• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 21 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 9 Aprilie , 2012

Bombă în dosarul „Berg Gaz”!

Informaţii bombă în dosarul exploziilor de la Sighetu Marmaţiei. De vechiul acţionariat al firmei atârnă acuze grave, ca şi falsul în acte şi încălcarea gravă a legii. Din ancheta procurorilor reiese că instalarea reţelei de gaz din Sighet a început fără ca firma să aibă personal specializat şi licenţele necesare, iar vreme de 5 ani, documentele ataşate cărţilor tehnice vizând recepţia lucrărilor şi calitatea acestora au fost întocmite în fals. Procurorii au arătat că şi controalele ANRE au fost mai degrabă formale şi „prietenoase”, iar angajaţii Inspectoratului de Stat în Construcţii care trebuiau să verifice lucrarea erau şi angajaţi Berg. Procurorii au recunoscut însă că, odată cu schimbarea acţionariatului firmei, s-a schimbat şi modul de lucru!

 

În urmă cu aproximativ două luni, Maramureşul deschidea toate buletinele de ştiri cu cele două explozii de la Sighetu Marmaţiei. Au urmat câteva săptămâni de vâlvă, scuze şi acuze, jocuri politice şi economice. Şi gata, s-a pus „batista pe ţambal”. Autorităţile statului care trebuiau să dea răspunsuri, în afară de Primăria Sighetu Marmaţiei, au tăcut, aşteptând probabil ca tragedia să fie uitată şi    mulţumindu-se să arate cu degetul spre Berg Sistem Gaz, ca şi cum vina ar aparţine numai acestei societăţi.

A urmat o înmormântare, începerea unor urmăriri penale şi un proces. Săptămâna trecută, instanţa a decis că activitatea firmei nu va fi suspendată, însă firma este obligată să plătească o cauţiune de 100.000 de lei. Dincolo de această decizie, Încheierea Tribunalului Bucureşti cuprinde date explozive despre cazul de la Sighet.

 

Povestea Berg Sistem Gaz e „ruptă” în două. Două perioade total diferite, cu două acţionariate, doi administratori şi moduri de lucru total diferite. Foştii conducători ai societăţii sunt arestaţi, iar noua conducere (administratorul Costin Berevoianu a preluat această funcţie doar în noiembrie 2011) a acordat „întregul sprijin autorităţilor judiciare”. Dar mai bine detaliem.

Din actele procurorilor reiese că abia în cursul lunii septembrie 2006 a fost montată efectiv conducta de pe str. Corneliu Coposu, dar documentaţia tehnică, respectiv procesele-verbale de recepţie, procesele-verbale de lucrări ascunse, procesele-verbale de dare în funcţiune, precum şi diagrama de presiune au fost întocmite ulterior anului 2007, în fals. Adică, persoanele care au semnat aceste procese-verbale, fie nu au văzut lucrarea efectuată niciodată, fie nu aveau calificarea necesară pentru a prelua acest tip de lucrări. Practic, şi de aceea fosta conducere Berg Sistem este urmărită penal! Şocant e faptul că responsabilul lucrării de pe strada Coposu, Vasile Virlics, unul dintre puţinii specialişti ai firmei se pare că avea probleme grave şi urmează să fie expertizat psihiatric „întrucât din actele depuse la dosar rezultă că acesta suferă, printre altele, de „tulburare mental organică”, fiind internat de mai multe ori în Spitalul Judeţean de Urgenţă Baia Mare”.

Culmea e că „vigilentele” organe de anchetă, deşi menţionează faptul că Berg Sistem a încheiat în 2003 un contract cu Ministerul Economiei pentru concesionarea reţelei, deşi a obţinut licenţele doar 6 ani mai târziu (respectiv licenţa de distribuţie gaze naturale în 26 iunie 2006, autorizaţie de proiectare gaze în anul 2009, autorizaţie de execuţie reţele gaze naturale în anul 2009, autorizaţie de proiectare instalaţii de utilizare gaze naturale 10774/2009) nu se întreabă cine a atribuit contractul acestei firme şi cu ce argumente. Practic, o bună parte dintre lucrări s-au făcut fără ca firma să aibă oameni specializaţi şi fără să aibă licenţele necesare. Adică a dat lucrările în subantrepriză sau le-a executat ilegal.

În scripte se arată clar că: „în 2005, societatea avea la punctul de lucru un număr de şase angajaţi, dar numai doi dintre ei, printre care şi directorul executiv, inculpatul FAUR VALER, aveau pregătirea necesară în domeniu, fiind ingineri de instalaţii. Lucrările la reţea erau subcontractate de firmă, fiind efectuate cu diverse societăţi comerciale autorizate. Din cele 19 tronsoane de gaz construite şi recepţionate în cursul anului 2005, pentru 5 dintre acestea, procesele-verbale de recepţie, de punere în funcţiune şi pentru lucrări ascunse au fost semnate de către angajaţii BERG în calitate de constructori, cu toate că, autorizaţia de execuţie a reţelei de gaz a fost eliberată de A.N.R.E. acestei firme doar în cursul lunii iunie 2006.”.

Iar începând cu 2006, deşi nu avea personal autorizat calificat şi nici licenţă eliberată în acest sens de A.N.R.E., firma a început să instaleze reţeaua de distribuţie a gazului pe mai multe tronsoane (străzi) din municipiul Sighetu - Marmaţiei.

 

Practic, S.C. BERG SISTEM GAZ S.A a devenit atât beneficiar, cât şi executant al reţelei, toate procesele-verbale de recepţie a lucrărilor, procesele-verbale de lucrări ascunse şi procesele-verbale de dat în funcţiune a conductelor de gaz erau semnate exclusiv de angajaţii S.C. BERG SISTEM GAZ S.A, cu o singură excepţie, respectiv dirigintele de şantier, care nu era angajatul firmei.

 

În 2006, când s-a montat tronsonul din zona exploziei, a fost montată o extindere, pentru a putea fi alimentat cu gaz şi Muzeul Memorial. Numai că, în acte, cronologia lucrărilor este cu totul alta.

La fel a fost „ajustat㔺i extinderea de pe strada Gheorghe Şincai, care oficial s-a montat doar în 2008! Şi tocmai fisura descoperită în „T-ul” ridicat de la intersecţia străzilor Gheorghe Şincai cu Corneliu Coposu este cea care a provocat cele două explozii. Culmea este că firma a fost verificată de mai multe ori de A.N.R.E., dar s-au depistat numai defecţiuni minore. Un singur control, din 2007, a scos la iveală lista lungă de nereguli. Numai că nimeni nu a ţinut cont de ele.

 

Aceeaşi atitudine „prietenoasă” au avut şi angajaţii Inspectoratului de Stat în Construcţii, care jucau pe două „flancuri”: „Un element favorizant pentru aceste nereguli constatate şi neevidenţiate la timp pentru a preîntâmpina producerea accidentelor este şi faptul că numiţii Pop Vaier şi ing. lonaş Mărioara au deţinut şi, respectiv, deţin calităţile de verificator proiecte (Pop Vaier), respectiv diriginte de şantier al SC BERG SISTEM GAZ SA (Ionaş Mărioara), în condiţiile în care sunt angajaţi ai Inspectoratului de Stat în Construcţii Baia Mare, instituţie care are atribuţii de verificare a activităţii SC BERG SISTEM GAZ SA”.

 

Instanţa a analizat dacă reţeaua ar trebui transferată unui alt operator, iar decizia definitivă a fost că aceasta rămâne în administrarea Berg Sistem. Argumentele? Orice operator ar prelua aceleaşi deficienţe, întreaga distribuţie de gaze ar fi dată peste cap şi apoi noua conducere şi noul acţionariat al societăţii nu are nicio vină pentru modul în care vechea conducere a executat lucrările. Vom reveni.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.