• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 31 Martie , 2003

DIVERTISMENT

* Goran Bregovic, vedeta pacifista din Balcani, Vine in Romania!

* HOROSCOPUL SAPTAMANII

* Spectacol veninos

* Goran Bregovic, vedeta pacifista din Balcani, Vine in Romania!

Dupa doi ani, muzicianul sarb Goran Bregovic revine in Romania impreuna cu „Orchestra pentru nunti si inmormantari”. Spectacolul „Tales & Songs” poate fi „trait” si de baimarenii care apreciaza muzica lui Goran Bregovic si care nu considera ca pentru asta, deplasarea pana in Cluj ar fi un efort prea mare. Dupa toate probabilitatile, spectacolul va fi gazduit de Sala Sporturilor. Evenimentul este programat pentru finalul lunii aprilie, in debutul sarbatorilor de Paste. S-a nascut in Sarajevo (Iugoslavia), in 22 martie 1950. Mama era de origine sarba, iar tatal era croat. La 16 ani era basist in „Bestije” (o formatie locala de rock) si in 1974 a fondat „Bijelo Dugme”, care a devenit in scurt timp una dintre cele mai influente formatii din Iugoslavia. A studiat violina la Conservator, apoi a urmat cursuri de filosofie si sociologie. Urma sa fie profesor de marxism si sa se inscrie in Partidul Comunist, dar a renuntat, alegand muzica.

Primul sau grup s-a numit „Butonul alb” si canta muzica anilor ’60. Goran Bregovic admite ca e indragostit de rock and roll, dar refuza sa se considere o vedeta, un star. A compus muzica de pe coloana sonora a opt filme si de aceea crede ca e mai potrivit sa se spuna despre el ca e un compozitor. Atat. Glumind, a afirmat in fata unor jurnalisti care incercau sa lamureasca modul in care sa-l prezinte publicului: „Eventual puteti scrie ca sunt un sarb care compune muzica pentru un bosniac. Un muzician pacifist.” Referirea la regizorul Emir Kusturica, prietenul sau pentru care a compus muzica de la „Pisica alba, pisica neagra”, e evidenta.

Nunti si inmormantari

„Tiganii sunt un fel de esperanto, adica peste tot. Ei sunt o parte a sufletului pe care am pierdut-o, sunt ceva care a disparut in procesul de civilizare. Fiecaruia dintre noi i-ar place sa fie o data in viata tigan. Ei stiu ca tot ce poate sa cada, poate si sa zboare”, crede Goran Bregovic. Sarbul, muzician universal, considera ca ”Ederlezi” e cel mai faimos cantec al sau. O legenda devenita cel mai popular cantec nationalist sarb in timpul razboiului din Iugoslavia, dar si un cantec care, ironia soartei, este un cantec cules din folclorul albanez. De aceea, la fiecare concert al sau, Bregovic afiseaza mesaje politice (gen: „Drepturile popoarelor. Pace si Solidaritate”). Actualul proiect muzical se numeste „The Wedding and the Funeral Band” („Orchestra pentru nunti si inmormantari”) si inglobeaza artisti din toata lumea (coriste din Bulgaria, coristi din Belgrad, instrumentisti din Polonia si o orchestra „universala” de suflatori si percutionisti). Dirijorul e Ognjan Radivojevic, iar in timpul turneelor in Balcani e folosita o „orchestra restransa” care cuprinde doar 12 instrumentisti. Dupa succesul turneului din Romania - 2001, Bregovic a anuntat ca la sfarsitul lunii aprilie va reveni pentru un sir de spectacole in Timisoara, Cluj (aviz fanilor din Baia Mare!), Iasi, Brasov si Bucuresti (in 27 aprilie, prima zi de Pasti). Cel mai probabil, concertul din Cluj va avea loc tot in Sala Sportului, ca in urma cu doi ani. Pentru comparatie, pretul biletelor a fost cuprins in 2001 intre 150.000 si 300.000 de lei. Spectacolul din 2003 se desfasoara sub titlul „Tales & Song from Weddings and Funerals”. Asadar Goran Bregovic isi petrece Pastele impreuna cu fanii din Romania.

Catalin VISCHI



* HOROSCOPUL SAPTAMANII

GAZETA v-a obisnuit cu superlative incontestabile. In premiera pentru Maramures, horoscopul saptamanii va fi realizat de cel mai celebru astrolog din Transilvania. Marlene va transmite mesajul astrelor in exclusivitate pentru cititorii GAZETEI de Maramures. Puteti sa-i scrieti lui Marlene pe adresa Redactiei. Autorul celei mai interesante scrisori va avea sansa de a-si citi horoscopul personal intocmit de Marlene, cel mai celebru astrolog din Transilvania. Precizati domeniul in care sunteti interesati.

Berbec

Intalniri constructive cu prietenii, posibilitati de elaborare a noi proiecte. Dispuneti de o energie intelectuala deosebita. Nu refuzati invitatia de a participa la diverse activitati publice - conferinte, reuniuni, intruniri -, unde ideile voastre novatoare vor fi remarcate si apreciate!

Taur

O iluzie va da tarcoale si risca sa puna stapanire pe voi. Nu stiu despre ce e vorba (lumea magiei are totusi limitele ei!). Un lucru este cert: va simtiti singuri, raniti, tradati, amarati. Sa stiti ca pe unii singuratatea ii face mai puternici. Si-apoi, nici nu sunteti chiar asa de singuri!

Gemeni

Va doriti publicitate. Unii cu orice pret, altii doar experimental, pentru a vedea cum e sa fii in centrul atentiei. Atrageti priviri, simpatie si chiar promisiuni de sprijin din partea unor persoane influente. Desi de obicei se intampla invers, s-ar putea ca unii dusmani sa va devina amici.

Rac

Se stie ca in spatele aurei poetice a fiecarui Rac zace un mic si plapand dictator. De data asta, dorinta voastra de marire capata accente haotice: vreti cu tot dinadinsul sa va impuneti spiritul ’’original’’. Parca pentru a pune paie pe foc, va ajuta si astrele. Deocamdata.

Leu

Numai statisticile ne vor putea arata cu precizie cati Lei au parasit patria noastra in aceasta perioada. Cei mai multi in scopul incropirii unei familii, dar mai sunt si intreprinzatori interesati de afaceri si politicieni care se duc la bai. Pentru toti: sansa si optimism.

Fecioara

Desi ne aflam abia catre mijlocul Postului Mare, au si inceput ritualurile deja traditionale prin curtea blocurilor. Daca samanii, pentru a invoca spiritele, bateau in tobe, romanul, pentru purificare, bate in covoare. In anul acesta, startul il dau cucernicii din Fecioara. Spor la treaba!

Balanta

Unde cauti tu iubirea, nu stii ca-i aici?, veti auzi intr-o doara. Intr-adevar, uitandu-va in jur, in cercul de prieteni, o veti zari: uite-o, e Ea! Unica, incredibila si irepetabila iubire a vietii voastre. Si nu va veni singura, ci insotita de nabadai. Pana una-alta, primiti-o!

Scorpion

Ochii vad, iar inima cere ceva nou si frumos. Dorinta de schimbare in viata erotico-sentimentala vi se poate indeplini in aceasta perioada. Dar ganditi-va bine, deoarece se anunta vreo sapte ani de instabilitate. Pentru doamne, riscuri si dificultati in pastrarea sarcinii.

Sagetator

In aceste zile, s-ar putea sa va indemne Pluton inspre cazinouri, sali de joc si alte lacasuri special si ireprosabil amenajate intru pierzanie. Nu va necajiti, chiar daca pierdeti tot si ramaneti golasi: spre sfarsitul saptamanii vi se arata noroc in dragoste!

Capricorn

Sunteti atrasi de ocult, misterios, secret. Acordati o importanta deosebita vietii voastre interioare. Manifestati spirit de previziune fata de securitatea personala si cea a familiei. Unii aveti tendinta de schimbare a domiciliului sau vizati alte tranzactii imobiliare.

Varsator

Multa miscare si in aceasta saptamana: drumuri, intalniri, corespondenta, polemici... cordiale. Week-end-ul va poate aduce o sansa nesperata de rezolvare a unei probleme care v-a dat bataie de cap in trecut. Dar nu trebuie sa exagerati cu tupeul. Si atentie la volan!

Pesti

Aici sunt banii dumneavoastra, dragi Pesti: stau ascunsi in miezul acestei saptamani. Cu un pic de ajutor, din dreapta si din stanga, si cu un dram de noroc, ii veti gasi. Tot cu ajutor, din partea unei femei (eternul feminin!), ii puteti si imprastia. Pentru unii, casa de piatra!



* Spectacol veninos

A devenit un obicei ca, cel putin o data pe an, baimarenii sa fie invitati la o expozitie de reptile. Aradenii, care sunt posesorii vietatilor, plimba prin tara doar exponatele care agreeaza temperaturile de afara. In functie de anotimp, numarul protagonistilor expusi se schimba, ceea ce face ca expozitiile sa ofere mereu noutati ochilor vizitatorilor. Cum este greu, daca nu chiar riscant, sa observi asemenea vietati la ele acasa, manifestarea se bucura de succes. Caiman, pitoni, vipere, serpi cu clopotei, testoase, paianjeni veninosi sau scorpioni sunt doar cateva dintre exponatele care au transformat Planetariul din Baia Mare intr-un loc marcat cu anunturi gen „Atentie, pericol!” sau „Nu atingeti exponatele!”. Pana in 15 aprilie, expozitia ii asteapta pe amatorii de senzatii tari.

Vizitatorul curios sa vada indeaproape reptilele exotice este intampinat de un miros ciudat. Lumina difuza si afisele pe care sunt imprimate semne de avertizare asupra pericolului completeaza universul bizar creat in interiorul unui spatiu pana atunci pasnic. Reptilele sunt „cazate” in terarii prevazute cu aerisitoare superioare din plasa de sarma si au un singur perete de sticla. Pitonul reticulat isi incearca sansele de evadare, tatonand rezistenta sarmei. Este evident ca ar dori sa se afle in libertate, mai ales cu atatea posibile victime in jur. Nu reuseste si se lasa pagubas, multumindu-se sa observe „prada” extaziata din fata lui. Vecini de ”palier” sunt tarantula si scorpionul, negri, exotici si extrem de periculosi. Afisul cu cap de mort (care contine si sumare informatii despre exponat), e dovada ca aceia care ar dori sa studieze ceva asemanator in mediu natural s-ar expune la un mare risc. Serpi cu ochelari sau cu clopotei - clopotelul fiind de fapt, impletituri de piele tare si uscata -, autohtona vipera cu corn sau de Gabon isi itesc limbile subtiri si-si ”ascut” in zadar dintele otravit. Fiica mortii, adica vipera lebetina, sta nemiscata, in contrast cu suratele sale. Exemplul ei este urmat de doua testoase de Florida si de caimanul, care isi etaleaza placid pretioasa-i piele. Expozitia merita vizitata, daca nu pentru cele descrise mai sus, atunci macar pentru a putea admira o raritate, un accident genetic in urma caruia a aparut pitonul tigrat alb. Lucios, acoperit de solzi albi si aurii, reptila atrage privirile tuturor. Ghidul expozitiei spune ca amatorii de senzatii tari pot aduce pui de pasare sau iepurasi pentru a le fi oferiti reptilelor. Ciudat spectacol, iar baimarenii se pare ca sunt mai putin dornici de el, avand in vedere ca pana acum nu s-a gasit nici un amator.

Lavinia COTARCEA

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.