• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 3 Iulie , 2023

Dr. Bogdan Lucian este noul director medical al Spitalului Județean de Urgență Baia Mare

 Spitalul Județean de Urgență din Baia Mare are un nou director medical. Dr. Bogdan Lucian este de aproape o lună la cârma medicală a spitalului băimărean. Medic pediatru, a  condus timp de patru ani secția de Pediatrie a Spitalului, dar este de 14 ani în Spital. A terminat facultatea la Cluj, iar înainte de a participa la concursul pentru acest post de conducere a fost plecat în Danemarca unde a lucrat în sistemul medical de  acolo.

Am urcat la direcțiunea Spitalului pentru a avea o discuție cu noul director medical. Ne-a întâmpinat cu un surâs ,,pierdut” pe o față obosită de ,,ziua avută până atunci”. Ne-a poftit în birou și am avut un dialog în care directorul medical ne-a explicat de ce a venit în Baia Mare, din Danemarca. Cum este sistemul medical românesc în comparație cu cel danez și altele. Un dialog ușor, plăcut, semn că directorul medical stă bine la capitolul comunicare.

,,Am fost plecat șapte luni în Danemarca. Înainte am condus secția de Pediatrie timp de aproape patru ani. Am plecat în Danemarca să explorez noi posibilități profesionale. Le-am explorat și sunt posibilități bune, acolo. Dar, experiența din Danemarca m-a făcut să  realizez mai bine că,,dracul nu este chiar atât de negru” precum părea în România.

În sensul că sunt aspecte bune și aspecte mai puțin bune ale sistemului de sănătate. Și, după șapte luni am ajuns la concluzia că, poate ar fi oportun să încerc să fac mai mult decât am făcut, din punct de vedere profesional, în acest spital.

Pregătirea mea profesională a început și s-a definitivat formal, la Cluj, în centrul universitar Cluj. Dar, eu m-am desăvârșit în specialitatea în care profesez, aici la Baia Mare. A fost o decizie personală, să încerc să  dau un pic mai mult, înapoi locului în care m-am desăvârșit.

A apărut această oportunitate profesională. Postul de director medical a fost scos oficial la concurs. M-am înscris, au fost doi candidați. A fost un concurs absolut transparent. Rezultatele au făcut ca eu să preiau această poziție”, ne-a spus dr. Bogdan Lucian.

L-am întrebat cum s-a acomodat cu noua poziție, chiar dacă au trecut doar trei săptămâni.

,,În secția, cu specificul specialității pe care o am, evident lucrurile erau mai ușoare. Secția de pediatrie este una dintre cele mai mari din spital. Practic, împreună cu Chirurgia generală sunt cele mai mari secții. La Pediatrie sunt 85 de paturi, în jur de 70 de oameni angajați în secție, iar specificul secției presupune nu doar pacienții pentru că sunt și mamele, iar uneori și tații copiilor internați.Practic, mi-am făcut rodajul cu lucrul cu mulți oameni. Doar că, aici la direcțiune discutăm la o scară mult mai ridicată. Spitalul are 2300 de angajați, are 920 de paturi, are aproape 30 de secții și compartimente. Lucrurile sunt mult mai elaborate. Cred că aceasta este provocarea pentru mine, ca și medic, până la urmă.

Indiferent de specialitate trebuie să înțeleg punctele de vedere ale colegilor mei care au cu totul alte specialități. Trebuie să mă aplec cu mai multă atenție și mai mare concentrare spre problemele lor.

Cel mai important lucru pentru mine, din start acesta a fost lucrul după  care am gestionat secția Pediatrie, cel mai important lucru pentru mine este pacientul. Noi suntem spital, adică, o instituție care furnizează servicii de sănătate. Ori dacă nu ar fi pacienți noi nu am exista.

Acum, perspectivele sunt diferite, cea de pacient și cea de practician. Eu am  avut ,,ghinionul” de a le avea pe amândouă. Cred că situațiile respective, de boală, m-au făcut să înțeleg, un pic lucrurile și din perspectiva pacientului”, a spus directorul medical.

 L-am rugat pe medicul băimărean să ne spună câte ceva despre situația din spital în contextul discuțiilor care au existat și care mai există cu privire la etica din sistem.

,,După cum am spus, actorul principal în această ,,piesă de teatru”, vorbind metaforic, este pacientul, iar noi, ceilalți jucăm un rol secundar. Eu așa văd lucrurile. Unii poate ar vedea că actorul principal este medicul. Eu nu cred lucrul acesta. Cred că medicul este cel care regizează. Atâta timp cât actorul principal este pacientul cred că, luminile în scena asta care se numește Spitalul Județean ar trebui să fie îndreptate spre el. Profesia medicală, fie că vorbim despre medic, fie despre asistenți are niște  reglementări dintr-o perspectivă etică, deontologică destul de clară. Iar unele reglementări sunt vechi de când lumea, de când există profesioniști în sănătate. Pe de altă parte, normele sociale, regulile de bun simț, de educație, politețe nu sunt reglementate de lege, ele țin de fiecare. Noi trebuie să dăm concursul pentru ca actorul din această piesă să iasă cât mai bine.

Pe de altă parte, Da! Probleme sunt, fără discuție. Probleme de comunicare, de abordare, de neînțelegere. Și, din punctul meu de vedere în relația asta între actorii acestei ,,piese de teatru”, pacienți și medici, personal medical, cred că  cea mai mare problemă este legată de comunicare. Undeva, uneori, ceva scapă. Pot spune cu regret că, în momentul de față, în facultățile de medicină nu există un curs de comunicare. Unele școli de nursing au cursuri de genul acesta, dar nu știu cât de eficiente sunt aceste cursuri. Cert este că, o mai bună comunicare, este o mai bună înțelegere, dincolo de o mai bună înțelegere este un rezultat pozitiv pentru toată lumea”, a spus dr. Bogdan Lucian.

Având în vedere experiența din Danemarca l-am rugat de directorul medica al Spitalului să ne spună cum este sistemul medical de acolo, în comparație cu cel de la noi.

,,Diferențele sociale și culturale, între cele două părți, sunt radicale. Asta se vede inclusiv în sistemul medical. Ceea ce se întâmplă acolo este oarecum diferit din punct de vedere al organizării. Acolo lucrurile sunt mai riguros reglementate și acolo regulile chiar se respectă.Evident discutăm despre o țară în care PIB-ul este astronomic, în Europa, nu raportat la  populație. Danemarca are peste cinci milioane de cetățeni. În concluzie, veniturile sunt, clar, mai mari, inclusiv bugetul pentru sistemul medical este mult mai mare. Ca și în România, sistemul medical din Danemarca  este unul social în care toată lumea are acces la  servicii de sănătate. Dar există diferențe radicale. Acolo sunt foarte puține excepții, toată lumea contribuie la sistemul de sănătate. Nu contribuie direct.  Acolo există un sistem  de taxare unde banii din impozitare nu sunt direcționați spre sănătate, spre asigurări sociale. Există un singur impozit și statul gestionează banii în funcție de nevoi.

Danemarca nu funcționează pe un sistem de asigurări de sănătate. Acolo, statul finanțează toate serviciile medicale acordate pacienților. Pe de altă parte, există și o educație a populației în ceea ce privește accesarea serviciilor de sănătate.

Acolo nu există să te prezinți la Urgență din proprie inițiativă. Sistemul este extrem de bine pus la punct. Dacă mergi la urgență din proprie inițiativă există două posibilități: fie aștepți extrem de mult, fie ești trimis acasă și ți se spune să respecți regulile. În general, danezii nu fac treaba asta să nu respecte regulile. Prima verigă a sistemului este medicul de familie,este drept, care asigură permanență, el împreună cu colegii lui în centrul de permanență, 24 din 24 de ore. Există și un sistem de apelare telefonică în care discuți cu un profesionist. Dar la  spital ajungi în momentul în care te trimite cineva. Ar fi multe  de spus”, ne-a explicat medicul băimărean.

În final l-am rugat să ne vorbească de prioritățile sale în noua funcție.

,,În cadrul concursului la care am participat una dintre probe a fost un proiect de management sanitar. Lucrarea mea a fost axată pe îmbunătățirea calității serviciilor medicale. Serviciile medicale pe care Spitalul Județean le oferă în acest moment, pacienților, comunității, întregului județ și județelor din jurul Maramureșului, au un nivel bun.

Nivelul de dotare, în acest moment, pe multe paliere ale asistenței medicale este un nivel bun. Nu este cel mai bun, nu este excepțional. Sunt situații punctuale în care discutăm de dotări excepționale, dar alea sunt punctuale. Eu doresc să îmbunătățim acolo unde se poate. Fără discuții, în cadrul legal care există”, ne-a spus noul director medical al Spitalului Județean de Urgență Baia Mare.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.