• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 27 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 12 Septembrie , 2022

Două acțiuni de mare valoare istorică în cadrul Vicariatului Ortodox Ucrainean Sighetu Marmației

Ajutorul oferit victimelor războiului din Ucraina
La mai bine de șase luni de la debutul invaziei Federației Ruse în Ucraina, Vicariatul Ortodox U­crai­nean din România continuă campania umanitară de ajutorare a Ucrainei și a refugiaților ucrai­neni de pe teritoriul României.
Dorim să mulțumim din suflet celor care s-au alăturat campaniei umanitare inițiate de către Vicariat. Valoarea totală a bunu­rilor (produse alimentare, produse de igienă personală, me­di­camente și produse medicale, îmbră­că­minte etc.) trimise în Ucraina ori distribuite refugiaților de pe teritoriul României (inclusiv sprijinul financiar acordat refugiaților) depășește 320.000 de euro.

Au fost alături de noi:
1) Instituții ecleziale: Patriarhia Română (prin Federația Filan­tropia), Protopopiatele Ortodoxe Ucrainene Sighetu Mar­­mației și Lugoj, Parohia Ortodoxă Ucrai­neană „Sf. Andrei” (Silver Spring SUA), prin bunăvoința pr. Volodymyr Marius Steliac și a doamnei preotese Marta Steliac. Parohia Valcău de Jos (SJ), International Orthodox Christian Charities, Parohia Sfânta Ecaterina (București), Pa­rohia Ortodoxă Română Timi­șoara Iosefin, Parohia Ortodoxă Română Tarragona (Spania), Protopopiatul Sibiu, Parohia Or­todoxă Ceaușu de Câmpie (Mu­reș), Parohia Ortodoxă Română „Pogorârea Sfântului Duh” (Windsor ON, Canada).
2) ONG-uri: Kiwanis Mara­mureș, Kiwanis Covasna, Kiwanis Art Oradea, Kiwanis Austria, Kiwanis Varadinum, Kiwanis Children’s Fund, Kiwanis Key Club Onisifor Ghibu – Oradea, Kiwanis Key Club Horea - Mar­ghita, Club Kiwanis St. Gilles Croix de Vie (Franța). Ajutorul oferit de toate cluburile Kiwanis, din România și străinătate, are o valoare totală de aproximativ 70.000 de euro, Kiwanis fiind astfel, alături de parohiile Vi­cariatului, susținătorul principal al campaniei umanitare. Rotary Voievodal (Sighetu Marmației), Rotary Club Baia Mare, Moto Aikon (Timișoara), Asociația Femeia Mileniului Trei (Târgu Mureș), Fiduciaire LPG (Luxembourg), Banca pentru alimente (Timișoara), Future for dogs e.V. (Germania), Segunda Familia (Spania), Asociația Sibiu Smart, Corul Alpiniștilor din Dresda (Germania), La Tribu d’en Pere (Spania), Club Era (CS), Fun­dația Speranța (doamna Francine Durieux)
3) Instituții Publice: diverse școli din Timiș, Memorialul Victi­melor Comunismului și a Rezis­tenței, Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir”, Radio România Reșița, UDMR Sighetu Marmației, Centrul Școlar de Educație Incluzivă (Sighet), Primăria Villar de Chinchilla (Spania), Primăria Sighet (prin implicarea domnului primar Vasile Moldovan), Primăria Remeți (prin implicarea domnului viceprimar Adalbert Roman).
4) Operatori economici: Dafimag (Sighet), SC Icos Trading Srl (Si­biu), Ferreteria Chincilla (Spania), NordPharm (Sighet), Excelent (Sighet)
5) Persoane private din: Mara­mu­reș, Timiș, Caraș-Severin, Alba, Sibiu, Austria, D-na Dr. Joana Sureda (Spania), Canada și mulți alții, credincioși ai parohiilor Vi­cariatului sau prieteni ai ucrainenilor din România, medici și asistente medicale care au oferit asistență refugiaților.

În Ucraina, ajutoarele trimise de către Vicariat au ajuns în Verkhovyna, Ivano Frankivsk, Harkiv, Dnipro, Kiev, Zaporijjea etc.
Zeci de refugiați au fost găzduiți în mănăstirile Vicariatului ori în alte spații puse la dispoziția lor. Pe lângă asistență spirituală, refugia­ților li s-a oferit și sprijin în găsirea de spații de cazare, locuri de muncă, sprijin material atunci când era nevoie, alimente, cursuri de Limba română, Limba engleză, Informatică (prin bunăvoința profesorilor voluntari și a Asociației pentru Educație și Cultură „Lesia Ucrainka”), au fost sprijiniți ma­terial elevii ucraineni înscriși la cursuri la Liceul Pedagogic „Taras Șevcenko” din Sighet. Preoții din cadrul Protopopiatului Ortodox Ucrainean Sighet au oferit, în punctul de trecere al frontierei Sighetu Marmației – Solotvyno mii de pachete cu alimente și în­dru­mări refugiaților ucraineni.
Comparativ cu nevoile reale ale Ucrainei, în momentul de față ajutorul acordat de către Vicariat poate că nu pare însemnat, însă această campanie reprezintă cea mai mare acțiune caritabilă din istoria Vicariatului.
Le mulțumim preoților (în special celor care au coordonat tot acest efort: părinților protopopi Petru Rahovan și Petru Rosoca și pr. Marius Lauruc) și credincioșilor Vicariatului, cărora li s-au adăugat oameni minunați, din România și străinătate, în desfășurarea acestei campanii umanitare. Le mulțu­mim, de asemenea, voluntarilor Vicariatului, care au sacrificat din timpul lor liber și ne-au ajutat zi și noapte. Le mulțumim în mod special voluntarilor Parohiei Sighet, îndeosebi domnului consilier parohial Petrețchi Petru, care a asigurat transportul aproape întregului ajutor oferit Ucrainei.

Vom ajuta în continuare, în limita posibilităților. Iar faptul că atâtea instituții, ONG-uri, persoane private sau companii s-au alăturat efortului nostru ne onorează prin încrederea acordată și ne obligă să fim în continuare instituția repre­zentativă a ucrainenilor din România care se bucură de cea mai mare prețuire.

Faptele bune nu reprezintă un motiv de laudă; am făcut public fiecare pas al acestei campanii nu pentru fală, dar pentru ca fiecare din miile de persoane care au contribuit la acest efort să poată vedea cum ajutorul lor contează și ajunge acolo unde e nevoie.
Dumnezeu să răsplătească fiecă­ruia în parte pentru ajutorul oferit!


Concurs biblic
Marți, 30.08.2022, a avut loc la Sighetu Marmației, cu ajutorul lui Dumnezeu, etapa națională a concursului biblic „Tinerii în paginile Sfintei Scripturi/ Молодь в сторінках Святого Письма”, organizat în premieră, de către Vi­cariatul Ortodox Ucrainean din România. Concursul, inițiat de către părintele Vicar Nicolae Lauruc, a debutat cu etapele la nivel de parohie și de protopopiat (noiembrie – decembrie 2021). Etapa națională a fost amânată până în acest moment datorită faptului că Vicariatul a fost profund implicat în ajutorarea victimelor războiului din Ucraina și a refugiaților de pe teritoriul României, efort care a presupus implicarea totală a preoților. La această etapă au participat elevii cel mai bine pregătiți la etapa precedentă, organizată la nivel de protopopiat, la Sighet și la Lugoj. Au participat 25 de elevi din Maramureș și din Banat.
Organizarea concursului nu ar fi fost posibilă fără colaborarea eficientă dintre cele două Protopopiate ale Vicariatului (Sighet și Lugoj). A fost extrem de important efortul comun depus de către preoții și profesorii implicați în acest proiect. Mulțumim: pr. Protopop Petru Rosoca (pentru implicare și susținere), pr. Protopop Petru Rahovan (Președintele Co­misie de evaluatori), pr. Marius N. Lauruc (organizator și elaborator al subiectelor), pr. Vasile Ardelean (Crasna), pr. Cristian Po­povici (Timișoara), pr. Mihai Sacaloș (Valea Vișeului), ierom. Nicolae Danco (Mănăstirea Pereu), pr.
Gheorghe Cinar (Rona de Sus), precum și profesorilor: doamna Ve­ronica Rahovan, doamna Lore­dana Popo­vici, doamna Simona Cinar și doamna Margareta Lauruc.
Concursul propriu-zis a avut loc la Liceul Pedagogic „Taras Șev­cenko”, prin bunăvoința domnului director prof. dr. Vasile Cureleac, mereu alături de acțiunile Vicaria­tului. Concursul a fost deschis în sala festivă a liceului, cu o rugăciune a preoților Vicariatului, în frunte cu părintele Vicar.
După încheierea concursului și corectarea lucrărilor, a avut loc premierea participanților la Bise­rica ortodoxă ucraineană „Înălțarea Sfintei Cruci”. Vicariatul a oferit premii consistente în bani, rechi­zite școlare, din partea Patriarhiei Ro­mâne și cărți în limba ucrai­neană oferite de către Frăția Sfântului Andrei din Ujhorod (Ucrai­na).
A urmat masa festivă, la sediul Vicariatului. Mai apoi toți parti­ci­panții au vizitat Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezis­tenței, instituție care a fost și este alături de Vicariat atât în campania de ajutorare a victimelor războiului din Ucraina, cât și cu alte ocazii. Grupul din Banat va mai petrece două zile în Mara­mureș, vizitând obiectivele turistice importante din zonă. Pentru aceasta îi mulțumim în mod deosebit părintelui protopop Petru Rosoca.
Mulțumim parohiilor: Sighetu Marmației (pr. Marius N. Lauruc) și Rona de Sus (pr. Gheorghe Cinar) pentru sprijinul acordat în vederea realizării acestui eveniment major din viața Vicariatului.
Efortul comun al tuturor insti­tuțiilor și persoanelor implicate a făcut posibilă desfășurarea acestui eveniment deosebit din istoria Vi­cariatului Ortodox Ucrainean din România.


Slavă lui Dumnezeu pentru toate!
Pr. Vicar Nicolae Lauruc


 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.