• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 21 Iulie , 2003

DIVERTISMENT

* Clubul “Athos” si-a deschis portile
Cocktail cu muschetari

* Investigand V.I.P.-urile
Cascheta si epolet

* VIP Class, pentru frumoase

* Legea roboticii

* Culti si desculti
Reflexia dictionarului

* Clubul “Athos” si-a deschis portile
Cocktail cu muschetari

Muschetari, fete frumoase, torte, artificii, cocktailuri, concerte si lista ar putea continua. In cateva cuvinte, o “fiesta” cu parfum de epoca a fost organizata cu ocazia inaugurarii clubului “Athos”, ce apartine firmei Grup BD. Organizatorii au dorit o sarbatoare aparte si au reusit. Nici macar nu mai surprinde aceasta reusita, avand in vedere ca fiecare amanunt a fost planuit in detaliu. Citind randurile de mai jos, veti afla amanunte de la evenimentul care a marcat saptamana ce a trecut.

Asteptat cu nerabdare, inaugurarea clubului “Athos”, situat in decorul Parcului Municipal, a constituit un eveniment spectaculos si plin de voie buna. Spectatorilor li s-au pregatit surprize placute inca din primul moment.

Calare, acoperit cu o mantie neagra ce purta insemnele muschetarilor, Athos a fost asteptat nu de soldatii cardinalului Mazarin, ci de un grup de fete frumoase, in costume de epoca, ce flancau spatiul din fata clubului, purtand torte in mana. Strunind calul ce parea intimidat de atatia spectatori, muschetarul a taiat panglica inaugurala si a deschis portile clubului, dupa ce s-a incheiat mini-spectacolul de artificii. Odata ajunsi inauntru, locurile de pe canapelele de piele s-au dovedit insuficiente, drept pentru care lumea a iesit pe terasa. Acolo, alta surpriza. Chioscul luminat “a giorno” era pregatit pentru artistii ce urmau sa sustina recitaluri. Pe scena au urcat pe rand trupa de rock AF Coptii, formatia de euro-dance Echo si Anda Adam, insotita de fetele din trupa ei de dans. Concertele au monopolizat atentia publicului, care si-a facut “incalzirea” la dans, dupa care a intrat in club pentru a continua distractia. Muzica buna i-a ajutat pe cei prezenti sa continue dansul, iar pe cei de la mese i-a facut sa simta mai bine aromele lichidelor din pahare. S-au servit bauturi de toate genurile, de la racoritoare, bere sau vin, pana la amestecuri sofisticate, punctul de atractie fiind constituit de specialitatea casei – cocktailul “Athos”. Gusturile subtiri au putut opta pentru sampanie, Gordon Rouge, de exemplu. Toate bauturile au fost insotite de alune si saratele oferite de gazde si bine-nteles de pofta de distractie. Si cum cei prezenti sarbatoreau cum se cuvine, gazda a invitat-o pe Anda Adam sa cante si in club. Invitatii au apreciat cum se cuvine prestatia cantaretei, dar si pe dansatoarele ei, care au ridicat lumea la dans, sporind activitatea barmanului, care nu mai prididea cu potolirea setei celor infierbantati. Petrecerea s-a incheiat in zori, ceea ce ne face sa credem ca lumea va reveni in rafinatul club ori de cate ori va simti nevoia de distractie.

Lavinia COTARCEA



* Investigand V.I.P.-urile
Cascheta si epolet

GAZETA continua “indeplinirea planului” la dezvaluit secretele VIP-urilor baimarene. In aceasta saptamana l-am invitat la dialog pe Gavril Anton Breban, Comisar Sef al Inspectoratului Judetean de Politie Maramures. Am avut parte de un dialog, nu in pozitie de drepti, cum s-ar crede, ci relaxant. Incredibil de relaxant.

Daca ar fi sa judeci un om dupa data nasterii, atunci, Gavril Breban ar fi de 10. De ce? S-a nascut la 10.10.1961 in Chiuzbaia. In copilarie, nici macar nu banuia ca isi va petrece viata in uniforma albastra. Dar, la 24 de ani era deja absolvent al Scolii Militare de Ofiteri Activi din Bucuresti. Amintirile din acea perioada se leaga si de momentele frumoase, dar si de gafele si poznele “cu cascheta de elev”. “Eu nu prea faceam gafe, eram serios totdeauna. Altii erau victimele, iar noi ii exploatam. Intr-o zi, unul dintre comandanti a venit in fata Batalionului si ne-a spus: ”, si-a amintit razand elevul. Patru ani mai tarziu, dand de gustul “chipiului” si fiind ambitios din fire, locotenentul a urmat cursurile de drept ale Universitatii Babes-Bolyai din Cluj Napoca, iar apoi cursurile postuniversitare de drept civil si management financiar-bancar. Gavril Breban a avut de parcurs un drum lung pana sa ajunga la functia de care se bucura in momentul de fata. “Din 1983, am intrat in Politia Bucuresti, unde am stat trei ani de zile. Apoi, am fost transferat in Resita, iar din ’90 am lucrat pentru Biroul Judiciar din cadrul Politiei Municipiului Baia Mare. Doar din ‘99 am trecut la I.J.P. ca adjunct al sefului, iar din 25 martie a.c. am fost numit comisar sef”, a declarat seful I.J.P. Ingredientele succesului? “Fler, perspicacitate, munca asidua, noroc si credinta in Dumnezeu”, spune seful Politiei judetene. Cele mai mari impliniri in plan profesional? “Cand am prins anumiti criminali ori violatori. Am avut trei cazuri exceptionale, printre care “renumitul” violator care escalada mascat pe balcoane. Pe langa faptul ca le viola, le mai si jefuia. L-am prins pe individ tocmai de 8 martie, a fost un cadou daruit femeilor”, a marturisit Comisarul Sef. Dar in viata? “Cel mai frumos lucru din viata mea este familia mea de care nu ma pot lipsi. Sunt un familist convins. La urma urmei, familia ne ramane, ea ne aduce singurele bucurii si satisfactii in viata. Anul acesta vreau sa merg in concediu cu sotia si juniorii mei. Eu am mai fost in Parang, Bucegi, la Babele, dar si in Maramures avem frumuseti. Ii voi duce pe Pietrosu, in Borsa ”, a concluzionat familistul.

Gabriela VALEAN



* VIP Class, pentru frumoase

Joia trecuta, in Baia Mare, s-a deschis un nou salon de frumusete. Un salon de clasa, situat pe b-dul Unirii, vizavi de Cozac Grup. Fara prea multe detalii, pentru ca nu are nevoie, e vorba de salonul VIP Class al carui administrator este cunoscuta jurnalista Simona Chifor. Fiecare femeie isi doreste sa fie frumoasa si admirata. Oare care o fi misterul acestor femei de sunt aproape tot timpul in centrul atentiei? Raspunsul e simplu. Serviciile saloanelor de frumusete. De aceasta data, foarte convingator, vine in ajutorul nostru salonul VIP Class, cu servicii de calitate. La salonul VIP Class puteti beneficia de un set de servicii la costuri minime. Daca doriti o manichiura sau o pedichiura perfecte (unghii pictate), masaje corporale, anticelulitice, de relaxare, tratamente faciale, machiaje pentru toate momentele zilei si coafuri ocazionale, puteti apela cu incredere la profesionistele de la VIP Class. De mentionat prezenta Make-Up Artist, Alina Narcisa Cristian, care va deveni colaborator al salonului de frumusete. Daca doriti sa va bronzati rapid si eficient, salonul VIP Class are in dotare un solar profesional. Si nu numai atat. Puteti sa va faceti un trup zvelt in sala de fitness care se afla in incinta salonului. La deschiderea salonului, administratoarea a pregatit un program pe cinste. Pe langa aperitiv si nelipsita sampanie cu care s-a “botezat” salonul, cei prezenti au avut parte de un streaptease masculin al trupei Raiders. Una peste alta, nu puteau trece neadmirate, cele sase manechine ale Casei de Manechine si Fotomodele Catharsis. La un pahar de sampanie, GAZETA a reusit sa stea de vorba cu administratoarea salonului de frumusete. De ce VIP Class? “Pentru ca doresc ca printre obisnuitii salonului sa fie cei din breasla mass-media. Pe aceasta cale, baimarenii afla ca elementul inedit il constituie tocmai prezenta numelor consacrate din presa locala. Vreau sa multumesc manechinelor care au prezentat coafuri extravagante si machiaje de ocazie si lui Dumnezeu ca mi-a facut acest cadou”, a marturisit Simona Chifor. Asadar, merita sa fiti nu numai frumoase, dar si admirate si invidiate. Nu uitati sa treceti pragul salonului VIP Class si veti fi multumite.

Gabriela VALEAN



* Legea roboticii

Un robot poate fi definit ca o masina care poate fi programata, se controleaza singura si este formata din parti mecanice, electrice si electronice. Mai pe scurt, este o masina care poate functiona in locul unei fiinte vii. Robotii sunt indicati pentru anumite tipuri de activitati pentru ca, spre deosebire de oameni, nu obosesc niciodata, pot indura conditii de munca periculoase sau inconfortabile oamenilor, pot opera in lipsa aerului, nu se plictisesc sa faca acelasi lucru si nu pot fi distrasi de la munca pe care o presteaza. Conceptul de robot este foarte vechi, desi cuvantul robot nu a fost inventat decat in secolul 20 si vine din cehoslovacul robota sau robotnik care inseamna serb sau sclav. Karel Capek, dramaturg ceh a scris in 1920 o piesa de teatru, Rossum's Universal Robots, in care prezenta un paradis unde masinile (robotii) lucrau in folosul oamenilor si le aduceau acestora foarte multe avantaje, dar pe termen lung aduc o cantitate egala de nefericire si nesiguranta din cauza lipsei slujbelor pentru oameni. Robotii nu trebuie sa arate sau sa se poarte ca oamenii, dar trebuie sa fie flexibili, astfel incat sa poata realiza diferite sarcini. Cuvantul robotica vine din Runaround, o nuvela publicata in 1942 de Isaac Asimov. Unul dintre primii roboti despre care a scris celebrul om de stiinta si scriitor este un robot psiholog. Un profesor de la Massachusetts Institute of Technology, Joseph Weizenbaum, a scris, in 1966, programul Eliza, replica robotului imaginat de Asimov. Eliza era un program de 240 de linii, care simula un psiholog raspunzand intrebarilor cu intrebari. Numele Eliza a fost ales dupa numele purtat de Audrey Hepburn in filmul My Fair Lady, pentru ca, la fel cu Eliza din film, programul Eliza invata sa vorbeasca tot mai bine pe masura ce se conversa cu el. Tot Asimov a fost cel care a inventat legile roboticii: Prima lege a roboticii: Un robot nu poate rani nici o fiinta umana sau, prin neinterventie, sa permita ranirea unei fiinte umane. A doua lege a roboticii: Un robot trebuie sa indeplineasca ordinele unei fiinte umane, atat timp cat aceste ordine nu contravin primei legi. A treia lege a roboticii: Un robot trebuie sa isi asigure supravietuirea, atata timp cat aceasta nu contravine primelor doua legi. In 1956, a avut loc o intalnire istorica intre George Devol si Joseph Engelberger. Cei doi s-au intalnit pentru a discuta scrierile lui Isaac Asimov. La sfarsitul intalnirii, au convenit sa lucreze impreuna pentru a crea un robot. Primul lor robot (Unimate) a fost achizitionat de General Motors si era folosit pentru a lucra cu tabla fierbinte folosita la constructia masinilor. Mai tarziu, Engelberger a infiintat o companie, Unimation, care venea de la Universal Automation, prima companie comerciala care se ocupa exclusiv cu producerea de roboti. Unimation exista si astazi si se ocupa, inca, de constructia de roboti.

George GINGUTA



* Culti si desculti
Reflexia dictionarului

Cand Zaharia Stancu a preluat presedintia Uniunii Scriitorilor de la Mihai Beniuc, in vremurile cand criteriile politice erau deasupra celor de competenta, fostul presedinte a afirmat ca in acea sala erau "oameni culti si desculti". Cati "culti" am descoperit noi cu intrebarea "Ce inseamna cuvantul reflexie?" veti afla imediat. "M-ati luat prin surprindere. Nu stiu. Reflexie? Ce intrebari sunt astea? Nu ma puteti scoate din schema? Scoateti-ma din ecuatie, va rog", ne-a implorat Robert Bud, un executor judecatoresc executat silit de GAZETA sa-si faca inventarul “obiectelor de cultura generala”. Cum in contul "reflexie" nu am gasit nimic, l-am declarat pe debitorul raspunsului insolvabil. Vasile Oniujec, primarul din Bistra, s-a rugat sa nu-l deranjam cu intrebari usoare, ca nu tine. Pe moment, am crezut ca ne-am gasit nasul, dar nu a fost cazul. "Eu sunt dascal. Si dascalului ii place sa examineze, dar sa fie examinat, nu prea. Daca imi puneti intrebari, atunci sa fie una care sa-mi stoarca creierii", ne-a amenintat Oniujec. Dupa ce a auzit intrebarea, lucrurile s-au schimbat nitel, dom' primar fiind gatuit de emotie. "Nu am la mine dictionarul, e acasa. Nu ma puneti acum sa stau pe ganduri. Nu treceti acolo nici un raspuns." Suficient de clar, nu? “Reflexia inseamna a gandi asupra unei probleme, a contempla asupra ei si, eventual, a trage niste concluzii. Este explicatia pe care v-o pot da acum. Si cea pe care o folosesc eu intr-un context. Cel mai interesant raspuns l-as putea da dupa ce as deschide dictionarul", a conchis Liviu Doru Bindea, senatorul PSD cu o gandire politica extrem de reflexiva in anumite contexte, inainte de contactul cu dictionarul. Dupa deschiderea DEX-ului, eventual, ar putea trage si concluzia ca raspunsul e incomplet. Nedelea Radu, sef serviciu al Centrului pentru Consultanta Agricola, a tinut sa ne convinga ca a memorat bine lectiile de fizica. "Reflexia este propagarea razelor de lumina de catre un corp. El le capteaza si le transmite in alta directie. Apartine de optica", a gasit Nedelea ceea a uitat senatorul Bindea. Conform DEX, termenul de reflexie are doua sensuri: fenomen de reintoarcere partiala a luminii, a sunetului, a radiatiilor in mediul din care au venit, atunci cand intalnesc o suprafata de separare a doua medii; reflectie, meditare, cugetare, gandire. Inchizand binisor ochii la inadvertente, am putea spune ca tandemul Bindea – Nedelea a reusit sa dea un raspuns acceptabil. Asa ca si nota o vom imparti la doi.

Ciprian DRAGOS

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.