Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Două cărți despre Eminescu, cu infinită dragoste
Al treilea eveniment din suita celor organizate– sub genericul CĂRȚI-TEZAUR – de către Biblioteca Județeană „Petre Dulfu”(dir. gen. dr. Teodor Ardelean), în colaborare cu Asociația Culturală „Familia Română” și cu S.C.Electrosistem SRL Baia Mare (dir. gen. ing. Ștefan Blasko), a avut loc în Sala de conferințe a Bibliotecii.
Au fost lansate două cărți- cu adevărat de Tezaur- în prezența autorilor, scriitorii reșițeni Gheorghe Jurma și Erwin Josef Țigla: Monumentele Mihai Eminescu și pandantul acesteia, Ecouri eminesciene. Moderator al evenimentului Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Județene din Baia Mare.
Moderatorul evenimentului a vorbit despre rolul și destinul cărții în general, spre a se concentra apoi pe fenomenul, denumit de acesta eminescotropism, exprimând inconturnabila atracție spre Poetul Național a românilor.A continuat cu prezentarea, făcută din suflet, dar și cu erudiție, a celor doi autori, reprezentativi prin unele dintre lucrările lor pentru județul Caraș-Severin,iar prin cele despre Eminescu pe plan național. Astfel, Gheorghe Jurma este cunoscut ca jurnalist, editor, prozator, critic și istoric literar, iar Erwin Josef Țigla este editor, bibliotecar, cunoscut ca promotor al culturii germane în România și cu deosebire în Banatul Montan – și amândoi sunt membri ai Uniunii Scriitorilor din România,Filiala Timișoara. Despre volumul Monumentele eminesciene, Teodor Ardelean a afirmat că este o lucrare pe care Eminescologia națională trebuie să și-o asume și să continue acest minunat demers. Demers materializat mai întâi prin volumul din 2015, cu același titlu, publicat la Reșița de acest „tandem minunat”în Colecția „Eminescu”,reluat acum într-o carte-album- ea însăși adevărată operă de artă,apărută cu ocazia Centenarului Marii Uniri. Cartea pandant, Ecouri eminesciene, afirmă vorbitorul, este rezultatul celor 21 de lansări ale Cărții-album, începând cu cea de la Botoșani, în 14 ianuarie 2019 și cea de la Iași, din 5 martie 2020. Un turneu care, a spus dl. Teodor Ardelean, a fost el însuși prin acele locuri, a emoționat și fericit nu numai pe autori, ci și pe cei pentru care viața și opera lui Eminescu fac parte din propria lor identitate. Teodor Ardelean și-a exprimat încrederea că în viitoarea ediție a cărții Ecouri eminesciene va figura și întâlnirea de la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu”. Întrucât Asociația Culturală „Familia Română” este parteneră și în această lansare, Teodor Ardelean a punctat faptul că în expoziția din sală este expusă și cartea lui Constantin Mălinaș, primul președinte al Asociației amintite, intitulată „Eminescu în arta medaliei:1871-1989, studiu, catalog și album” publicat la Botoșani în anul 2009.
La încheierea discursului, Dl. Teodor Ardelean le-a înmânat celor doi autori câte o Diplomă de Excelență pentru meritoria lor activitate de cunoaștere și promovare a lui Mihai Eminescu, afirmând: „Cât timp trăim, vibrăm.Și când vibrăm este firesc ca aceste vibrații să le adunăm în formate frumoase”.
A urmat la cuvânt Erwin Josef Țigla, care a vorbit despre monumentele (însemnele) eminesciene, de la prima statuie dedicată poetului, la Botoșani, încă din 1890, aparținând sculptorului Ion Georgescu, aflată astăzi în parcul central, la cele fotografiate în țară (la Iași, Suceava, Brăila, Galați, Blaj, Năsăud, Oradea, Oravița, Jimbolia etc.) și în străinătate (Chișinău, Cernăuți,Odesa, Solotvino/Slatina, Budapesta, Viena, München). Pentru a le imortaliza și a ni le reda în cartea-album, pasionatul fotograf și editor afirmă că a făcut un periplu de 25.000 de kilometri, timp de mai bine de cinci ani, prin Moldova, Transilvania, Banat și Muntenia, precum și în Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Serbia, Austria și Germania. Albumul a apărut în cadrul proiectului „România Centenar 1918-2018” al Forumului Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin.De câțiva ani, spune Erwin Țigla, lucrez cu dl. Gheorghe Jurma la o ediție adusă la zi, revăzută și, mai ales, adăugită a acestui album, întrucât am mai descoperit unele asemenea însemne ale lui Eminescu, ultimele la Paris și Havana, în luna martie 2022!
Consemnând importanța și semnificația imortalizării chipului genialului poet, vorbitorul a reprodus cuvintele lui Octavian Goga, rostite la Sânnicolaul Mare, la 11 octombrie 1925, cu ocazia dezvelirii primului monument al lui Mihai Eminescu în Banat și primul din România întregită: „O graniță se păzește sau cu un corp de armată sau cu statuia unui poet legată de inima tuturora”.
În țară, a continuat Erwin Țigla, avem însemne (busturi, statui, efigii) în 69 de localități din 35 de județe, unele aflate la fruntariile țării. Ele se datorează unor mari artiști, precum Oscar Han, Ion Jalea, Cornel Medrea, Ovidiu Maitec, Gheorghe Anghel, Romul Ladea etc., dar, mai ales, dragostei românilor pentru poetul lor.
Monumentele urmează, în general, drumurile lui Eminescu prin țară, precum și stagiile lui de studii în străinătate, dar există însemne eminesciene și pe pământul american. În încheiere, vorbitorul și-a exprimat bucuria de a prezenta volumul publicului din sală și viitorilor cititori din acest colț de țară, menționând, cu firească mândrie, că lucrarea a primit Premiul Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România pentru anul 2018, la categoria Publicistică.
În încheiere, a prezentat ediția liliput a Luceafărului, realizată de colegul său Erwin Josef Țigla, conținând prima traducere în limba germană de către reșițeanul Ludwig Vinzenz Fischer (1889), precum și câteva volume din Colecția „Eminescu” pe care o îngrijește la Editura „Tim”, având ca autori pe Constantin Cubleșan, Mircea Popa, Ion Buzași, etc., afirmând că „spre deosebire de alții, care demolează, noi am încercat să construim”.În încheierea întâlnirii,derulate „sub semnul lui Eminescu”, Erwin Josef Țigla i-a oferit domnului dr. Teodor Ardelean o diplomă de excelență și o medalie jubiliară „Reșița-250”.