• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 03 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 11 Noiembrie , 2024

Doctorul Costache Chertif, un mare profesionist al lumii medicale, candidează din partea AUR Maramureș pentru Senat

Reporter: Sunteți un medic cunoscut și apreciat în această parte de Românie și nu numai. Ce v-a determinat să intrați în politică?

Costache Chertif: Frica! Frică, pentru că, de doi ani încoace, am asistat la un partid unic”. Această comasare văd că le place, dar intenția lor era de a fi în această comasare timp de zece ani. Mi-am pus întrebarea: pentru asta mi-am riscat eu viața la Revoluție?

Singurul partid din Opoziție care s-a potrivit pe felul meu de a fi a fost AUR, Alianța pentru Unirea Românilor.

Acest partid a fost considerat extremist, dar eu nu am găsit în programul lui, nici în statut, niciun element extremist. Am studiat cu atenție statutul partidului și mi-a plăcut un element fundamental: Meritocrația. Pentru mine, Meritocrația salvează România!

Mi-a plăcut mult și am rezonat cu ideea celor neștiuți. A celor care își fac treaba cu profesionalism și care nu se bagă în față. Cei care lucrează, cei care fac ce trebuie, dar nu se bat cu pumnul în piept. Eu asta am făcut timp de foarte mulți ani, inclusiv de când am încetat cu politica. Am fost o perioadă în Partidul Național Român, un partid cu oameni de excepție, care a ajuns, din păcate, să fie vândut de niște neghiobi, au vândut partidul lui Maniu...

Și mi-a plăcut statutul AUR: să îți faci treaba cu maximă dedicare, să știi ce faci, iar cei din jurul tău să fie mulțumiți de ceea ce faci. Sunt extrem de activ, îmi place ideea de a munci 12 ore pe zi: dimineața sunt la Spitalul Județean, după ora 13 sunt aici, la clinica pe care o conduc. Și stau până termin ceea ce am de făcut.

 

Rep.: Vă ajută acest fel de a munci la întâlnirile cu oamenii?

Costache Chertif: Sigur! Acum am venit de la o întâlnire din Moisei. M-am întâlnit cu echipa AUR de acolo, am mers și am vorbit cu oamenii, în diverse locuri din localitate. Le-am spus cine suntem noi ca formațiune politică, cine sunt şi le-am explicat ce vreau să fac.

După acest interviu, voi avea o întâlnire cu ascultătorii unui post de radio, unde voi vorbi în principal despre cauzele lipsei medicamentelor din România. O situație pe care o consider cea mai acută în acest moment. Dacă este o criză majoră în sistemul sanitar din România, atunci ea este criza de medicamente. Și nu avem nici o scuză! Am auzit că nu vom mai găsi banalul paracetamol sau medicamente esențiale pentru diabetici... Nici astea nu vor mai fi? Și nu poți face nimic. Guvernul vrea să țină prețul jos și intervin unii șmecheri din sistemul farmaceutic, că nu mă feresc de cuvinte, aici e prețul scăzut și afară vinzi la preț triplu. Acest circuit paralel al medicamentelor este infernal. Este un haos!

 

Rep.: Care ar fi rezolvarea?

Costache Chertif: Foarte simplă! Digitalizarea sistemului. Să știi în orice moment ce medicamente ai în stoc, unde ai, unde nu ai, de ce nu le ai. Probabil sunt centre farmaceutice care au aceste medicamente și așteaptă să dispară de pe piață și atunci le scot cu preț mult mai mare. Din păcate, guvernul văd că permite să nu ai medicamente pentru boli cronice: hipertensiune, cardiovasculare, oncologice, diabet. Nu există așa ceva!

 

Rep.: Revenind la campanie, după întâlnirile electorale în localitățile maramureșene, ce ați constatat? Care sunt așteptările cetățenilor?

Costache Chertif: Oamenii s-au săturat de politică şi povești. Este un fenomen de respingere. Lumea nu mai vrea să audă. În întâlnirile avute, când se aude în special de George Simion, oamenii se mai opresc, sunt curioși, intră în vorbă.

De exemplu, la Săcel, oamenii mi-au spus cu tristețe că nu mai există acel centru de permanență care deservea lumea din zonă. Acum trebuie să se ducă la Vișeu, la Sighet sau la Borșa. Știți de ce? Pentru că nu au fost bani să-i plătească pe cei care au făcut gărzi acolo. Casa de Asigurări, a noastră, este de fapt o Casă de protecție socială. Nu este permis să sufoci singura Casă de Asigurări cu lucruri care nu își au rostul. Trebuie să înțelegem că ea este alimentată de 25% din populația României, restul folosesc serviciile medicale fără să plătească. Suntem mari cheltuitori pentru cei care  nu sunt asigurați: oamenii fără protecție, care nu au cu ce trăi. Și ei au bolile cele mai grave, în general situația medicală cea mai complexă.

Sunt multe probleme. De exemplu, eu lucrez și la stat, și în privat, dar îmi iau bani din ambele zone, ceea ce nu e corect. La stat se reține 45% din salariu, nicăieri în Europa nu se procedează așa.

AUR doreşte să reducă aceste rețineri la 25%, chiar dacă nu va fi foarte ușor de făcut.

Îi văd pe domnii ăștia de la partide, ei râd. Nu știu... ei nu văd ce se întâmplă, care e situația generală? Nu văd câți români au plecat şi pleacă din ţară? Iar din cei care au plecat, mulți nu mai vor să se întoarcă, au familii acolo, copiii lor sunt la școală, ei s-au integrat. Ce e important e faptul că AUR luptă ca ei să nu mai plece în continuare.

 

Rep: Care sunt crizele momentului la români, dincolo de partea economică?

Costache Chertif: Criza noastră socială cred că sunt drogurile. Ne lăudăm că facem centre de dezintoxicare. În loc să punem piciorul în prag, să nu mai avem droguri la îndemâna copiilor, tinerilor. Este o mare problemă pe care noi, cei de la AUR, vom încerca să o rezolvăm.

 

Rep: Veți ajunge în Parlament. Care ar fi proiectul dumneavoastră de inimă, proiectele pentru care veți depune toate eforturile?

Costache Chertif: Proiectul meu de inimă este reînființarea secțiilor de arși în spitale. Au trecut 9 ani de la tragedia de la Colectiv și, în afară de promisiuni, nu s-a făcut nimic. Ceea ce este extrem de grav! Domnul Rafila și cei dinaintea lui au condamnat acești pacienți la moarte. Noi am tratat la Baia Mare astfel de cazuri întotdeauna. Am avut o infrastructură prin care am tratat arși, cu rezultate bune. A venit un ordin de la Arafat ca toți bolnavii să fie duși la București, asta ca să arate că sistemul lui de transport este funcțional și cel mai bun. Am avut un caz în Sighet, cu ceva timp în urmă, cu arşi în urma a două explozii succesive. Arafat și-a permis să îi ia pe bolnavi, în afara oricărei logici medicale, şi să-i ducă la București. Ei trebuiau aduși în Baia Mare, stabilizați, și apoi duşi la București. Iar apoi ne-au fost trimiși înapoi. Noi știm cât am tras după aceea cu acei bolnavi, câte luni de eforturi medicale şi tratamente.

Revenind, voi lupta pentru aceste unități de arși, în spitale. Așa cum a fost odată. Să terminăm cu prostiile din partea unor oameni care nu cunosc meserie și pe care nu îi interesează binele general.

Un alt proiect pe care mi-l doresc este să ajungem la normalitatea ca serviciul medical să fie plătit la valoarea lui reală sau măcar cât mai aproape. Asta e ceea ce eu numesc meritocrația în medicină. Trebuie să facem în așa fel încât să nu mai auzim că nu sunt bani la spitale de la Casa de Asigurări de Sănătate. Să nu mai auzim că medicina primară nu și-a plătit serviciile, cum îmi povesteau cei din zona Săcel.

Acum, pentru serviciul medical se plătește cam 15% din valoarea lui. Trebuie să ajungem cât mai aproape, nu ca în Occident, dar 70% - 80% să fie plătit. Și atunci nu vom mai auzi că nu sunt medicamente, că nu se pot plăti medicii de familie, că nu sunt bani în spitale. Cu acești bani, un manager bun trebuie să aibă tot ce îi trebuie.

Și a treia chestiune este cea a managerilor: nu mai vreau să fie numiți politic. În educație, în sănătate. Eu am spus: politica se face până la ușa școlii, a spitalului. De acolo încolo se face profesie, știință. În 30 de ani nu am reușit să facem să avem manageri de spital? Există oameni excepționali care au făcut școli în străinătate, sunt profesioniști care s-au specializat. De ce nu ne folosim de ei?

 

Rep.: Un gând pentru maramureșeni, pe final de interviu?

Costache Chertif: Mi-aș dori să câștig alegerile. Dar nu este ușor. Acești comasați merg și cumpără tot, eu umblu mult pe teren și aud ce se întâmplă.

Nu este ușor să convingi cetățeanul. Eu le spun că mie, doctorului Chertif, nu îmi trebuie nimic, decât sănătate de la Bunul Dumnezeu! Că vreau să fac ceva pentru ei, pentru oameni, pentru maramureșeni. Dar, pentru a reuși, trebuie intervenit la nivel legislativ. Sper să îmbunătățim ceva pentru toți românii. Asta îmi doresc!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.