• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 9 Iunie , 2003

DIVERTISMENT

* Investigand V.I.P.-urile
Exotica si rafinata

* Cei mai tineri artisti din lume!
“Dupa pui de morosan/Sa nu dai cu bolovan”

* Culti si desculti
Batand campii

* Investigand V.I.P.-urile
Exotica si rafinata

Nici in aceasta saptamana, GAZETA n-a uitat sa “descoase” V.I.P.-urile baimarene. Pentru astampararea curiozitatii voastre, GAZETA si-a dat intalnire cu Meda Bobu, administrator si, in acelasi timp, instructor fitness la sala ”Big Bobu”.

Pe Meda Bobu nu se poate sa nu o remarcati. In primul rand, datorita prezentei fizice, un corp de manechin din lumea “Haute Couture”. Meda are 28 de ani si e necasatorita (dar nu pentru mult timp!). Cei mai frumosi ani din viata au fost cei ai copilariei, ai inocentei. “Am avut o copilarie fericita. Imi amintesc ca ne jucam in curtea blocului. Odata am reusit sa-mi sparg capul, una dintre pietrele pe care le-am aruncat mi-a cazut chiar in cap”, ne-a marturisit, razand, Meda. Nici anii de liceu nu-i poate da uitarii. Eleva a Liceului Sportiv, Meda a facut atletism timp de doi ani. Acum isi aminteste fara ranchiuna de micile farse pe care i le-au facut colegii. Nu prea se potriveste sportul cu dreptul dar, fiind foarte ambitioasa, Meda a dat examen la Universitatea Bogdan Voda, Facultatea de Drept, pe care a absolvit-o patru ani mai tarziu. Este o persoana sensibila, rafinata, discreta si incredibil de optimista. Apreciaza sinceritatea si umorul unui om, in schimb nu sufera viclenia, perfidia si snobismul. Iubeste animalele si marturiseste ca are un catel Bichon Frise, pe nume Snoopy. Este si colectionara, dar nu de obiecte de arta, ci de parfumuri scumpe. “Sunt o impatimita a parfumurilor, preferatul meu fiind Dolce Vita de la Christian Dior. Chiar daca este un parfum mai vechi, il consider reprezentativ pentru mine”, spune Meda Bobu. Dupa cum v-am spus, GAZETA a descoperit ca Meda Bobu urmeaza sa se casatoreasca. Cu cine? Cu Edmund. Dupa cum suna numele, v-ati dat seama ca este neamt. “Suntem impreuna de cinci ani. Dupa ce am terminat facultatea, am plecat in Germania. La inceput de doua ori pe an, cate o luna, dar acum merg cat de des pot. Vreau sa invat limba germana, sa cunosc oamenii pentru ca vreau sa ma stabilesc acolo”, spune viitoarea mireasa. In prezent, Meda se ocupa de administrarea propriei sali de fitness, ”Big Bobu”, unde isi petrece aproape tot timpul, fiind si instructor. De cate ori scapa din “micul ei univers”, Meda Bobu calatoreste. “Am fost in Franta si Italia, in Venetia, Milano, iar in Verona m-am simtit ca acasa”, marturiseste Meda Bobu.

Gabriela VALEAN



* Cei mai tineri artisti din lume!
“Dupa pui de morosan/Sa nu dai cu bolovan”

Maramuresul este celebru pentru traditii si folclor. Din pacate, cei mai multi tineri au pierdut gustul cantecelor si dansurilor populare. Pentru ca traditia sa nu dispara, o educatoare de la gradinita din Ocna Sugatag a pus bazele primei formatii folclorice pentru copii. Desi pot sa-si numere anisorii pe degetele de la o mana, micutii se pot lauda ca au intalnit personalitati importante.

Localnicii din Ocna Sugatag sunt obisnuiti cu oaspetii si cu petrecerile, doar comuna lor e o statiune renumita. Ospitalieri, asa cum le sade bine morosenilor, oamenii incearca sa-i impresioneze pe vizitatori. Nici cei mici nu sunt mai prejos. Pustii de la gradinita din comuna au renuntat la jucarii in favoarea cantecelor si a dansurilor populare. Ideea infiintarii unei formatii folclorice pentru copii i-a apartinut educatoarei Lucia Bilustiuc. “Am mostenit dragostea pentru folclor de la parintii mei. Pentru mine, traditia este ceva pur, curat si frumos, la fel ca si copiii. La aceasta varsta, copiii pot fi modelati mai usor, de aceea incerc sa le cultiv de mici aceasta pasiune”, a spus educatoarea. Formatia “Pui de morosan” s-a nascut in anul 1996. In urma unui test, au fost selectionati 22 de copii talentati de la gradinita din Ocna Sugatag. In fiecare an, “absolventii” gradinitei sunt inlocuiti cu pustii din grupa mica, cei care aspira si ei la titlul de vedeta populara. Din repertoriul “artistilor” nu lipsesc dansurile “Feciorescu’” si “Invartita”, obiceiurile traditionale si celebrele cantece maramuresene “Care frunza pica jos”, “Veseli-ne-om si-om hori”, “Saraca mama cu fete”, “Maramures plai cu flori”. “Coloana sonora” este asigurata de ceterasii din Breb. Chiar daca sunt inca la varsta la care se joaca cu papusile sau cu masinutele, micutii abia pot sa faca fata solicitarilor. “Suntem invitati la toate festivalurile din judet si de obicei suntem chemati sa intampinam coloana oficiala a personalitatilor. Am cantat pentru Dan Matei Agathon, ministrul Turismului, Theodor Stolojan, liderul liberalilor, delegatia de la Ministerul Educatiei si Cercetarii si altii. Anul trecut am fost invitati in Franta, pentru un spectacol, dar nu am putut merge fiindca nu aveam bani. Nu beneficiem de sponsorizari, dar micutii nu se plang de lipsa banilor. “Domnisoarele” si-au achizitionat costumele populare din banii de la colindat. Singurul regret este ca nu putem participa la concursurile organizate in tara, pentru ca parintii nu prea dispun de bani”, a spus educatoarea Lucia Bilustiuc. Gemenele Codruta si Cosmina Hotea, in varsta de 6 ani, sunt “vedetele” consacrate ale formatiei. Diana Pop si Bogdan Feer sunt cei mai micuti pui de morosan, insa invata de la colegii lor mai “experimentati”. Dupa “absolvirea” gradinitei, copiii pot sa-si continue “cariera” la scoala, sub indrumarea invatatoarei Ileana Sandor si probabil nu-i va impiedica nimic sa ajunga la un ansamblu profesionist. Vorba aceea, “Dupa pui de morosan, sa nu dai cu bolovan”.

Ioana LUCACEL



* Culti si desculti
Batand campii

Si episodul XX din serialul ”Cultilor” si-a surprins ”actorii” mimand raspunsuri intelepte. Intrebarea saptamanii este: ”De ce eveniment este legat numele Campiei de la Blaj si cine a tinut aici un faimos discurs?” ”Ia sa ma gandesc. Intai decembrie 1918. Spune tot, nu? A fost Marea Adunare Populara, care a consfintit reintregirea tarii, unirea Ardealului cu ‘Tara Mama’. Deci, Statul national Roman, fericit, integru si la locul lui”, a spus tot ce a stiut Radu Rosca, consilier judetean. Si raspunsul a fost fericit, integru si ”ne la locul lui”. Adunarea din 1 Decembrie 1918 a avut loc la Alba Iulia, dupa 70 de ani de la evenimentul de la Blaj. Cam tot pe-acolo… ”In legatura cu 1848? Multe nu prea stiu, nu am pregatire superioara. Din Maramuresul istoric, au fost prezenti taranii, pentru unirea celor trei Principate. Ion Ion de Basesti a tinut un discurs, cel mai bun politician de pe vremurile alea”, si-a facut Ioan Deac-Mosu’, primarul din Bogdan Voda, retrospectiva istorica. Pai bine, ”mosule”, am inteles partea cu pregatirea superioara, dar le-ati cam amestecat pe-acolo. Unirea Principatelor a fost in 1918, iar din Basesti parca era Gheorghe Pop. ”Care este ratiunea pentru care ma intrebati asa ceva? Mi se pare usor neserioasa intrebarea. Pai, pe mine ma verificati la cultura generala? Ha!”, s-a autoridiculizat Filip Pavel, purtator de cuvant al Inspectoratului Scolar, inainte de a ne inchide “mobilul” in ureche. Infumuratul ”rege” Filip a considerat ca nu merita sa ne dea atentie. Pe deputatul Mircea Man l-am surprins pe cand se facea mic in fata lui Basescu, intr-o sedinta de partid. ”Sunt acum in Biroul Permanent. Sunati-ma mai tarziu. Vorbeste dom’ Basescu si nu-i place sa fie deranjat”, a gasit Man scuza perfecta. Decat sa-i cream probleme cu sefu’, mai bine l-am scutit de un raspuns pripit. ”Pe Campia Libertatii, romanii ardeleni, la 1848, s-au adunat la Blaj. Discursul apartine unuia din corifeii Revolutiei. Ia sa ne gandim... poate fi Barnutiu, Baritiu... poate si Balcescu a dat pe acolo”, a bajbait deputatul Petre Moldovan. Situatia a fost salvata de ”colegul de camera”, Mircea Man, care ne-a sunat dupa ce a terminat de ascultat ce spunea Basescu si a tinut sa ne convinga ca nu s-a documentat in zadar. ”Ce m-ati intrebat inainte? E legata de miscarea pasoptista, de Marea Adunare Nationala, din 3 mai 1848. Nu stiu de discursuri, ci doar ca a fost dominata de motii lui Avram Iancu”, a recapitulat Man. Iata raspunsul pe care nu l-au stiut onorabilii: pe Campia Libertatii de la Blaj, a avut loc, la 3-5 mai 1848, o mare adunare a romanilor care au adoptat programul Revolutiei pasoptiste. Celebrul discurs a fost tinut de Simion Barnutiu.

Ciprian DRAGOS

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.