• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 14 Aprilie , 2003

DIVERTISMENT

* Parinti de vedete

* Cum si-au luat muzicienii titulatura de scena?

* Sport - Dupa 14 ani, jucam din nou pentru o cupa Selmont în finala!

* HOROSCOPUL SAPTAMANII

* Interviurile GAZETEI: azi, Pamfil Berceanu, presedintele Euroregiunii Carpatice

* Parinti de vedete

Cele mai multe dintre vedete au avut, din punct de vedere financiar, o copilarie normala sau chiar paupera. Ce erau parintii lor, veti descoperi in curand. Oricum, oameni care visand la „o viata sub semnul celebritatii”, au facut totul pentru ca pustii lor sa reuseasca in show-biz. De cele mai multe ori pretul a fost nedrept. Vedetele sunt copii fara copilarie, dar despre acest aspect veti citi intr-un numar viitor al GAZETEI. Astazi: Ce meserii aveau parintii vedetelor? Prima reactie cand pomenesti copilaria starurilor e sa te gandesti, pe undeva normal, la o copilarie indestulata, cu bona, profesori, parc de distractie sau gradina zoologica personala. Fictiuni! Ce meserii aveau parintii starurilor? La aceasta intrebare, primiti raspunsul chiar acum. Greu de conceput, dar adevarat. Britanicul Rod Stewart, astazi unul dintre cei mai bogati muzicieni ai planetei, nu a avut o copilarie „de basm”. Motivul? Posibilitatile materiale reduse ale familiei Stewart, care subzistau din salariul de zidar al tatalui. Nici Patricia Kaas nu se poate lauda cu prea multe mofturi satisfacute de parinti, frantuzoaica primind de doua ori pe luna (la leafa si avans) cel mult o bomboana sau un fruct. Tatal era miner. Parinti cu meserii normale, „terestre”, au facut din viitoarea „probabila reusita” a copiilor lor un ideal.

Hamali si camionagii

Sigur, una dintre cele mai frustrante copilarii a avut-o Samanta Fox. Fiind hamal intr-o gara, mister Fox a primit o propunere din partea unui client caruia ii transporta bagajul. Banii l-au ispitit mai mult decat viitorul fiicei sale, pe atunci abia intrata in adolescenta. Clientul, un fotograf batran si libidinos, i-a „cumparat” dreptul unei sedinte nud („si tot ce mai implica asta”) cu fiica sa. Cei 100 de dolari l-au transformat pe hamalul Fox din tata in „pestele” fiicei sale, acesta fiind doar inceputul „carierei”. Tatal lui Cher a fost sofer de camion, iar mama – o starleta fara contracte. Parintii englezoaicei Geri Halliwell (ex- „Spice Girls”) au fost si ei situati la „periferia sociala”. Mister Halliwell provenea dintr-o familie „exotica” (suedezo-engleza), dar asta nu l-a ajutat la angajare: era somer. Mama lui Geri (de origine spaniola) era femeie de serviciu. Cei cinci baieti de la „Boyzone”, au fost si ei privati de „luna de pe cer”. Mikey a crescut in casa unui dulgher si al unei chelnerite; in familia lui Shane lucra doar tatal-mecanic; Steve e copilul unui zugrav si al unei femei de serviciu; tatal lui Keith era vanzator, iar mama coafeza (ca si mama lui Ronan – tatal acestuia lucra intr-un atelier de umplut butelii).

Agricultori si florarese

Tatal fostului basist al grupului „Police”, Sting, era laptar, iar mama era coafeza. Jon Bon Jovi este fiul unui frizer si al unei femei de serviciu dintr-un club „Playboy”. Parintii lui Elvis Presley, Albano si Zucchero erau agricultori, tatal Lutriciei McNeal (dar si al lui Tori Amos) era preot, parintele cantaretei country-pop Shania Twain era padurar, al lui Bryan Ferry („Roxy Music”) era miner, al lui Steve Harris („Iron Maiden”) era camionagiu, iar al elvetianului DJ Bobo era receptioner (mama fiind florareasa). Despre vocea baritonala a cantaretului soul Barry White, se spune ca ar fi rodul unor multiple exercitii, dar el spunea, mai in gluma mai in serios, ca si-ar fi format-o in copilarie, cand tatal sau il ducea cu el la serviciu si pentru a se face auzit era necesar sa urle. N-ati inteles? Tatal lui Barry White era mecanic de locomotiva.

Aristocratii

Printre parintii vedetelor exista si persoane care au avut posibilitatea sa le ofere conditii deosebite datorita pozitiei lor sociale. Tatal lui Wigfield era inginer, al lui Prince – seful unei orchestre jazz, parintii lui Alanis Morissette erau profesori, tatii lui Elton John, Katrina Leskanick („Katrina and the Waves”), Sasha si Toto Cutugno au fost ofiteri, al lui Sheryl Crow era avocat, Lauryn Hill a crescut in familia unui analist-programator si al unei profesoare, tatal lui Cat Stevens era un grec foarte bogat care era proprietarul catorva restaurante. Tatal nigerianului Tony Idowu de la „Rapublic” era diplomat, ca si cel al britanicului Chris de Burg, al lui Nicky Grant („Ultimate Kaos”) era inginer programator ca si tatal lui J (Jason Brown de la „Five”). Tatal portoricanului Ricky Martin era psiholog, iar mama - contabil, parintii lui Lionel Richie erau informatician, respectiv directoare de scoala, iar tatal lui Dr. Alban era medic. La capitolul „parinti din domeniu” pot fi amintiti: tatal lui Lenny Kravitz (un cunoscut producator de televiziune la NBC), mama lui Maarja (profesoara de muzica), familia lui Crispian Mills (vocal in „Kula Shaker”) – tatal era un ilustru actor shakespearian, iar mama ui era celebra actrita Hayley Shaker, tatal lui Bobby Mc Ferrin era bariton la „Metropolitan Opera” din New York. Daca ar trebui sa explic utilitatea acestui articol fara motivatia potolirii curiozitatii, as spune ca, din punctul acesta de vedere, nu exista o regula: poti deveni star, indiferent de pozitia sociala a parintilor tai. Insa, repet: talentul nu ajunge! Reteta succesului scenic are mai multe componente.

Catalin VISCHI



* Sport - Dupa 14 ani, jucam din nou pentru o cupa Selmont în finala!

Ajunsa pentru prima oara într-o faza atât de avansata a unei importante competitii europene intercluburi, Challenge Cup, echipa feminina de handbal Selmont Baia Mare a disputat sâmbata meciul decisiv pentru accederea în finala competitiei. Învinse în primul meci cu 24-19 de polonezele de la Nata Gdansk, baimarencele aveau nevoie în returul semifinalei de o victorie la sase goluri diferenta pentru îndeplinirea unui vis. GAZETA a decis sa va prezinte tensiunea generata de acest meci.

Dupa prima mansa a semifinalei, cele mai multe sanse dintre cele patru echipe le avea Borussia Dortmund (Germania), echipa care îsi valorificase avantajul terenului propriu învingând la o diferenta de 7 goluri conationala DJK Trier. În meciul care interesa toata suflarea iubitorilor handbalului din Maramures, Selmont a cedat în Sala Polivalenta din Gdansk si avea nevoie de o victorie categorica pentru a întâlni în finala una dintre echipele germane. Înaintea partidei, întreaga grupare a clubului baimarean spera într-o întoarcere favorabila a diferentei din meciul tur si într-o victorie la o diferenta de 6 goluri (sau 5, în conditiile în care ar primi 18 goluri, sau mai putine). În meciul tur, cele mai bune eleve ale antrenorului Ion Gherhard au fost Kengyel (capitan de echipa), Balint si Cetateanu (portar), dar în retur era nevoie de o coeziune a întregii echipe. Sala Polivalenta din Baia Mare a fost arhiplina si înca de la fluierul care a semnalat începutul meciului (arbitrii intalnirii au fost rusii Eduard Borisov si Serghei Medvedev), publicul a sperat ca Selmont le va putea oferi clipa în care vor revedea o cupa a handbalului european. Dupa un meci electrizant in care polonezele au debutat mai bine, in minutul 5 conducand cu 2 - 0, fetele noastre au revenit puternic, tabela consemnand la jumatatea primei reprize scorul de 7 - 3. Pauza a adus echipei noastre forta de a recupera cele 5 goluri necesare calificarii, in minutul 55 conducand deja cu o diferenta de 9 goluri (25 - 16). Senzational jocul echipei Selmont, cu remarcarea tuturor componentelor lotului, dar cu un plus pentru Buican, Craciun, Pop si Kengyel, capitanul echipei. Peste 2500 de spectatori au salutat entuziasti prima calificare intr-o finala europeana dupa 1989 a unei echipe de handbal din Maramures.

Selmont Baia Mare - Nata Gdansk 27 -18 (12 - 10)
Evolutia scorului: 0 - 2 (min. 5), 7 - 3 (min. 15),
12 - 10 (min. 30), 25 - 16 (min. 55).
7 metri: 9 - 1 (toate transformate)
Minute de eliminare: 8 - 16 (Buican eliminata in repriza a II-a)
Arbitraj foarte bun Eduard Borisov, Serghei
Medvedev (ambii Rusia).
Delegat EHF: Boris Yumasev (Ucraina)

Fotbal. Divizia B
Etapa a 19-a

F.C. BAIA MARE - CORVINUL HUNEDOARA 2 - 2
OLIMPIA SATU MARE - U. CLUJ NAPOCA 2 - 2
C.S.M. RESITA - IND. SARMEI CAMPIA TURZII 1 - 4
GAZ METAN MEDIAS - EXTENSIV CRAIOVA 2 - 1
C.F.R. CLUJ NAPOCA - PANDURII TG. JIU 1 - 0
APULUM ALBA IULIA - ARO MUSCEL 3 - 0
FC ORADEA - GILORTUL TG. CARBUNESTI 3 - 0
MINAUR ZLATNA sta

Egali cu o pretendenta la promovare Curajos!

In meciul cu una dintre echipele fruntase ale seriei a II-a a diviziei B, Corvinul Hunedoara (chiar daca aceasta s-a prezentat in Baia Mare fara multi titulari - suspendati pentru cumul de cartonase), elevii antrenorului Ioan Muresan au incercat sa gaseasca solutia primei victorii (pe terenul de joc) din returul confruntarii. Dupa un meci tensionat si spectaculos, pustii baimareni (media de varsta a echipei 19 ani), au reusit un rezultat care da sperante si incredere. 2 - 2 cu mult mai experimentata echipa hunedoreana echivaleaza cu o victorie, cel putin de moral. Baimarenii au egalat in min. 93 prin Beres (11 m).

Sport pe scurt

Rossi imbatabil

La clasa 500 cmc, Valentino Rossi, unul dintre cei mai talentati piloti din istoria motociclismului si-a facut un debut triumfal în noul sezon, demonstrând ca nici în 2003 nu are rival. Pornit din pole position, cvadruplul campion mondial a dominat autoritar cursa si a terminat-o cu un avans astronomic (6, 5 secunde) fata de ocupantul locului secund, Max Biaggi. Pe ultima treapta a podiumului a sosit Ducati-ul lui Loris Capirossi. În turul 4, japonezul Kato a suferit un grav accident, iar un tur mai târziu, Ukawa (sosit ultimul) a fost foarte aproape de abandon dupa un derapaj necontrolat. Datorita talentului si motocicletei (5 cilindri în V, motor în 4 timpi), Rossi îsi depune candidatura pentru cel de-al cincilea titlu mondial. Viteza maxima atinsa de Rossi a fost de 315 km/h. La finele cursei, Rossi a ramas fara benzina, echipa de tehnicieni calculând la gram necesarul de combustibil pentru cursa! Urmatoarea întâlnire cu motociclismul viteza va avea loc în 23 martie, pe circuitul de la Sepang (Malaesia).

Abandonuri surpriza

Prima etapa a Campionatului National de Raliuri a adus cu sine abandonul marilor favoriti. Timp de doua zile, cu o etapa nocturna, cursa de la Brasov a “scos untul” din marii favoriti. Echipajul Bogdan Marisca - Sebastian Itu a abandonat dupa ruperea unui brat telescopic si un ”zbor” de câtiva zeci de metri, Mihai Leu a avut probleme tehnice si a urmarit ultimele ”speciale” de pe margine, iar Dan Gartofan a fost exclus în urma problemelor tehnice în Parcul închis. Raliul a fost câstigat de Emanuel Ilinca, urmat de Gunther Graef si George Morar, toti pe Mitsubishi Lancer Evo VI de grupa N. Cea de-a doua etapa a Campionatului National de Raliuri va avea loc în Baia Mare (în perioada 2 - 4 mai).

Fantezia dansului

În 19 aprilie, clubul baimarean de dans sportiv va participa la competitia nationala „Cupa Fantezia”. Antrenati de Lorand Ilyes, baimarenii vor deplasa la Galati patru cupluri care vor încerca o clasare cât mai buna pe podium. Perechile în care-si pun speranta cei de la Galactic Dance Club Baia Mare sunt: George Todoran – Madalina Mare (clasa E), Raul Conicica – Carmen Maries (clasa Hobby), Darie Picu – Alexandra Drule (clasa E) si Bogdan Nistorica - Mirela Cocis (clasa Hobby).

NBAction

Peste mai putin de doua saptamâni se va da startul în cursa nebuna a play-offului celui mai spectaculos campionat de baschet din lume – National Basketball Association (NBA). Sportul cel mai îndragit de americani va sfârsi un nou capitol, prin plecarea celui care a redefinit notiunea de zbor – legendarul Michael Jordan. Daca acum câtiva ani Jordan stergea parchetul cu adversarii la cârma lui Chicago Bulls, acum actuala sa echipa, Washington Wizzards, încearca disperata sa prinda biletul ultimului loc în loja play-offului. În Conferinta de Est, sefia clasamentului este detinuta de fosta echipa a lui ”The Big Ghita”, New Jersey Nets, urmata la mica distanta de Detroit Pistons. Locul opt, cel la care spera toate echipele din a doua jumatate, este ocupat de Milwaukee Bucks, urmarita de echipa lui Air Jordan. În Conferinta de Est, Dallas Maveriks, revelatia ultimelor sezoane a fost ajunsa de echipa ”turnurilor gemene”, San Antonio Spurs. Sacramento Kings, echipa spectacol, tine aproape, încurcând socotelile texanilor. Pentru ultimul loc de play-off se lupta fostele echipe ale lui Charls Barkley, Phoenix Suns si Houston Rockets, campioana din ‘94 si ‘95.

Ciprian DRAGOS



* Cum si-au luat muzicienii titulatura de scena?

Numele lor

GAZETA a promis iubitorilor muzicii ca le va oferi posibilitatea de a afla modul prin care a fost creat sau decizia care a stat la baza alegerii titulaturii formatiei sau a numelui de scena al muzicienilor preferati. Va spuneam ca unul din principalele obiective ale revistei e sa ofere cititorilor cele mai avizate pareri, adica incontestabilitati. Meritati tot ce e mai bun. O.K., in cazul de fata, problema a fost putin mai simplu de rezolvat. Avand prea putin timp la dispozitie pentru a ne mai ascunde dupa modestii desuete si fiind cel mai bun in acest domeniu, va invit sa descoperiti cum au ajuns muzicienii vostri preferati la numele sub care ii cunoasteti. “Frankie goes to Hollywood”, un cvintet dance-rock din Anglia, si-au luat numele trupei inspirati fiind de un slogan publicitar care anunta ca Frank Sinatra va aparea intr-un nou film. Duetul australian “Savage Garden” s-a numit la inceput “Red Edge” (“Limita Rosie”). Actualul nume are la origine titlul unui roman horror american, despre care Daniel Jones (unul din membrii trupei) spunea ca simbolizeaza foarte bine caracterele lor diferite. “Noi suntem ca trandafirul si urzica, o adevarata savage garden (gradina salbatica)”. In 10 septembrie 1966, la Purmerend (Olanda), studentul Jan Tuijp impreuna cu trei colegi formeaza o formatie. In lipsa de inspiratie, cere organizatorului sa-i prezinte “Band Zonder Naam” (“Formatia fara nume”). Avand un nesperat succes, cei patru studenti olandezi hotarasc, din superstitie, sa pastreze numele trupei, dar il abreviaza (pentru a fi mai usor de retinut). Asa s-a nascut “B.Z.N.” (cei cu “Blue eyes” si “Dance, dance, dance”). Saptamana viitoare, rubrica de fata va pregateste alte dezvaluiri. In cazul in care sunteti interesati de aflarea “peste rand” a modului in care formatia sau cantaretul vostru preferat si-a hotarat numele de scena, scrieti pe adresa redactiei si veti primi raspuns in numarul urmator al revistei.

Catalin VISCHI



* HOROSCOPUL SAPTAMANII

Berbec

Saptamana agitata. Nu este recomandabil sa initiati schimbari, pe nici un plan. Evitati discutiile contradictorii, precum si atacurile ’’stil berbec’’. In nici un caz nu veti demara o actiune durabila in aceste zile. Fiti pe faza luni: risc de inselaciune, poate din partea unui prieten!

Taur

’’Opreste-te, clipa de peste o saptamana, caci imi inchipui ca ai sa fii frumoasa!’’. Gandind pozitiv, dupa exemplul de mai sus, v-ati putea imbunatati gradual destinul. Deocamdata, curenti potrivnici stau in calea planurilor voastre de mai bine. Inca putintica rabdare Si totul va fi OK!

Gemeni

Neliniste interioara, rationament confuz, vise utopice. Imprudenta in relatii. Posibile depresii datorate tradarilor, inselaciunilor, vicleniei. Desi va puteti situa foarte bine de oricare parte a baricadei (vreau sa spun doar ca sunteti o zodie mobila, zglobie). Cautati-va prietenii adevarati!

Rac

Puneti la cale actiuni de mare anvergura. Va atrage publicitatea. Poate n-ar fi rau sa ramaneti pentru moment la faza de proiecte. Oricum, negocierile sunt marcate de impulsivitate, rivalitate, divergente si conflicte. Macar abtineti-va sa investiti! Fiti prudenti in calatorii!

Leu

Cu siguranta ati avut si zile mai bune. Si veti mai avea. Pentru moment, situatia este cam tensionata. Astrele va recomanda o suspendare a discutiilor sau o retragere strategica. Daca nu, veti fi obligati la unele compromisuri. Fie in relatia de cuplu, fie in afaceri.

Fecioara

V-ar placea sa vedeti numai partea agreabila a vietii. Din nefericire, aceasta perioada va pune in fata unei realitati brutale: deziluzii sentimentale, tulburari pasionale, prieteni falsi, separari violente. Cel mai mult va supara neintelegerile cu copiii. Fiti si voi mai toleranti!

Balanta

Saptamana marcata de instabilitate. Deceptii si insuccese la locul de munca, datorate ’’interventiei’’ unor colege invidioase. Dar cel mai afectat se anunta mediul familial: sunt foarte probabile certuri si dispute cu parintii, pierderi de bunuri, pagube (risc de incendii).

Scorpion

Conflicte interioare. Manifestati o adevarata aversiune fata de stabilitate. Drept urmare, tendinta de a cauta nod in papura la toata lumea este oarecum fireasca. Daca va luati lumea-n cap, plecand la drum, fiti precauti, pericolul unui accident fiind destul de serios!

Sagetator

Investitia in diverse speculatii nu este o idee buna. Ba chiar conduce la pierderi serioase. Din pacate, nu prea aveti noroc nici in dragoste. Posibile complicatii amoroase. Stirbire a reputatiei prin intermediul unei femei. Fiti foarte prudenti la copii (pentru doamne pericol de avort)!

Capricorn

Actuala conjunctura astrala nu este favorabila stabilitatii. Mai abtineti-va cateva zile de la orice schimbari si calatorii. Relatiile cu membrii familiei si prietenii sunt lipsite de armonie. Sentimental aveti parte de experiente deceptionante. Financiar - pierderi. Restul... e tacere!

Varsator

Relatii perturbate. Pretentii exagerate si gafe generatoare de certuri cu anturajul, mai ales spre sfarsitul saptamanii. Amanati deciziile importante si schimbarile majore (loc de munca, domiciliu)! Momentan sunteti pusi pe harta si nu va puteti concentra la actiuni sau afaceri serioase.

Pesti

Va lipseste simtul practic. Nu este momentul sa investiti in proiecte indraznete si nici sa incercati ’’smecherii’’ financiare. Nu va angrenati in afaceri dubioase! Nu va bazati pe ajutorul sau generozitatea prietenilor! Astrele va recomanda rabdare Si, eventual, tutun! HOROSCOPUL este intocmit de Marlene, cel mei celebru astrolog din Transilvania.



* Interviurile GAZETEI: azi, Pamfil Berceanu, presedintele Euroregiunii Carpatice

Presedintele Viitorului

In urma cu zece ani, in luna februarie, se puneau bazele Euroregiunii Carpatice. Totul a pornit de la Institutul Est-Vest New York, care a sesizat ca in regiunea Muntilor Carpati si in bazinul raului Tisa lipsesc reprezentantii locali capabili sa raspunda provocarilor acestei regiuni multietnice si subdezvoltate. In 1993, reprezentantii Romaniei, Poloniei, Ungariei, Slovaciei si Ucrainei au pus bazele Euroregiunii Carpatice. Si anul acesta, presedintia organismului este a Romaniei. Peste 15 milioane de locuitori, o suprafata de aproape 150.000 kmp si cinci tari. Cam asa ar suna, sec, o descriere a Euroregiunii Carpatice. In spatele cifrelor se ascund, insa, oameni. Fiecare cu etnia lui, cu cultura lui, pe care incearca sa o pastreze nealterata. Timp de doi ani, presedintia acestui organism apartine Romaniei prin persoana maramureseanului Pamfil Berceanu. Din punct de vedere investitional, celor 183 de euroregiuni existente le va fi mult mai simplu sa deruleze programe care sa faca viata oamenilor mai usoara. Pentru ca euroregiunile reprezinta Viitorul Europei.

Reporter: In 1993, cand s-a infiintat Euroregiunea Carpatica, prefectul de la acea vreme al Maramuresului l-a suspendat din functie pe presedintele Consiliului Judetean, Ioan Dulfu, care participase la constituirea Euroregiunii. Dupa 10 ani, dvs. conduceti acest organism. Cum credeti ca s-a ajuns la aceasta schimbare a mentalitatii? Pamfil Berceanu: In 1993, nici legislatia privind administratia publica nu era pusa la punct si amintiti-va atitudinea cabinetului Vacaroiu fata de deschiderea europeana. Foarte multi spuneau ca prin aceste asocieri ne vom pierde independenta. Timpul a demonstrat ca nu s-a intamplat asa. Oricum, la intalnirea aniversara din februarie l-am invitat si pe dl. Dulfu, alaturi si de presedintii din 1993 din Bihor si Salaj, ca un fel de recompensa morala.
Rep: Ce credeti ca a stat la baza infiintarii euroregiunilor? Poate fi vorba numai de banii care vin din Occident?
P.B.: Nu cred ca este vorba numai de asta. Parerea mea este ca numai prin cunoasterea vecinului, a colaboratorului din partea cealalta a frontierei, poti sa ai o atitudine corecta fata de el. In acest spatiu geografic, istoria a fost incarcata cu multe pagini negre. Aici traiesc multe minoritati si pentru mine este foarte importanta realizarea unui climat de pace fata, de exemplu, de fosta Iugoslavie. Relatiile culturale, pe linie de invatamant, sport, turism - deci nu numai cele economice - se pot dezvolta, pentru ca, la urma urmei, aceasta organizatie este mai degraba o umbrela, cea care sa creeze cadrul organizatoric pentru a putea dezvolta si mai mult relatiile de cooperare transfrontaliere si dezvoltare regionala. Cam asta este tinta, mai ales in conditiile in care atat Ungaria, cat si Polonia si Slovacia vor fi, incepand cu anul viitor, membre ale Uniunii Europene si se vor putea accesa si fonduri pentru proiecte de infrastructura. Din informatiile pe care le am, peste 10I din fondurile Uniunii Europene se aloca prin programul INTERREG, care are ca principal scop aceste relatii de cooperare transfrontaliera. Pana in momentul de fata, nu au fost finantate proiecte de infrastructura. De altfel, este si foarte greu sa ii satisfaci pe toti cei 17 membri ai Euroregiunii Carpatice.
Rep: Ce parere aveti despre regiunile despre care se vorbeste mult in ultima vreme in Romania?
P.B.: In 1999, in Polonia a fost o reforma pe linie administrativ-teritoriala. 47 de voievodate s-au comasat in 16. Tema regiunilor, care este de actualitate la noi, dupa parerea mea este putin fortata. Nu trebuie sa ne repezim asa. Ungaria doreste si ea sa faca acest lucru, dar inca nu l-a facut si ea intra anul viitor in Uniunea Europeana. Nu vad de ce trebuie sa ne grabim noi. Cu masuri pripite, rezultatele sunt pe masura.
Rep: Ce credeti ca ni se potriveste mai bine: regionalizarea sau federalizarea?
P.B.: Dupa parerea mea, federalizarea n-ar fi o solutie pentru Romania. Regionalizarea are ca scop accederea la fotoliile Uniunii Europene. Este foarte greu ca fiecare judet, in actuala structura organizatorica, sa poata contacta si beneficia de toate avantajele. Sub aspectul regionalizarii, am putea sa revedem provinciile istorice. Nu trebuie sa mergem dupa sabloane. Ar trebui sa pornim de la comunitate de obiceiuri, de limba, de teritoriu, de la ce este comun in acele teritorii si de asta spun ca provinciile istorice sunt mult mai recomandate pentru acest lucru.
Rep: Ati avut vreo initiativa de cand sunteti la conducerea Euroregiunii care sa va fie blocata?
P.B.: Nu, n-as putea spune asta. Totusi, ar fi ceva. Anul trecut, in Polonia, au avut loc alegerile pentru presedintia Euroregiunii, care au fost castigate de Romania. Am simtit ca, in ultima vreme, Polonia a incercat blocarea manifestarilor organizatiei. Poate, la urma urmei, depinde nu numai de faptul ca au pierdut alegerile.
Rep: Simt oamenii simpli existenta Euroregiunii?
P.B.: Nu cred. Poate si datorita faptului ca nu am intreprins multe actiuni in care sa fie implicat si cetateanul de rand. Pentru mine a fost o dezamagire ca anul trecut, cand au fost Zilele Culturii Euroregiunii, a participat putina lume la manifestarile din Parcul Municipal. Ma asteptam sa fie mai multa lume, cel putin la spectacolul folcloric, chiar daca in dimineata aceea a plouat mult. Poate nici perioada n-a fost cel mai bine aleasa, multi fiind in concediu in luna august. Minoritatile - si cea ucraineana, si cea maghiara, au fost mai bine informate.
Rep: Si noi suntem minoritate in Ungaria si in Ucraina. Ce puteti spune despre romanii din aceste doua tari?
P.B. Din pacate, in Ungaria minoritatea romana a pierdut mult din obiceiurile si traditiile pe care le-a avut. N-as vrea sa spun ca a fost asimilata, dar mai sunt doar doua comunitati mai mari. In schimb, in Ucraina, traiesc in zona noastra, in dreapta Tisei, aproape 38.000 de romani care si-au conservat foarte bine obiceiurile, portul, limba si traditiile. Casele pe care le-au construit au facut ca numele de roman sa fie respectat in aceasta parte a Ucrainei. Casele lor sunt adevarate blocuri. Nu stiu cat sunt de functionale sau daca merita efortul pe care l-au facut, dar sunt constructii care raman si care creeaza mandrie.
Rep: Cum definiti romanul din Romania, pe cel din Ucraina si pe cel din Ungaria?
P.B.: Romani in Ucraina sunt si in zona Cernautiului, dar trebuie sa va spun ca ei nu au reusit sa-si pastreze traditiile asa de bine ca si maramuresenii de dincolo de Tisa. Am fost in toamna anului trecut acolo si am vazut ca se traieste foarte greu. Comunitatea romaneasca este numeroasa, dar autoritatile nu sunt, din pacate, atat de deschise dialogului interetnic cum se intampla in Zakarpatia sau Ivano-Frankivsk. Nu cred ca este cazul sa fac diferentieri. Cred ca e important sa fim alaturi de ei, sa facem mai mult, nu numai sa-i ajutam cu carte, birotica si mobilier pentru scoli. Ni s-a reprosat ca i-am uitat si acest lucru m-a durut. Poate ca sunt mai sensibili, dar, in comparatie cu ceea ce face guvernul ungar, de exemplu, pentru etnicii maghiari din alte tari, noi nu prea avem cu ce sa ne laudam. Parca e un blestem pentru romani, chiar si pentru cei din diaspora, nu numai pentru cei din tara, sa fie divizati pentru fleacuri. In Zakarpatia, traiesc 38.000 de romani si pana acum trei ani erau organizati - cultural, sa zic - intr-o asociatie. In momentul de fata sunt trei asociatii. Cred ca daca nu ar fi fost divizati, romanii din Ucraina ar fi putut obtine la alegeri un fotoliu in Parlamentul de la Kiev. Din pacate, aceasta divizare cred ca le este caracteristica romanilor.

Optiuni si argumente
Munte sau mare?
Munte.
Pisica sau caine?
Caine.
Liberalism sau social-democratie?
Categoric, liberalism.
Un pahar de vin sau un cos cu fructe?
Depinde de momentul zilei si de ce am mancat.
Vals sau muzica rock?
Nu prea dansez, dar sa zicem rock.
Alb sau negru?
In mod cert, alb.
Vara sau iarna?
Primavara. Si daca ma gandesc bine, si toamna are in Maramures un farmec deosebit.
Claudia SITARU

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.