• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 21 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 20 Mai , 2013

Două companii străine, interesate de Remin. Legea minelor se schimbă!

Redeschiderea mineritului din nord devine, din poveste, o veste credibilă şi posibilă. În ultima şedinţă de Guvern s-a discutat proiectul modificării Legii Minelor, o mişcare aşteptată de cei din nordul ţării, de investitori, de cei interesaţi în proiecte miniere. Mai mult, într-o conferinţă de presă a AAAS s-a spus că sunt două companii străine interesate de activele Remin Baia Mare. Afirmaţiile oficiale confirmă cele scrise de GAZETA de Maramureş cu trei săptămâni în urmă.

 

În şedinţa de guvern a avut loc o primă lectură a proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Legii Minelor nr. 85/2003.

Proiectul de Lege completează domeniul de aplicare al Legii Minelor prin definirea unor noi resurse şi actualizarea şi clarificarea unor termeni. Modificarea şi completarea Legii nr.85/2003 vizează introducerea unor prevederi cu privire la procedura de ofertare şi stabilirea unor obligaţii noi pentru operatorii din domeniu, stabilirea unor obligaţii exprese privind refacerea mediului afectat de lucrările miniere, precum şi prevederi legate de executarea activităţilor miniere. Se stabilesc, de asemenea, defalcarea cotelor către bugetul de stat şi bugetul local, precum şi perioada pentru care se plăteşte taxa pentru activitatea minieră. Aceste modificări erau necesare pentru a putea redeschide mineritul din nord. Printre modificări, potrivit informaţiilor noastre, găsim modul în care pot fi concesionate perimetre miniere, dar şi nivelul redevenţei. Sunt voci care afirmă că redevenţa va creşte de la 4% la 6%. Sunt alte voci care spun că este puţin. În Africa, de exemplu, redevenţele sunt până la 20%. Una peste alta, lucrurile se mişcă înspre oferirea de condiţii legale redeschiderii activităţii miniere în nordul ţării.

Este tot mai limpede că în discuţiile din ultimele săptămâni se află trei mine ale Companiei Remin care sunt în vizorul celor care doresc să reînvie mineritul maramureşean.

 

Legat de acest aspect, cu o zi înainte de şedinţa de guvern a avut loc la sediul AAAS o conferinţă de presă unde s-a întrebat, printre altele, care este firma din străinătate interesată de activitatea minieră din nordul ţării. Se ştie că AAAS a preluat creanţele Remin, situaţie în care se poate finaliza programul de reorganizare al Companiei, respectiv se poate discuta de o repornire a activităţii productive. În sprijinul acestei idei vine şi modificarea Legii Minelor.

Oficialii AAAS au dat un răspuns oarecum surprinzător. Nu este doar o companie interesată de Remin, ci două.

African Consolidated Resources (ACR) extrage aur, nichel, platină, cupru, fosfaţi şi diamante. A doua companie este: Metals Finance, firmă înregistrată în Marea Britanie, are operaţiuni în Australia, Chile şi în Europa de Est, unde extrage nichel şi crom.

Cea de-a doua companie are o componentă care finanţează proiecte productive de dimensiuni medii, din industria minieră, în special.

Adică, pot finanţa o astfel de afacere, dar au şi posibilităţi tehnice pentru a se ocupa de astfel de afaceri.

ACR, după cum am spus, în premieră în Maramureş, are un punct de lucru în Baia Mare, unde se spune că este şef Gabriela Dobrotă, fostul director general al Phoenix, în anii ’90.

 

Având în vedere că lucrurile se mişcă rapid, atipic pentru România, am încercat să aflăm mai multe, de la modificările aduse Legii Minelor, până la companiile interesate de activitatea minieră din nord.

 

Oficialii Remin au spus că nu ştiu nimic concret. Aşa că am întrebat la Ministerul Economiei, iar răspunsul a fost că nu prea se ştie, la nivel de purtător de cuvânt, dar că vor face eforturi pentru a primi răspunsuri la întrebările formulate de GAZETA.Cea mai naşpa situaţie am întâlnit-o la AAAS. Ne-a răspuns o voce plictisită care a ascultat ce dorim şi ne-a sugerat să formulăm întrebări în scris pentru a le trimite Autorităţii, deoarece ei nu răspund la întrebări telefonice, deşi ştim că ziariştilor bucureşteni le mai şi răspund.

Am întrebat de ce se face discriminare între presa din Bucureşti şi cea de provincie. Nu am primit răspuns, evident. Am mai întrebat când vom primi răspuns la cele întrebate şi răspunsul a fost dezamăgitor: „În 15 zile!”. Protestele au fost inutile. S-ar putea ca până răspund cei de la AAAS să se redeschidă mineritul şi să avem prima tonă de minereu pe banda transportoare.

Comentariile celorlalți

Mircea SERBAN pe 20.05.2013 la 23:15
...mai, mai, de ce va este frica sa scrieti un nume: Frank TIMIS?
...miza redeschiderii mineritului? URANIUL!
Amarata Romanie continua violul!

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.