• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 10 Aprilie , 2012

7 aprilie - Ziua Mondială a Sănătăţii

După cum ştiţi, ziua de 7 aprilie va marca Ziua Mondială a Sănătăţii care, în acest an, are ca temă sănătatea şi îmbătrânirea, sub sloganul „O stare bună de sănătate adaugă viaţă anilor”. Această celebrare coincide şi cu marcarea anului 2012 ca Anul European al Îmbătrânirii Active şi al Solidarităţii între Generaţii, sub auspiciile Comisiei Europene. Deşi, la nivel mondial, sănătatea este tratată ca o prioritate, Guvernele păstorite de Traian Băsescu nu au înţeles că sănătatea este un bun public şi că un stat responsabil trebuie să fie principalul garant al accesului cetăţenilor la servicii de sănătate şi educaţie.

De aceea, pentru România şi pentru români, nu sunt motive de sărbătoare, ci, dimpotrivă, de îngrijorare, întrucât în anul 2011 peste 100 de mii de vârstnici au ieşit din sistem, menţinând astfel cea mai mică speranţă de viaţă din Europa. În România, părinţii şi bunicii noştri reprezintă astăzi cea mai vulnerabilă categorie socială. Accesul la medicamente gratuite şi compensate este din ce în ce mai restrictiv, iar accesul la servicii de sănătate, cu deosebire cele spitaliceşti, este dificil pentru 50% dintre cetăţenii din mediul rural, după cum semnala încă din 2008 Raportul Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Riscurilor Demografice şi Sociale. În anul 2011, dacă vă mai amintiţi, 67 de spitale au fost închise peste noapte, fără un studiu de impact.

În Maramureş, Spitalul de Boli Cronice Baia Sprie şi Centrul de Sănătate Somcuta Mare au fost închise, fără o analiză temeinică a impactului pe care această măsură îl va avea asupra cetăţenilor. Mai mult, după ce ani de zile spitalele maramureşene au fost uitate, anul acesta, în prag de alegeri, ni se anunţă investiţii, modernizări, achiziţii de aparate ultra-moderne, toate într-o încercare de a obţine cât mai multe voturi pentru PDL.

Programul de guvernare al Partidului Social Democrat, construit în cadrul USL, va duce la atingerea unui obiectiv prioritar, şi anume accesul la servicii de sănătate de calitate pentru toţi oamenii. Este de datoria noastră să redăm încrederea românilor în sistemul sanitar, să le oferim un set de legi eficiente şi programe care să asigure tuturor românilor un acces civilizat la serviciile medicale de care au nevoie şi să redăm demnitatea personalului medical afectat de lipsurile materiale din sistem. Urmărim, în acelaşi timp, structurarea unor măsuri care să ducă la dezvoltarea unui sistem public de sănătate sustenabil şi performant, pentru a-i putea preveni falimentul şi de creare a unui sistem în care să crească satisfacţia pacientului şi să îmbunătăţim indicatorii demografici de mortalitate şi morbiditate.

Este absolut necesar şi ca politicile publice din domenii ca asistenţa socială, muncă, mediu, învăţământ să ţină cont în propriile lor dezvoltări, de impactul pe care-l vor avea asupra sănătăţii populaţiei. Pe domeniul sănătăţii, reprezentanţii USL vor acţiona în perfect acord cu Constituţia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care consideră dreptul la sănătate unul din drepturile fundamentale ale fiinţei umane, fără discriminare, pentru că o parte crucială a dreptului în relaţiile interumane este promovarea echităţii în privinţa accesului la servicii de sănătate.

 

Dragoş Titea, secretar general Departamentul de Transporturi al PSD

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.