• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 15 Mai , 2012

Guvernăm pentru oameni!

Acesta este un vechi slogan de campanie electorală care mi-a rămas în minte şi care, de data aceasta, se potriveşte perfect situaţiei pe care Uniunea Social Liberală şi-o doreşte.

 

Am pornit la drum, împreună cu colegii mei, cu un set de propuneri şi cu un program de guvernare amplu şi ambiţios, un program care nu vizează doar cele 6 luni, până la alegerile din toamnă, ci este un program pe termen lung, cu măsuri concrete şi necesare, gândite pentru oameni şi pentru a rezolva problemele majore cu care România se confruntă.

Am promis, înainte de moţiune, înainte de a şti ce dezastru au lăsat cei de la PDL în buget, reîntregirea salariilor şi a pensiilor tăiate în mod abuziv, în urmă cu doi ani.

E drept, situaţia este mult mai gravă decât am apreciat-o iniţial, dar echipa de specialişti pe care a alcătuit-o Victor Ponta, împreună cu reprezentanţii FMI, au găsit o soluţie pentru ca, până la sfârşitul anului, în două tranşe, reîntregirea salariilor să aibă loc.

Prima dintre cele două rate de majorare va fi acordată începând cu 1 iunie 2012, de 8%, iar cea de-a doua etapă va fi, cel mai târziu, în decembrie 2012. Acest angajament, al acestei echipe din Guvernul României, se bazează pe negocierile cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional, ai Comisiei Europene şi ai Băncii Mondiale. Această este o decizie fermă, nenegociabilă şi la care nu se va renunţa în nicio condiţie. Tot de la 1 iunie, în tranşe lunare egale cu ceea ce guvernele anterioare au încasat greşit, se va începe restituirea sumelor către pensionarii cu pensii de peste 740 lei.

 

De asemenea, printre angajamentele discutate cu Fondul Monetar Internaţional se află problema reducerii Taxei pe Valoare Adăugată, unde evaziunea fiscal este încă foarte mare, în ciuda reducerilor care există pentru anumite sectoare, cum ar fi pentru hoteluri sau edituri.

Unul dintre argumentele solide pentru aplicarea unui TVA diferenţiat la produsele alimentare îl constituie inclusiv exemplul ţărilor din Uniunea Europeană, dintre care doar România şi Danemarca nu au o taxă redusă.

În ciuda reacţiilor reprezentanţilor FMI, această problematică este abordată într-un mod responsabil de Guvernul României, iar decizia reducerii TVA se va baza pe calcule economice serioase. Va fi calculat impactul bugetar, se va verifica dacă reducerea TVA va produce, efectiv, în piaţă, reducerea preţurilor, iar, în urma acestor analize, proiectul de buget pentru 2013 va stabili exact dacă reducerea TVA este posibilă şi oportună.

 

Gândindu-mă la toate aceste angajamente, îmi amintesc cu plăcere de o altă echipă, cea construită de Adrian Năstase în 2000, o echipă de profesionişti redutabili, la care toate celelalte guverne s-au raportat şi se raportează încă, fiind reper de competenţă, profesionalism şi performanţă.

 

Mă bucură mult faptul că al doilea prim-ministru de după Adrian Năstase pe care PSD l-a dat este un om integru, format de Adrian Năstase, care înţelege mecanismele economice, juridice, dar şi nevoile oamenilor, având suportul unei părţi importante a partidelor din România, dar şi a populaţiei.

Este interesant cum, după o perioadă în care toată lumea spunea că scena politică nu se poate uni în jurul unei singure persoane, că din ţara noastră consensul a dispărut, că oamenii nu se vor mai mobiliza pentru mişcări de amploare, începutul anului 2012 ne-a adus surprize. Oamenii ajunşi în pragul disperării au decis să nu îşi mai lase soarta în mâinile altora, au acţionat ieşind în stradă şi strigându-şi problemele.Revolta împotriva sistemului a dus la schimbarea din temelii a modului de guvernare, un nou guvern, cu aceleaşi strategii nefăcând faţă cerinţelor populare.

 

Guvernul României, condus acum de Victor Ponta, are în faţă câteva probleme dificile cărora trebuie să le facă faţă şi câteva provocări pe care trebuie să le depăşească pentru a reuşi să îşi aducă la îndeplinire proiectele, pentru a repune ţara pe făgaşul normal al dezvoltării economice şi, nu în ultimul rând, pentru a nu dezamăgi oamenii care şi-au pus vieţile şi speranţele în mâinile Uniunii Social Liberale şi care ne-au creditat cu toată încrederea lor.

 

Dragoş Titea, Secretar General Departamentul de Transporturi PSD

Comentariile celorlalți

Bianca pe 17.05.2012 la 10:12
un bun candoidat pentru secretariatul de stat la ministerul transporturilor...

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.