• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 21 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 14 Mai , 2013

Dosarul off-shore de Maramureş

Maramureşul e „prins” în tăvălugul offshore. I Într-o investigaţie fără precedent, o captură de 2,5 milioane de documente a dezvăluit secretele a mai mult de 120.000 de societăţi şi fonduri off-shore, expunând afaceri ascunse ale politicienilor, mafioţilor şi ale magnaţilor de pe întreg globul. I Transferurile de bani în străinătate pe plan mondial provenite din infracţiuni financiare se estimează a fi între 1.000 şi 1.600 de miliarde de dolari în fiecare an. I Maramureşul a devenit şi el „paradis fiscal” pentru escroci, fraude şi evaziune fiscală I O suveică de off-shore-uri care nu se ştie de unde începe şi încotro duce. 

 
 

Statistic, paradisuri fiscale, ca şi Insulele Bermude sunt investitori strategici în judeţul nostru. De fapt, România a devenit un fel de paradis al off-shore-urilor. Şi la nivel naţional, în topul ţărilor care au investit cel mai mult capital în ţara noastră se află extrem de multe paradisuri fiscale gen Cipru, Luxemburg, Insulele Virgine sau Gibraltar. În contextul publicării dosarului „off-shoreleaks”, GAZETA de Maramureş a realizat o „radiografie” a suveicii off-shorurilor din judeţul nostru: de la firme de apartament cu întrerupere temporară de activitate, la maeştrii ai înşelăciunii care au ţesut caracatiţe de firme-fantomă.

 

Transferurile de bani în străinătate, legale sau ilegale, personale sau ale firmelor, pot distruge economii şi pot asmuţi naţiuni unele împotriva altora. Criza economică continuă a Europei a alimentat dezastrul financiar al Greciei accentuat şi de înşelătoriile fiscale din străinătate, dar şi de căderea sistemului bancar din micul paradis fiscal din Cipru, unde lichidităţile băncilor locale au fost umflate de valuri de bani din Rusia. Organizaţiile care luptă împotriva corupţiei spun că secretul off-shore subminează legea şi forţează cetăţenii normali să plătească taxe mai mari pentru suplinirea taxelor care dispar spre zonele off-shore. Industria off-shore nu înseamnă numai scutiri de taxe şi transferuri de bani netransparente, ci o adevărată reţea de consultanţi, avocaţi, contabili, afacerişti, potentanţi.

 

De departe, regele neîncoronat al offshore-urilor este cuplul Kiss-Taylor care a înfiinţat nu mai puţin de 100 de firme în Maramureş.

Ian Taylor, care avea o suveică de firme în Maramureş, era partener de afaceri cu consultantul off-shore, Kiss Laszlo Gyorgy, acuzat de spălare de bani şi complicitate la delapidare,   într-un dosar penal în care au mai fost arestaţi şase dintre managerii Petrom Service SA. Printre politicieni şi afaceriştii controversaţi, care au apelat la serviciile off-shore ale lui Kiss Laszlo Gyorgy pentru a evita plata unor taxe sau pentru a ascunde faptul că deţin astfel de entităţi comerciale se numără nume celebre ca şi: Marian Iancu, căruia Kiss i-a înfiinţat două off-shore-uri în Delaware, folosite inclusiv în celebra afacere Rafo, celebrul afacerist româno-iordanian Fathi Taher, Sorin Ovidiu Vântu, Liviu Luca, care avea legături directe şi cu „băimăreanul” Tazlor prin două entităţi din Noua Zeelandă, Dumitru Creştin, cercetat în dosarele de corupţie ale celebrului Mihai Necolaiciuc.

 

Un alt „paradisiac” celebru este STAFFORDSHIRE TABLEWARE SA, cu sediul în Baia Mare, firmă care îi are printre asociaţi două off-shore-uri: STAFFORDSHIRE TABLEWARE WORLDWIDE LTD GIBRALTAR şi BAYES LTD GIBRALTAR, dar şi un asociat persoană fizică celebru: Alexandru Nicolae Elian, personaj cheie în afacerea Alro care a deţinut acţiuni şi la firma Conef, firmă ce la rândul ei deţinea o mică parte din ALRO.

 

Un alt off-shore celebru, cu legături spre Ţiriac este MAPPOINT HOLDINGS LIMITED, acţionară a firmei EAGLE TRANSPORT SRL din Maramureş. Mappoint Holdings Limited Cipru este acţionar la Ţiriac Air, alături de Ion Ţiriac şi alţii. Pe lista off-shore-urilor maramureşene se află şi Limited Fashion SRL, cu sediul într-un apartament de pe Bd. Traian, care îi are ca şi administrator şi asociat pe HEITMANN FRANK MANFRED, Laine Larom&Larom Euro Limited SRL, care are în spate firma LAINE LAROM & LAROM INC.

O altă firmă care are în spate o societate din Luxemburg este Diro SRL. Lista ar putea continua cu APEX STRUCTURES LTD, acţionar al societăţii APEX STRUCTURES ROMANIA SRL, FILIALA APEX STRUCTURES LTD IRLANDA.

 
 

Paradisuri fiscale europene

 

Gibraltarul este un teritoriu care aparţine Marii Britanii şi face, prin urmare, parte din Uniunea Europeană. Cu aproape 30.000 de locuitori, puternicul sector financiar al Stâncii Gibraltar s-a impus repede asupra altor activităţi specifice teritoriului, precum pescuitul sau turismul. Datorită sectorului financiar, acest teritoriu de circa 7 kilometri pătraţi obţine un excedent de circa 30% din PIB, alături de miracolul ocupării tuturor locurilor de muncă. Gibraltarul are însă şi o fiscalitate permisivă care atrage o multitudine de companii şi este scutit de impozitul pe consum, ceea ce permite preţuri competitive.

Rezultatul: Gibraltarul a atras peste 80.000 de firme, mai mult de două pe cap de locuitor.

 

Aflat în inima Europei, micul ducat al Luxemburgului face parte din Uniunea Europeană încă dinainte ca ea să existe ca atare. Cu doar 2.500 de kilometri pătraţi, Luxemburgul este sediul a 150 de entităţi bancare, ale căror active sunt de 20 de ori mai mari decât PIB-ul ţării. Sectorul afacerilor are toate caracteristicile unui paradis fiscal. În Luxemburg există 9.000 holding-uri înregistrate; Tax Justice Network estimează că 13% din piaţa mondială a companiilor offshore se află în Luxemburg.

 

Cazul Maltei este poate cel mai asemănător cu cel al Ciprului. Ambele sunt insule cu puţini locuitori şi ambele au devenit membre ale UE în 2004.

 

Companiile stabilite pe insulă beneficiază de o fiscalitate laxă, care permite obţinerea de beneficii fiscale foarte mari. Deşi impozitul pe firmă este poate cel mai mare din Europa (35%), numeroasele deduceri fac ca impozitul final să fie de între 0% şi 6,5%.

 
 

VIP-uri în Paradisuri fiscale.

CRJI a publicat o listă a VIP-urilor cu afaceri care duc în paradisuri fiscale:

 

Dumitru Constantin Iacov

Om de afaceri, fost acţionar şi preşedinte al clubului de fotbal FC Naţional.

Afaceri off-shore: Milenarium Limited, înfiinţată pe 2 ianuarie 2008, cu un capital de 50.000 de dolari.

Detalii: În perioada 2 ianuarie - 27 noiembrie 2008, directorul Milenarium Limited a fost Raul Garrido Garibaldo, care deţinea aceeaşi funcţie şi în firmele din Insulele Virgine Britanice ale lui Said Baaklini, Cristian Borcea sau Nicolae Bogdan Buzăianu.

 

Annie Yeap (alias Annie Yeap Saw Hoon)

Director paravan, s-a născut în Malaiezia, are domiciliul în Cipru.

Afaceri off-shore: Wilford Assets Limited; Intercon Limited din Seychelles; Oceana Gold Limited; Balveer Industries Limited.

 
Olga Repede

Numele ei apare în rechizitoriul procurorilor DNA din „Dosarul transferurilor” ca fiind persoana care a transferat 780.000 de euro în contul lui Victor Becali.

Afaceri off-shore: Petrototal Trade Ltd, înfiinţată în octombrie 2006, este încă activă.

 
Răzvan Petrovici

Controversat om de afaceri, finul fostului şef al SRI Virgil Măgureanu. A fost administrator al unei firme duty-free, al cărei nume apare des în afaceri dubioase cu ţigări

Afaceri off-shore: CompassView Holdings Ltd, deţinută de taiwanezul Hsin Chi Su.

 

Dominic – Pan Meghea

Om de afaceri, verişorul Mihaelei Geoană şi fiul Chiraţei Meghea, naşa de cununie a soţilor Mihaela şi Mircea Geoană.

Afaceri off-shore: CompassView Holdings Ltd, deţinută de taiwanezul Hsin Chi Su.

 

Mihaela Stela Karimberdiev / Rustam Madumarov

Director la firme din Marea Britanie şi Insulele Virgine Britanice.

Afaceri off-shore: Stockbridge Plus Ltd înfiinţată în 30 septembrie 2005.

Detalii: Rustam Madumarov este amantul Gulnarei Karimova, fiica preşedintelui Uzbekistanului, Islam Karimov.

 

Matthew Charles Stokes

Director paravan al 1.256 de firme din BVI, Marea Britanie, Irlanda şi Noua Zeelandă, implicat în ilegalităţi financiare în Statele Unite.

Afaceri off-shore: Stokes, care are studii echivalente cu cele liceale, reprezintă în România Nordat Limited din Marea Britanie.

 

Fortuna Gaming SRL

Societate comercială înregistrată în România care activează în domeniul jocurilor de noroc.

Afaceri off-shore: Zhapa Holdings Inc. Banca asociată: Wirecard Bank AG din Germania.

Detalii: Fortuna Gaming SRL are ca asociat majoritar Zhapa Holdings Inc din BVI. Unul dintre asociaţii Fortuna Gaming a înfiinţat Federaţia Sportivă Naţională de Poker. În decembrie 2009 era deţinută de un alt off-shore din BVI, Eyre Creek Limited, Kilworthy Limited şi White Tiger Investments PTE Ltd din Singapore. Ca persoane fizice, acţionari se regăsesc mai mulţi cetăţeni din Germania, Canada, Filipine, Liban, Taiwan.

 
Amir Babkir

Om de afaceri care intenţiona să exporte cărbune din Ucraina spre România, Moldova, Bulgaria

Afaceri off-shore: Acţionar al Millen Trading Limited.

Detalii: Alt acţionar al Millen Trading a fost Mergefield Ltd.

 
Said Baaklini

Om de afaceri, cetăţean libanezo-român. Numele său este asociat cu o multitudine de afaceri controversate. Ultima dintre ele este legată de un export fictiv, în 2010, a patru motoare UCM Reşiţa către o firmă din Guineea.

Afaceri off-shore: (28 ianuarie – 23 iulie 2008). Firma a fost radiată pe 18 decembrie 2008.

 

Nicolae Bogdan Buzăianu

Controversat om de afaceri din domeniul energiei. Numele său este sinonim cu scandaluri în domeniul energiei.

 
Dmitri Firtash

Magnat ucrainean din domeniul energiei. Deţine împreună cu Gazprom compania RosUkrEnergo. Autorităţile americane au făcut legătura dintre el şi cunoscutul cap al mafiei ruse Semion Mogilevich.

Afaceri off-shore: acţionar şi director din 2007 al Group DF Limited, înfiinţată în 2006 în BVI, firma mamă a afacerilor sale în energie. În România este activ în acest domeniu prin două firme Emfesz şi Inteltra.

 

Sorin Ovidiu Vîntu

Unul dintre cei mai bogaţi români, fost „mogul media”, condamnat pentru şantaj şi pentru fals.

Afaceri off-shore: Tonderstead Ltd. (august 2006 - şi februarie 2009); WoodGreen Management Limited, înfiinţată în ianuarie 2006.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.