Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
*„Atelier 14” - spatii artistice de inalta traire
Miercurea trecuta, la Galeriile UAP, a avut loc vernisajul expozitiei grupului „Atelier 14”, editia a doua. Grupul este format in totalitate din absolventi ai Universitatii de Nord Baia Mare, Facultatea de Litere, sectia Arte Plastice si Decorative, promotia 2005. In cadrul acestei expozitii, sunt prezenti pe simeze 9 dintre tinerii artisti care formeaza grupul „Atelier 14”.
La banchetul de absolvire de anul trecut, s-a deschis registrul de activitate al unui grup de tineri artisti, registru in care se consemnau cateva intentii cu caracter programatic. Desigur, n-avem de-a face cu un program-manifest estetic, de vreme ce zonele de investigare plastica si manierele de exprimare sunt diverse. De altfel, cei care au vizionat cele doua editii ale expozitiilor grupului „Atelier 14” realizeaza cu usurinta ca diversitatea de exprimare este principala caracteristica a grupului.
„Grupul si-a propus sa aduca un suflu nou in ceea ce priveste investigarea in zonele de continut ale artei plastice, precum si diversificarea manierelor de exprimare. Grupul nostru recunoaste si respecta intensa activitate plastica profesionista, la nivelul urbei, si nicidecum nu-si propune sa „renasca” ceva ce demult s-a nascut, s-a maturizat si n-a incetat niciodata sa existe”, ne-a declarat Dorel Topan, curatorul expozitiei, seful de promotie al generatiei care formeaza „Atelier 14” si, in acelasi timp, primul dintre absolventii de anul trecut care a patruns in acest an in circuitul public cu o expozitie personala. Alaturi de Dorel Topan expun Norbert Baczay, Adrian Ciocan, Dana Mociran, Czibere Andreea, Jean Mosneagu, Zamfir Somcutean, Daniel Burnar si Gabriela Micu.
Moment istoric
Lector univ.dr. Nicolae Suciu si-a exprimat bucuria de a se reintalni, dupa un an, cu propunerile creatoare ale fostilor sai studenti, apreciind expozitia si ca pe o reactie la tendinta de manelizare a vietii noastre cotidiene, tendinta care incepe sa se faca simtita si in domeniul artelor vizuale. Nicolae Suciu a remarcat marea diversitate a lucrarilor expuse, framantarile culorii, indraznelile si pasajele cromatice, colajele de materiale, picturalitatea lucrarilor, tusele de culoare si gesturile care fac parte din spatiile dimensionale de inalta traire, precum si calitatile si certele valente profesionale ale tinerilor artisti.
Dincolo de calitatea artistica a expozitiei in ansamblu, lector univ.dr. Tiberiu Alexa a tinut sa sublinieze un lucru fundamental pentru comunitatea artistica baimareana. „Asistam astazi, cred eu, la inca un moment istoric. Devine interesant de urmarit cum se inseriaza evenimentele. Pentru prima data, un grup compact, format din absolventi ai Universitatii de Nord, realizeaza o expozitie colectiva. Din 14 absolventi de anul trecut, 9 sunt prezenti pe simeze. Este un proiect care si-a propus sa devina o reuniune anuala. In acelasi timp, este un demers care poate fi foarte important, in sensul ca poate deveni o solutie particularizata la problema mentinerii legaturii Universitatii cu proprii ei produsi. Aceasta in conditiile in care, la noi, nu exista inca instrumentele prin care o astfel de legatura sa poata fi stabilita”, a afirmat Tiberiu Alexa.
Ioan BOTIS
ibotis@gazetademaramures.ro
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.