiinta in timpul Administratiei Clinton, vorbeste despre „un sablon al abuzarii de stiinta”, existent in momentul de fata in domeniul stabilirii politicii de catre Casa Alba. Administratia Bush suprima, respinge tot ceea ce nu agreeaza. Publicatiile oficiale privitoare la aspectele stiintifice ale schimbarilor climatice au fost de curand inlocuite cu o serie de schite realizate de lobby-isti.
Un raport al Agentiei pentru Protectia Mediului (EPA) ce lega deseurile industriale de efectul incalzirii globale a fost retras la cererea consilierilor de la Casa Alba, neputandu-se spune despre multi dintre acestia ca sunt climatologi faimosi. Informatiile „incomode” legate de cercetarile facute asupra celulelor-tulpina au fost pur si simplu eliminate. Consiliile ce aveau rolul de a oferi consiliere in domeniul stiintei au fost dizolvate de sustinatorii presedintelui. Grupurile ce puneau intrebari in legatura cu poluarea aerului au fost somate de catre autoritati sa isi prezinte dosarele de impozitare. Iar in febra transformarii zonelor „salbatice” in vederea exploatarii potentialului energetic, companiile producatoare de carbune, petrol sau gaz se bucura de sprijinul oamenilor de stiinta ce lucreaza pentru guvern. In aceste conditii, nu este de mirare ca anul trecut 20 de laureati la Premiul Nobel au avertizat intreaga lume in legatura cu faptul ca multitudinea si gravitatea manipularilor, suprimarilor si prezentarilor eronate ale stiintei facute de Administratia Bush sunt fara precedent.
Reculul „strategiei”
Avand in vedere influenta pe care o exercita Casa Alba, faptul ca aceasta distorsionare a stiintei s-a transmis si asupra poporului american nu ar trebui sa constituie un motiv de mirare. In unele scoli, problema evolutiei omului se afla in pericolul de a nu mai fi studiata. Un sondaj realizat de The New York Times indica nu numai faptul ca acest subiect a fost inlocuit in programa scolara cu teoria creationista, ci si ca unii profesori evita sa explice teoria evolutionista, temandu-se de o reactie evanghelica.
In multe sali de clasa, predarea evolutiei este impiedicata chiar de catre profesori - exista dovezi ce sugereaza faptul ca aproximativ o treime din profesorii de biologie din SUA sprijina teoriile nestiintifice despre „crearea inteligenta”. Fiind sustinuti de acest asalt violent asupra evolutiei, evanghelicii incep sa isi faca cunoscute conceptiile despre geologie si fizica.
Intre timp, intr-o incercare disperata de a stopa scaderea vertiginoasa a numarului de studenti si oameni de stiinta care sosesc in SUA, Departamentul de Stat a decis sa renunte la o serie dintre standardele ridicate pe care le practica pana in momentul de fata in acordarea vizelor. Cu toate acestea, vor fi necesare schimbari drastice pentru a stopa aceasta scadere a influxului de oameni de stiinta, prima de dupa anii 1970.
In aceeasi ordine de idei, stiinta este din ce in ce mai putin prezenta in dezbaterile publice. SUA au fost in ultima vreme victima unor schimbari dramatice ale vremii, incepand cu furtunile fara precedent care au avut loc in California si incheind cu cicloanele care au lovit Florida. Ideea ca aceste manifestari climaterice extreme ar putea fi legate de o serie de schimbari ale climei este rar mentionata. In schimb, Administratia Bush continua sa nege aportul stiintei in determinarea cauzelor acestor modificari (in ciuda faptului ca Academia Nationala Americana a Stiintelor a stabilit ca activitatea umana este cea care provoaca aceste transformari la nivelul climei). Administratia Bush nu considera ca este necesara o economisire, o protejare a resurselor naturale, ca masura de precautie in cazul incalzirii globale. Dimpotriva, casele sunt construite avand dimensiuni din ce in ce mai mari, iar in orasele americane uriasele automobile Hammer au devenit o priveliste cu nimic iesita din comun, in timp ce drive in-urile fast food-urilor incep sa semene din ce in ce mai mult cu punctele de control de langa Fallujah.
Punctul principal de atractie al Chicago Auto Show a fost modelul International CXT. Facand parte dintr-o generatie noua de camioane, CXT are o inaltime de 2,5 metri, cantareste 7 tone si costa 90.000 de dolari. Starurile americane de televiziune Jay Leno si Ashton Kutcher detin deja asemenea automobile si nu va trece multa vreme pana cand acest model va deveni „la moda”.
Casa Alba pare a nu fi preocupata de aspectele grave ale schimbarilor de clima - cea mai recenta propunere pentru buget reduce fondurile EPA, insa le creste pe cele alocate unor proiecte stiintifice (apreciate drept indoielnice) legate de crearea sistemelor de aparare bazate pe rachete. Actul Orwellian pentru Un Cer Curat permite agentilor poluanti sa scape nepedepsiti, in timp ce programul-geaman, Initiativa pentru Paduri Sanatoase, incurajeaza construirea de drumuri in padurile tarii.
Chiar daca oamenilor de stiinta le este acum permis sa intre in SUA, se ridica intrebarea: „tinand cont de atitudinea conducatorilor tarii, mai are vreun sens activitatea stiintifica?”, conchide Tristram Hunt.
The Guardian
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.