• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Duminică , 11 Martie , 2012

Doctorul pentru viitorul Cavnicului

Doctorul Silviu Toma lucrează „de o viaţă” în slujba sănătăţii căvnicarilor şi tocmai pentru că le ştie problemele şi neajunsurile a decis să facă încă un pas spre binele acestora: candidează pentru funcţia de primar!

 
Doctorul Silviu Toma lucrează în Cavnic de 35 de ani, iar datorită dăruirii pentru ceea ce face a ajuns să aibă peste 2500 de înscrişi pe lista de medic de familie. Ştie exact cât de important este să fii alături de oameni când au nevoie de tine, mai ales că dintre pacienţii lui doar vreo 2000 sunt asiguraţi, pentru restul fiind nevoit de-a lungul timpului să se dea peste cap să-i ajute ori de câte ori au avut necazuri. Prin natura meseriei, doctorul Toma ştie toate problemele şi neajunsurile căvnicarilor, de aceea a decis să-i ajute şi mai mult. Pentru asta candidează la funcţia de primar din partea PP-DD. Până acum n-a mai făcut politică şi nici nu poate fi suspectat de alte interese, decât cele sincere de a-i ajuta pe căvnicari, că doar toată lumea ştie că-şi administrează cabinetul medical cu o precizie de ceas elveţian.
Doctorul Toma are planuri cât se poate de realiste, care o dată puse în aplicare n-au cum să dea greş. Este preocupat în primul rând de problema locurilor de muncă, iar, dacă ajunge primar, vrea să amenajeze o serie de spaţii pe care să le pună la dispoziţia meseriaşilor din Cavnic. Astfel, vor exista ateliere pentru tâmplărie, mobilă, electricieni, depanatori, ateliere auto etc. Toate acestea înseamnă şi locuri de muncă pe lângă redresarea financiară a celor care le vor conduce. De asemenea, doctorul Toma vrea să poarte negocieri cu firmele unde lucrează căvnicarii, astfel încât să le convingă să-şi deschidă în Cavnic puncte de lucru, astfel încât oamenii să nu mai fie nevoiţi să facă naveta.
Pentru a face economie la bugetul local, dar şi să creeze locuri de muncă, doctorul vrea să înfiinţeze o societate în subordinea primăriei (cum există şi în alte părţi) care să dea de lucru oamenilor atunci când sunt de făcut reparaţii la infrastructura de drumuri. Tot în subordinea Primăriei vrea să facă un punct de colectare al fructelor de pădure, şi chiar o linie de producţie pentru sirop, dulceaţă sau alte produse. Chiar şi o linie de îmbuteliere a apei de izvor din Cavnic poate aduce venituri la buget şi să creeze locuri de muncă. Doctorul Toma ştie că s-a mai încercat să se pornească o carieră de piatră exclusiv a Primăriei, dar pentru că nu s-a reuşit, îşi doreşte să o facă el, mai ales că alte primării câştigă lunar minim 5 miliarde lei vechi pentru piatra vândută pentru lucrările din localităţile învecinate. Plus că asigură materia primă pentru infrastructura locală. De asemenea, îşi doreşte şi o staţie de combustibili în localitate.
Doctorul Toma a identificat pârghiile de accesare a fondurilor europene, mai ales că fiul său este „interfaţa” dintre BCR cu Uniunea Europeană, deci e la curent cu „tot ce mişcă”. De exemplu, doctorul Toma vrea să acceseze proiecte prin care să se obţină „energie verde” (că de apă şi vânt nu duce lipsă Cavnicul), iar în felul acesta s-ar putea face economie la iluminatul stradal şi în instituţiile publice. Îşi doreşte şi dezvoltarea pârtiilor într-un mod mai atractiv pentru că ştie că oferind condiţii investitorilor, aceştia îşi pot întoarce serviciile spre comunitate. De exemplu, vrea să facă demersuri ca pe viitor toţi căvnicarii să aibă acces gratuit la toate serviciile din zona turistică. Are în plan să se deschidă cabinete medicale şi în partea de sus a oraşului, în zona Handal, şi e preocupat şi de eficientizarea instituţiilor, un prim pas în acest sens fiind mutarea Poliţiei şi Jandarmeriei în clădirea care a aparţinut Fiscului. Casa de Cultură poate fi cu adevărat funcţională, iar aici să adune tinerii la cursuri de chitară, dans, ateliere de creaţie, cenaclu, concursuri şi spectacole. De asemenea, consideră că trebuie revigorată activitatea sportivă, iar primul pas este atragerea antrenorilor de handbal şi fotbal.
Doctorul Silviu Toma consideră prioritară şi refacerea faţadelor blocurilor din Cavnic precum şi rezolvarea problemelor legate de reţeaua de apă-canal.

Căvnicarii pot afla mai multe detalii despre aceste proiecte, dar şi multe altele direct de la doctorul Silviu Toma, că doar are buletin de Cavnic!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.