Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu BotiÈ™ pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 25 Februarie , 2008
Dincoace de orizont
Ilie Camarasan, Iliuta, privea de pe afisul lipit pe fereastra Galeriei de Arta. Si zambea. Zambea pentru ca a trait zambind, a pictat zambind, zambet vesel, zambet nostalgic. Zambea pentru ca isi vedea acolo prietenii, dupa 10 ani de cand ii parasise.
10 ani de cand Ilie Camarasan a trecut in celalalt orizont. La mijloc de februarie, Muzeul de Arta si Uniunea Artistilor Plastici din Baia Mare au adus farame din soarele dobrogean la Galeria de Arta din centrul cetatii, prin expozitia „Dincoace de orizont”. Dincoace de orizont am citit povestea unei vieti, povestea sufletului lui Ilie Camarasan, un suflet vesel, in tonuri de galben solar, un suflet nostalgic, dar prietenos si i-am invidiat pe membrii echipei curatoriale, care, dupa cum spunea si Dr. Tiberiu Alexa, directorul Muzeului Judetean de Arta «Centrul Artistic Baia Mare», „au trait experienta unui dialog profund viu cu operele artistului. Au avut sentimentul permanent al unei comunicari directe cu artistul prin lucrarile sale, simtindu-i permanent prezenta in mijlocul eforturilor si gandurilor lor, prezenta dincoace de orizont, dincoace de acel orizont al istoriei eterne in care s-a inscris in urma cu un deceniu”. O opera miraculoasa, un destin aparte, o remarcabila pagina de istorie baimareana si romaneasca a artei noastre contemporane, o pagina de profunda substanta spirituala. Aceasta e opera lui Camarasan. Tiberiu Alexa ne-a vorbit despre caracteristicile operei lui Ilie, prospetimea umana desavarsita, exceptionala capacitate narantiva a unui plasmuitor de povesti vecine cu basmul si cu feeria ancestralitatii rustice, optimismul, bucuria rasului sanatos, simtul ludic, un extraordinar univers solar, tipic unei minunate bucurii de a trai. Toate acestea sunt de altfel caracteristice spiritelor mari, desavarsite. Iliuta, cum ii spuneau prietenii, era un spirit genuin, impacat cu lumea, o lume care nu l-a imbratisat mereu cu aceeasi prietenie cu care a expus-o el in operele sale. Spiritul lui a stiut sa cuprinda aceasta lume cu bunatate. „Rapsodie lapuseana”, „Pranz taranesc”, „Miri la fereastra”, „Odihna mamelor”, „Fata cu zestre”, „Datini” sunt doar cateva din operele ce vorbesc despre interesul major al pictorului pentru reprezentarea obiceiurilor populare, traditionale ce privesc marile evenimente ale cursului vietii umane. Tonuri calde, dominante de galben, soarele sudic, nostalgia dupa locurile natale, colorit diafan, toate aceste intr-un amestec ciudat intre contemplare si naratiune. Personaj uman sincer... o lume romaneasca, dincoace de orizont, pe care o iubea profund si sincer. Am ramas la „Miri la fereastra”, paharele cu vin, privirea ei, privirea lui si intre ei...
Zambetul penelului Nascut in 1940, sub cerul ardent al Dobrogei, impregnandu-se de duhul marii si al atmosferei solare specifice acelui spatiu, Ilie Camarasan a vorbit si a ras cu pensula. Radacinile sale transilvane l-au impregnat de un adevarat cult pentru spiritualitatea arhetipala. Studiile le-a facut la Institutul de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu” din Bucuresti, in clasa profesorului Gheorghe Saru, intr-o ambianta intelectuala si artistica remercabila. A absolvit in 1965, an in care a venit la Baia Mare. Stabilit definitiv in orasul de pe Sasar, Ilie Camarasan a fost unul dintre actorii principali ai generatiei ‘65, adica „Generatia de aur” a artei baimarene contemporane, alaturi de alti cativa seniori ai picturii si sculpturii baimarene contemporane, Nicolae Apostol, Mihai Olos, Traian Moldovan. A fost poate cel mai popular, cel mai iubit pictor baimarean contemporan. Cu o exceptionala cultura a prieteniei.
Adriana SZABO adriana@gazetademaramures.ro
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.