• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 26 Martie , 2012

Tarom – măsuri necesare luate prea târziu

Zilele acestea am remarcat faptul că întreaga presă a fost plină de ştirea referitoare la rezilierea unor contracte păguboase ale Tarom. A fost nevoie de mai  bine de doi ani de zile de reclamaţii şi dezvăluiri periodice, făcute de colegii mei din Departamentul de Transporturi al PSD, pentru ca nişte măsuri atât de necesare să fie luate la Tarom.

Compania  TAROM a demarat acţiunea de renegociere a contractului de servicii de catering încheiat cu Alpha Rocas, în sensul reducerii costurilor produselor şi serviciilor acestei companii. Valoarea economiilor rezultate prin renegociere se ridică la suma estimativă de 660 000 Euro/an. Alături de reprezentanţii Departamentului pentru Transporturi, am atras atenţia în nenumărate rânduri că situaţia de la Tarom, care a înregistrat pierderi imense în ultimii ani, este una foarte gravă, iar contractele de catering, de întreţinere şi închiriere a aeronavelor sunt unele extrem de păguboase pentru companie.
În ultimii doi ani, parlamentarii PSD au depus numeroase interpelări şi au adresat întrebări  Miniştrilor Transporturilor, Radu Berceanu şi Anca Boagiu, cerând lămurirea situaţiei de la Tarom, schimbarea managementului incompetent şi sancţionarea responsabililor pentru pierderile care depăşesc 250 milioane euro. Din păcate, cererile au rămas fără răspuns, iar distrugerea Tarom a continuat.
Aceste probleme reclamate de PSD în ultimii ani, au fost menţionate şi în Raportul Corpului de Control al Primului Ministru, încă de la începutul anului 2011, însă conducerile succesive ale ministerului sau ale Tarom nu au luat nicio măsură pentru remedierea situaţiei.
Nici la nivel local, în Maramureş, situaţia un este una mai luminoasă, pentru compania Tarom sau pentru traficul aerian din judeţ. În loc să dispună suplimentarea curselor pe ruta Bucureşti – Baia Mare, o rută foarte solicitată, compania Tarom a preferat să cedeze câteva sloturi orare unei companii concurente, singura companie aeriană privată din România, cedând, în acelaşi timp şi o parte serioasă din câştiguri. Din companii concurente, cele două sunt acum prietene, numai că doar una beneficiază de urma prieteniei, iar cealaltă are de pierdut.
Împreună cu colegii din Departamentul pentru Transporturi al PSD am cerut Ministrului Transporturilor şi Infrastructurii, Alexandru Năzare, să demareze o anchetă care să stabilească cine se fac vinovaţi pentru încheierea acestor contracte păguboase şi pentru tolerarea clientelei de partid, în ciuda avertismentelor publice venite inclusiv de la Corpul de Control al Primului Ministru şi autosesizarea organelor abilitate ale statului, în urma cărora să se stabilească vinovaţii şi să se recupereze prejudiciile. De asemenea, am cerut, în repetate rânduri, instalarea unui management performant la Tarom, pentru a rentabiliza compania şi pentru a mulţumi clienţii.

Dragoş TITEA, secretar Departament Transporturi PSD

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.