• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 5 Mai , 2003

DIVERTISMENT

* Preferintele vestimentare ale starurilor
Adoratia modei

* Cum si-au luat muzicienii titulatura de scena? Numele lor


* Marlene va prezinta
HOROSCOPUL SAPTAMANII

* INTERVIUL GAZETEI
Interviurile GAZETEI: azi, Rene Triebl, membru al fotoclubului international “7 Days” ”Fotografia, motivul vietii mele” * Preferintele vestimentare ale starurilor
Adoratia modei

Dupa indelungi cautari prin sertarul memoriei, care contine multe informatii despre muzica si muzicieni, am ajuns la concluzia ca, dupa „dezbateri aprinse” referitoare la poreclele, meseriile si parintii starurilor, cel mai nimerit ar fi sa aflam impreuna care sunt preferintele lor in materie de moda. Sa nu fiti surprinsi cand veti descoperi ca unii muzicieni au chiar inclinatii spre creatia vestimentara sau au acceptat sa reprezinte marca unor creatori celebri.

Nimeni si nimic nu putea anticipa ca mentorul formatiei „Grateful Dead”, genialul chitarist Jerry Garcia, ar putea fi atras de moda! In regula, ii voi linisti pe fanii lui spunandu-le ca nu e vorba de rochite sau fustite, ci de moda subacvatica. Nebunia trebuia respectata, nu-i asa? Debutul fiind facut, va invit intr-o plimbare prin universul modei si al preferintelor vedetelor muzicii in ceea ce priveste acest capitol.

„Moda nu este altceva decat o epidemie bine dirijata”, spunea George Bernard Shaw. Care dintre vedete s-a molipsit de aceasta epidemie? Multe. Frantuzoaica Patricia Kaas este o fana declarata a creatorilor Gucci si Prado, britanicul Rod Stewart (dupa ce si-a revenit din perioada „grunge”) a devenit un adevarat gentleman care isi achizitioneaza vestimentatia in special de la Dolce & Gabana. Gloria Estefan este adepta hainelor marca Richard Tyler, iar daca acestea sunt si de culoare rosie, perfectiunea este indeplinita. Despre Elton John orice comentariu referitor la „apetitul” pentru haine si accesorii este inutil. E suficient sa ne reamintim ca si-a cumparat o pereche de pantofi cu 25.000 de dolari! Dar pe langa paroxismul provocat de vestimentatie, exista si muzicieni care s-au implicat in campanii ale creatorilor de moda sau chiar in creatia propriu-zisa.

Reclama pentru creatori

Lauryn Hill este adepta creatiilor semnate de Martin Margiele si Jean Colonna si datorita stilului vestimentar adoptat a fost supranumita „Kate Moss de culoare”. Gwen Stefani (solista de la „No Doubt”) a fost aleasa ca eroina campaniei publicitare de promovare a colectiei designerului Doc Martens. Jerry Garcia, chitaristul si mentorul formatiei „Grateful Dead” a organizat o parada a modei submarine in care a etalat costumele de scafandru concepute de el. Jarvis Cocker (solistul de la „Pulp”) a realizat designul unei perechi de pantofi care au fost vanduti cu 5.100 de dolari la o licitatie de strangere a fondurilor pentru societatea Brian Eno Warchild. RZA („Wu-Tang Clan”) a fost imaginea publicitara a vestimentatiei Calvin Klein. „Pustiul-frate BSB”, Aaron Carter a promovat produsele celebrului designer Tommy Hilfiger, Chilli (pe numele real Rozanda Thomas, de la „TLC”) si a fost imaginea publicitara pentru Coach, iar Robbie Williams si Jarvis Cocker au facut reclama pentru articole sportive Reebok. Jewel Kilcher, cantareata americana de folk-pop, adepta a stilului Levi’s si Gucci, spunea ca adora moda pentru ca ii da posibilitatea sa se joace cu propria persoana.

Proprietarii

La modul serios s-a implicat in lumea modei Olivia Newton John, care in 1984, dupa casatoria cu actorul Matt Lattanzi, si-a deschis un magazin de haine, „Koala Blue”. Chris de la „N’Sync” si-a infiintat o agentie de modeling („Fu Man Skeeto”) care produce si promoveaza tricouri traznite. Inainte de a intra in lumea muzicii, finlandezul Waldo a condus timp de sase ani propriul lant de magazine specializate in jeans. Si Puff Daddy, regele hip-hop-ului, are propria casa de moda: „Sean Jean”. Tony Braxton (supranumita „Ciocolata senzuala”) este asociata in reteaua de magazine vestimentare pentru adolescenti „Cool S”. Mai sunt multe exemple de renumiti muzicieni care au legaturi cu lumea modei, dar acesta este doar un fragment care demonstreaza ca vedetele pe care le vedem pe scena nu sunt numai „executanti” ai sfaturilor echipelor de stilisti.

Catalin VISCHI



* Cum si-au luat muzicienii titulatura de scena? Numele lor


Dupa o pauza care are o motivatie “calendaristica” (mai exact, crestin-religioasa), revenim pentru a suplini “setea sahariana” de cunoastere a iubitorilor muzicii. Ooo, cat de sofisticat e acest reinceput! In fine, despre potolirea curiozitatii era vorba si ca sa n-o mai lungim, haideti sa aflam modul in care formatiile favorite si-au ales numele de scena. “Silent Circle” si-au luat initial numele de “Secret Circle” fara sa stie ca in Suedia exista deja o formatie cu o titulatura asemanatoare. Cand Martin Tychsen, solistul vocal al trupei, a aflat de existenta celor de la “Secret Service” le-a propus colegilor sa-si schimbe numele in “Silent Circle” pentru a nu fi acuzati ca vor sa castige de pe urma popularitatii deja consacratei trupe suedeze. “Mr. President”, vroiau initial sa se numeasca doar MR, simbol al Muzicii si Ritmului, dar si-au dat seama ca nu este un nume suficient de sonor, de spectaculos si au adaugat “President” (“presedinte”), motivand ca este titlul cel mai inalt la care poate aspira un om. Oamenii nu auzisera de imperialism! “Bananarama”, un trio londonez, si-au luat numele “mixand” titlul unui show-tv pentru copii (“The Banana Splits”) si un cantec al formatiei “Roxy Music” (Pyjamarama”). Nu ramane decat sa speram ca saptamana va trece repede (dar placut) pentru a putea descoperi alte explicatii despre modul in care si-au ales numele de scena alte formatii, grupuri, trupe...

Catalin VISCHI



* Marlene va prezinta
HOROSCOPUL SAPTAMANII

Berbec
“Orice-nceput se vrea fecund...”, iar pentru voi fiecare zi este un nou inceput. In dragoste, bineinteles. Bucurati-va, dragi Berbeci si va veseliti, dar nu exagerati! Amorul propriu cere uneori sacrificii peste masura. Nu va lasati antrenati in aventuri financiare si in nici un fel de speculatii!
Taur
Nu veti uita usor ziua (sau noaptea) de miercuri, care se anunta plina de pasiune. Ba ati putea avea bafta si la jocuri. Din pacate, a doua jumatate a saptamanii (mai ales joi) va poate aduce tot felul de neplaceri: probleme in familie, dificultati in viata profesionala, rivalitati.
Gemeni
Sunteti plini de energie (intelectuala) si nu stiti cum s-o consumati. Cei inzestrati cu talent artistic profitati de intuitia cu totul deosebita din aceste zile. Ceilalti va enervati si vreti s-o intindeti in strainatate. Atentie, va paste riscul unor accidente si boli! Macar evitati China!
Rac
Va doriti o schimbare de-a dreptul revolutionara. Si va cam grabiti, asa ca scopul cam scuza mijloacele. Drept care utilizati mijloacele cele mai la indemana si cele mai sigure in dobandirea succesului: trafic de influenta, exploatarea cu abilitate a fraierilor, diverse “combinatii”.
Leu
Iubiti viata si bucuriile ei naturale. Bunaoara, miercuri veti opta pentru bucuriile simple, dar atat de irezistibile, oferite de impulsurile sexuale. In functie de cum va decurge intrevederea neasteptata de joi, cu sotia, va veti bucura si de ziua de vineri! Cei care o mai apucati!
Fecioara
Luni: ajutor din partea unei femei intr-o problema de serviciu. Miercuri: castiguri in urma unei relatii. Joi: risc de accident (de munca) sau asfixie, sufocare, astm, infectii. Ori altcineva din familie este bolnav. Cei care aveti procese pe rol, faceti cumva si amanati-le!
Balanta
Luni va interesati de o legalizare. Miercuri, cineva din familie sau anturaj va imprumuta bani pentru a va rezolva o problema de sanatate. Mergand inspre dispensar, nu este exclus sa intalniti pe drum o persoana de sex opus, care sa va propuna o “lecuire” provizorie.
Scorpion
Luni discutati cu cineva in taina despre o problema legata de bani sau mostenire. Miercuri semnati un contract sau negociati o afacere “grasa”. In ciuda aparentelor de succes, fiti foarte precauti: constructia pe care mizati este amplasata pe nisipuri miscatoare!
Sagetator
Luni va intalniti cu o persoana in varsta. Miercuri cumparati un loz; in caz de castig trageti o bere in sanatatea astrologului, iar in caz contrar, trageti o injuratura in aceeasi directie. Joi nu stiu ce veti face, dar ar fi tare bine sa stati acasa: la drum va paste un accident.
Capricorn
Luni primiti vizita unor rude, iar miercuri - imbinand armonios utilul cu placutul, veti primi un barbat, cu care apoi veti pune la cale si ceva afaceri. Tot atunci, intamplator, veti primi si niste cadouri. Ca nu cumva sa va ciumurliti, joi veti fi inselati si veti pierde o gramada de bani.
Varsator
Luni: flirt cu un barbat (sau cum sa-i zic?) intre doua varste: 60-80. In schimb, miercuri, cu ocazia unei drumetii, puteti explora cealalta forma de manifestare a flirtului: erotismul. Daca domnul respectiv este holtei, totul se va termina cu o gluma. Daca nu, cu un proces.
Pesti
Neplaceri la serviciu: fie exagerati proportiile situatiei, fie comiteti greseli de detaliu, fie va confruntati cu urmarea unui abuz personal. Toate acestea nu fac bine la sanatate. (Avertismentul vizeaza in special cardiacii.) Profitati de ziua de miercuri: dragoste, vin si femei!



* INTERVIUL GAZETEI
Interviurile GAZETEI: azi, Rene Triebl, membru al fotoclubului international “7 Days” ”Fotografia, motivul vietii mele”

Fotografia este o maniera mai deosebita prin care te poti exprima. Rene Triebl a descoperit, la numai opt ani, ca prin intermediul aparatului de fotografiat poate surprinde magia vietii. De atunci nu s-a certat niciodata cu aceasta pasiune, care i-a devenit, in timp, sensul vietii. Considera artistul un original care vede adevarata substanta a lucrurilor. Prin intermediul fotografiei de arta, el surprinde si incearca sa prezinte tuturor aceasta magie a vietii.

Azi este un ieri transformat. Viata care musteste in jurul nostru este incarcata de mister, dar multi dintre noi suntem prea obositi pentru a vedea ce se intampla dincolo de supravietuire. Arta nu renunta, insa, la acest mister. Fotografia este insusi scopul vietii pentru Rene Triebl. Cu ajutorul aparatului de fotografiat, Rene poate surprinde magia zilei de maine. El considera ca prin intermediul artei se cauta adevaratul sens al vietii.

Austriacul Rene Triebl s-a nascut pe 11 ianuarie 1960 la Viena. Este absolvent al Universitatii din Viena, Facultatea de Psihologie, Geografie si Jurnalistica. De la tatal sau a descoperit dragostea pentru fotografie. Rene Triebl este membru al fotoclubului international “7 Days” (fotoclub fondat in Baia Mare). Prin anii ’80 a incercat sa infiinteze un club asemanator acasa la el, in Viena, dar tentativa s-a soldat cu un esec. La scurt timp, gruparea s-a destramat. Rene Triebl este casatorit de trei ani si vede in relatia cu sotia una din marile realizari ale sale. Printre cele mai importante expozitii la care a participat se numara cea de la Ambasada Romana din Viena, Galeria Tree House din Amsterdam (Olanda) si City Galery din Tokaj (Ungaria).

Reporter: Cand ati descoperit fotografia?
Rene Triebl: In copilarie. Aveam opt ani cand tatal meu, care era artist, m-a invatat sa fac fotografii. Mi-a daruit primul aparat foto, un Alfa mecanic. Atunci am inceput sa fiu interesat de fotografie si de magia vietii. Fotografia a devenit motiv pentru a trai.
Rep: Ce reprezinta aparatul foto?
R.T.: Nu prea mult. Este doar un mijloc prin care reusesti sa-ti exprimi emotiile personale.
Rep: Cum ati ajuns membru al unui fotoclub din Romania?
R.T.: Faceam fotografii in zona Maramuresului si am intrebat un amic daca este vreun fotograf care poate sa-mi faca printuri alb-negru. Asa l-am cunoscut pe baimareanul Silviu Ghetie, la ora aceea singurul profesionist din acest judet. Impreuna cu Silviu am dezvoltat ideea fotoclubului “7 Days” (“7 zile”).
Rep: Ce inseamna o fotografie buna?
R.T.: Daca are magie, dragoste si spirit, este o fotografie buna.
Rep: Cum este vazuta fotografia de arta in Austria si care sunt diferentele dintre perspectiva austriaca si cea romana?
R.T.: In Austria, orientarea este strict spre spatiul american. Este cautata fotografia comerciala, care se vinde. Fotografia de mare performanta si calitate. Deorece se pune accentul pe aspectul tehnic, acest gen de fotografie se desprinde de cea clasica si se indreapta spre arta fotografica abstracta, de experiment. Daca noi, cei de la “7 Days” am face asemenea fotografii in America, nu ar avea nici un impact deoarece sunt considerate total lipsite de modernitate.
Rep: Pana la urma, tehnologia este un pas inainte sau un pas inapoi pentru fotografia de arta?
R.T.: Eu nu consider aspectul tehnic foarte important. Pana la urma, cei mai buni fotografi vin din anii ’30.
Rep: Cand ati descoperit Romania?
R.T.: In 1993, cand am venit cu prietenii. Era o excursie de trei luni, cu cortul, prin toata tara. Am fost fascinat de Romania in general, dar Maramuresul m-a impresionat cel mai mult. Era uimitor pentru mine. Nu stiam cum este Romania de fapt, deoarece in Austria sunt evidentiate doar lucrurile negative. Se prezinta situatia dintr-o singura perspectiva. Este un cliseu care se perpetueaza. Spre surprinderea mea am descoperit oameni deosebit de calzi si locuri minunate. De atunci revin in fiecare an.
Rep: Ati avut perioade in care ati renuntat la aparatul de fotografiat?
R.T.: Nu. Caut imaginea buna in orice context.
Rep: Care intamplare v-a oferit cea mai mare satisfactie in viata?
R.T.: Intalnirea cu sotia. Povestea noastra a dat cel mai serios sens vietii mele.
Rep: Cel mai bun prieten?
R.T.: Ah! Este o intrebare grea. Nu m-am gandit niciodata. Am multi prieteni, dar nu cred ca pot sa nominalizez pe cineva. Nu cred ca am.
Rep: Care este omul pe care-l admirati cel mai mult?
R.T.: Martin Luther King.
Rep: Daca nu erati fotograf, ce altceva v-ar placea sa faceti?
R.T.: Daca nu eram fotograf mi-ar fi placut sa fiu pictor. In timpul liber incerc sa pictez. Pot spune ca pictura este o pasiune pentru mine.
Rep: Unde ati vazut cel mai frumos peisaj?
R.T.: Dupa parerea mea, Maramuresul este zona cea mai interesanta din toate punctele de vedere. Are cele mai frumoase peisaje. Din pacate, noua arhitectura care se promoveaza in Romania distruge acest peisaj uimitor. Este o mare dezamagire pentru noi fotografii.
Rep: Ce actrita de film v-ar placea sa pozeze pentru dumneavoastra?
R.T.: Nu stiu... cred ca Meryl Streep.
Rep: Ce va placea sa fotografiati cel mai mult?
R.T.: Daca ar fi sa aleg, cred ca preferintele mele se indreapta spre naturile moarte.

Optiuni si argumente
- Primavara sau toamna?
Primavara, pentru ca viata renaste.
- Pink Floyd sau Falco?
Cu siguranta, Pink Floyd.
- Vin sau bere?
Amandoua.
- Frantuzoaice sau brazilience?
Pentru mine nu exista nici o diferenta.
- Nud sau peisaj? Nud.
- Ski sau fotbal?
Ski. Urasc fotbalul, nu-mi place sportul, in general.

Mihaela MIHALEA

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.