Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Dr. Andreas Friedl candidează pe lista de consilieri județeni a PSD
Am încredere că putem performa în domeniul medical și în Maramureș, dacă vom atrage fonduri europene pentru a dota corespunzător spitalele
Dr. Andreas Friedl, un medic tânăr din Baia Mare, s-a implicat, de curând, în politică, fiind convins că, pe lângă credința că omul sfințește locul, în domeniul medical, medicii performanți au nevoie de dotare a spitalelor care să fie corespunzătoare, pentru a fi eficienți în lupta cu suferința oamenilor. A fost convins de Gabriel Zetea și de PSD că și în Maramureș putem avea servicii medicale de calitate, dacă medicii noștri vor avea aparatură medicală adecvată, care să-i susțină în practicarea meseriei în interesul maramureșenilor. Andreas are încredere că, împreună cu PSD, spitalele din Maramureș vor oferi servicii medicale la standardele așteptate de maramureșeni.
Andreas, ai ales să vii alături de PSD în politică. Ce te-a motivat să te alături social-democraților?
Vin dintr-un domeniu esențial pentru societate, cel al Sănătății, pe care-l consider unul specific Stângii, ca atare mă regăsesc, din punct de vedere politic, în rândurile celor cu viziune social-democrată. Rămân, în același timp, medic – sunt specialist urolog la Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare – este profesia mea și ceea ce mă reprezintă.
Este o meserie, o vocație, aș spune, care aduce, deopotrivă, satisfacții, dar și responsabilitate, pentru că un doctor lucrează zilnic pentru a alina suferința oamenilor, pentru că asta face un medic – se luptă cu suferința oamenilor. De aceea, am ales să activez politic (n.r. Dr. Andreas Friedl a fost ales vicepreședinte PSD Maramureș pe Domeniul Sănătate), pentru a pune umărul nu doar profesional, ci și prin activism politic, la a susține performanța în medicina maramureșeană.
Mama mea îmi spunea că medicina e o cale grea, dar frumoasă, îi sunt recunoscător mamei mele că mi-a insuflat pasiunea pentru profesia-vocație de medic!
Ești ceea ce se numește un om nou în politică. Dacă ar fi să te prezinți, ce ai menționa despre tine ca reprezentându-te în mod deosebit?
Așa este, aș zice că sunt un om tânăr – am 35 de ani – care dorește să inspire și alți tineri să se implice, pentru a genera performanță la noi acasă. Sunt un maramureșean încrezător în Baia Mare și în Maramureș. Am revenit în Baia Mare în 2020, pentru a fi alături de familie și prieteni.
De altfel, familia mea este una dedicată medicinei – mama mea este medic de familie, fratele meu geamăn, Norbert, este medic ortoped, iar soția mea este medic stomatolog. În ceea ce mă privește, sunt absolvent al UMF Tg Mureș, specializarea medicină generală; rezidențiatul l-am făcut în specialitatea „Urologie”. De asemenea, la nivel post-universitar am continuat cu un masterat în managementul serviciilor de sănătate și un altul în cercetare științifică medico-farmaceutică. Sunt vorbitor de engleză și maghiară.
Din decembrie 2020, sunt angajat al Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare. Am competență în litotritie extracorporală, ecografia aparatului urinar și radiologie intervențională. Ca angajat al Spitalului din Baia Mare, am început să mă gândesc foarte serios la faptul că trebuie să mizăm pe performanță, iar performanța înseamnă dotare. În același timp, aș spune că un colectiv ideal este reprezentat de experiența unui senior și de entuziasmul unui tânăr - eu am găsit la Baia Mare, prin dr. Dragomir, suportul de care am avut nevoie și sunt foarte recunoscător.
Împreună cu PSD, MUNCIM PENTRU OAMENI. Cum specializarea mea este Medicina, vom munci pentru a crea condițiile optime pentru a avea oameni fericiți, prosperi, dar și sănătoși în Maramureș. Îmi doresc să performăm din toate punctele de vedere, astfel încât Maramureșul să inspire România, din punctul de vedere al lucrurilor bune, pe care vom reuși să le facem în domeniul Sănătății!
În ce fel crezi că factorul politic poate pune umărul pentru a susține performanța în domeniul Sănătății la noi în Maramureș?
Ziceam, adineauri, că performanța înseamnă dotare. Nu cred că este suficient ca medicii să fie bine pregătiți, să studieze în Austria, să zicem tehnici medicale, chirurgicale noi, dacă dotarea Spitalului este deficitară; e necesar ca medicii să fie pregătiți foarte bine, dar nu suficient, pentru că doar pregătirea lor științifică nu-i ajută să aplice performant aceste tehnici, cu scopul de a lupta eficient cu suferința oamenilor. În acest sens, am încredere că echipa PSD ne va susține să aducem normalitate în sistemul medical, prin dotarea eficientă a serviciilor medicale din cadrul Spitalului Județean de Urgență și oferirea de servicii medicale în condiții optime pacienților care aleg serviciile acestei unități medicale.
Am zis performanță, am zis dotare. Pentru acestea, avem nevoie de fonduri europene. Un alt obiectiv politico-administrativ îl reprezintă atragerea de fonduri nerambursabile pentru dotarea cu aparatură medicală a spitalelor prin implementarea cercetării medicale avansate ca sursă de finanțare, dar și atragerea de personal medical - în special medici - în județul Maramureș prin susținerea performanței.
Dacă ar fi să descrii în câteva concepte proiectul pe care-l propui, care ar fi acestea?
În 2020, am găsit o dotare deficitară la Spitalul Județean de Urgență din Baia Mare, un lucru cu care nu m-am resemnat, deoarece consider că putem și noi să rezolvăm această problemă, la noi acasă. M-am pregătit într-un sistem medical care nu a fost viciat de dotare, ca atare un prim concept ar fi dotarea cu aparatură care să ne permită să performăm. La Spitalul din Baia Mare am găsit colegi foarte bine pregătiți profesional – medici foarte buni care au performat, chiar dacă dotarea era insuficientă.
Alt concept este cel al colaborării în interesul oamenilor, pentru a ajuta oamenii.
Reiau o mică istorioară pe care am mai spus-o. În 2020, am bătut la ușile Consiliului Județean, ca un medic oarecare, și i-am zis președintelui Gabriel Zetea, pe care atunci l-am cunoscut, că, dacă Spitalul rămâne fără aparatură, cum era la momentul respectiv, eu voi renunța să mai practic această meserie.
Simplu și uman, Gabi Zetea mi-a răspuns: în calitate de președinte al CJ Maramureș, ce fonduri ar trebui să atrag la spital pentru a dota unitatea la nivelul adecvat? Am stat o oră cu președintele Zetea atunci și am creionat ce ar fi nevoie pentru a rezolva problema de dotare. Apoi, lucrurile au început să prindă contur. Pentru dotarea unui spital e nevoie de finanțare și de oameni competenți în sfera politicului, care să pună umărul la atragerea de fonduri pentru spital și în interesul comunității. Oamenii care transmit încredere că pot schimba lucrurile în bine și au arătat că pot face asta reprezintă un alt concept determinant pentru mine.
Candidezi, având încredere că veți înnoda acest final fericit al întâlnirii cu Gabriel Zetea la intențiile bune de dezvoltare a domeniului Sănătății în județul nostru?
Fără îndoială, alături de Gabi Zetea la Consiliul Județean și cu pleiada de consilieri județeni social-democrați, susținând dezvoltarea Maramureșului, începând cu toamna anului 2024, am încredere că vom porni pe un drum corect, am încredere că nu ne vom mai trimite bolnavii în alte centre medicale din țară pentru a se trata. Am încredere în proiectul PSD pentru Sănătate, un proiect care va face posibil ca maramureșenii să primească servicii medicale de înaltă calitate și performanță în spitalele maramureșene ce vor fi corespunzător dotate.
CMF: 21240002