• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 12 Mai , 2003

DIVERTISMENT

* Marlene va prezinta
HOROSCOPUL SAPTAMANII

* Primavara baimareana cu arbori asiatici
Arborele de lalea

* Marlene va prezinta
HOROSCOPUL SAPTAMANII

Berbec

Sunteti zodia sportivilor prin excelenta, dar si a celor care isi asuma riscuri nebunesti. Spre fericirea voastra si a mamelor voastre, abtineti-va in aceasta saptamana de la a face demonstratii de mari inotatori! Mai bine terminati un proiect vechi si important; veti starni senzatie!

Taur

Sunteti una dintre zodiile cele mai afectate de luna plina. Totusi, cu multa prudenta, calm si sprijin solid din partea prietenilor adevarati veti trece cumva, poate chiar cu bine, peste acest eveniment astral. De altfel, in prima jumatate a saptamanii este posibil un mare succes social!

Gemeni

Celor aflati la ananghie un prieten din strainatate va da o mana de ajutor. Nu pareti in apele voastre. Sper ca nu sunteti betegi, ci doar interiorizati. Oare unde va e adaptabilitatea de mai an? Frati Gemeni, zambiti: se poate si mai rau, de exemplu, saptamana viitoare!

Rac

Luna plina de joi, eclipsata pe deasupra, nu va prea avantajeaza. Pentru a evita deceptiile, ar fi util sa va abtineti de la orice tentatii. Nu sunt excluse infruntari cu oamenii legii sau cu alte autoritati. Alegeti cu grija sfaturile amicilor! Fiti foarte atenti la copii! Nu va avantati in mare!

Leu

Aveti abilitatea de a recunoaste si analiza afacerile bune, atat cu parteneri autohtoni, cat si cu straini. Reusite remarcabile in arta, barou, presa, politica. Relatiile amicale va sunt utile, dar trebuie selectate cu atentie. Gelozie, invidii, certuri. Fiti deosebit de prevazatori joi!

Fecioara

Cei care desfasurati o activitate in comert, banci, diverse agentii ati putea profita de aceasta perioada pentru a incheia contracte cu totul avantajoase. Singura conditie necesara succesului: renuntati la capricii si la vocabularul caustic! Joi, fiti foarte prudenti in deplasari!

Balanta

Va casuneaza o escapada amoroasa cu un coleg de servici (ochi alunecosi adanciti in orbite, greutate 72 kg, inaltime 1,74 m, nas lung). Aproape sigur, in caslegii astia vreti sa va puneti pirostriile. Totul este sa vrea si partea adversa. Deocamdata bucurati-va de ce aveti: clipa!

Scorpion

Dac-as fi in locul vostru, in aceasta saptamana m-as feri de apa ca de foc, mai ales joi. Fie apa de baut, fie de spalat, fie de inotat. Pe scurt: pericol de inec (la propriu sau la figurat). Altfel, terminati cu zugravitul sau cu alte creatii la domiciliu, iar cu dragostea stati bine.

Sagetator

Marti: usor dezorientati, cereti sfatul celor din jur. Cu calm, totul se va rezolva. Altfel, nu prea. Miercuri: veti semna un contract sau niste autografe. Joi: rautatea unei femei va produce indispozitie, de nu chiar indigestie. Sambata amestecata: cadouri de la matusi si hir-mir cu sotia!

Capricorn

Aveti ocazia sa puneti punct, in sfarsit, unei probleme stresante: financiare, imobiliare ori sentimentale. Prietenii va asigura publicitatea, familia va sprijina moral, iar voi acceptati totul cu mult bun-simt si decenta. Succese profesionale - in general, artistice - in special.

Varsator

Desi in general exista o opozitie flagranta intre a da si a primi, in aceste zile veti constata cum cele doua se completeaza. Astfel, cei care ati dat cuiva un “tun” va treziti la randu-va cu unul in ograda. Joi: posibil moment de... celebritate, poate chiar un scandal cu subiect feminin!

Pesti

Daca sunteti pe faza (atentie la vanitate si la exagerari!), aveti o mare sansa de reusita. Puteti finaliza o afacere sau rezolva o problema care v-a dat multa bataie de cap. In caz de ratare, nu umblati cu alcool, e periculos pe caldura asta! Si paziti-va picioarele, risc de fracturi!



* Primavara baimareana cu arbori asiatici
Arborele de lalea

O lume lipsita de parfum si culoare ar fi o lume stearpa, iar o primavara baimareana nu poate fi conceputa fara flori. Venirea primaverii este marcata an de an de un magnific spectacol al naturii: inflorirea magnoliilor. Parfumul florilor roz-albe si liliachii ne fac adesea sa ne intrebam: de unde si cand au aparut pentru prima data?

Pe vremea dinozaurilor, padurile de magnolii acopereau jumatate din Europa, apoi raiul lor s-a mutat in China. Acolo, imparatii din dinastia Tang ii decorau pe demnitarii merituosi cu insemnul magnoliei. Marco Polo a fost primul european care a descris magia florilor albe. Primele exemplare au fost aduse pe continentul european din Orientul Indepartat in secolul al XVIII-lea, de negustorii britanici. Apoi, s-au raspandit pretutindeni, sute de specii inflorind azi in parcurile si gradinile Europei. In Asia intalnim magnolia sub diverse denumiri, ca de exemplu “copacul cu castraveti” sau “arborele de lalea”. In prezent, in China floriile magnoliei sunt socotite delicatese. Petalele lor se mananca, tavalite prin faina si prajite in unt.

Floarea “fierbinte”

Magnolia este o floare care pe langa frumusete, are o ciudatenie biologica. Temperatura interioara a magnoliei este mai ridicata decat temperatura exterioara. Incercati si convingeti-va singuri, apropiind mana de floarea magnoliei. Oniromantia (stiinta de a interpreta visele) spune ca a visa magnolii este echivalent cu o afacere rentabila. Primavara, Baia Mare imbraca straie de sarbatoare, floriile de magnolie dand un aer exotic orasului. In curtile din apropierea Parcului Municipal (de pe strada Iuliu Maniu, pana pe Valea Rosie) uimeste explozia de culori a inflorescentelor asiatice. Dar nu numai aici intalnim copacul miraculos, ci in orice aglomerare de case (poate pentru ca nu necesita o ingrijire complicata). Ferit de inghet si curenti reci, incepand din luna martie arborele bucura ochiul nu numai prin florile albe, liliachii sau satirate, ci si prin fructele in culori vii si frunzisul interesant ce apare doar dupa inflorire.

Lavinia COTARCEA

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.