Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Miercuri , 27 Decembrie , 2006
Doua carti pentru un sat mititel
* Lansarea monografiei satului Valea Stejarului
La Sighet s-a lansat schita monografica a unuia dintre cele mai mici sate ale Maramuresului, Valea Stejarului. Autorul, personaj emblematic, este unul dintre dascalii stabiliti in satul natal, pentru a lasa ceva in urma sa.
Sighet. Luni. Sala Radio. Plina. Are loc o lansare neobisnuita de carte: Ion Hotea, cu doua volume simultan, „Valea Stejarului-studiu demografic si de geografie umana”, respectiv „Valea Stejarului-graiul si folclorul obiceiurilor”, aparute in 2005 si 2006, la editurile Echim, respectiv cea a Muzeului Maramuresului, ambele din Sighet.
Au vorbit conf.univ. dr. Petru Dunca si conf. univ. dr. Gheorghe M. Barlea de la Universitatea de Nord Baia Mare, alaturi de sighetenii dr. Mihai Dancus, drd. Dorel Todea, Ioana Dancus si Vasile Bodnar. In sala plina a mai fost prezent si jurnalistul Ovidiu Ohanesian de la Bucuresti (despre care nimeni nu stie unde lucreaza, si care a fost intampinat ca un semizeu), dar de nimeni din administratia locala sau din vreo comisie de cultura. Rusine celor din urma!
Iata ce au declarat speakerii:
Mihai Dancus: „Hotea a inceput sa adune material inca din 1981. Atunci, intre 1981-85, ajutandu-l pe Hotea m-am ajutat si pe mine, imortalizand peste 500 de clisee, aflate azi in arhiva muzeului”.
Petru Dunca: „Hotea este un personaj emblematic, e prototipul de dascal, care si-a implinit destinul. Azi constatam ca traditia se degradeaza, si asistam la o explozie de kitch si nonvaloare. Omul satelor conjuga acum verbul „a avea” si nu „a fi”. In alta ordine de idei, trebuie spus ca in jur de 80 la suta dintre localitatile Maramuresului au deja monografii scrise, poate ca un raspuns la ceea ”!
Gheorghe Mihai Barlea: „Oricate titluri am avea, ramanem tributari apartenentei la spatiul de unde suntem originari. Si sa nu uitam: daca Tit Bud, Bela Bartok, Gheorghe Dancus, Ion Barlea sau Mihai Pop nu ar fi cules din casele maramuresenilor materialele care azi au disparut, identitatea noastra culturala ar fi fost demult stearsa, ca in atatea alte parti ale tarii”.
Ion Hotea, autorul volumelor, dascal de istorie si geografie in satul natal, Valea Stejarului: „In sat m-am nascut, am muncit si trait, am fost cu satenii si la bine si la rau, m-am bucurat cu ei la nunti si botezuri, am plans cu ei la inmormantari. Prin 1976-77, Ion Chis Ster si Mihai Dancus mi-au dat chestionare si m-au invatat cum sa le completez. Astfel am ajuns sa culeg materialul pentru lucrarile prezentate azi. Cu toate ca Valea Stejarului este un sat mic, cu doar 600 de locuitori, sunt multe de scris de acolo, si va anunt ca deja lucrez la o noua carte!”
In finalul prezentarii, copiii membri ai grupului folcloric „Stejarul” din satul caruia i-a fost dedicata dubla monografie au incantat spectatorii cu un grupaj de melodii traditionale si cu cateva colinzi.
Teofil IVANCIUC
teofil@gazetademaramures.ro
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.