• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 16 Iulie , 2012

Din nou “Da” pentru Traian Băsescu

Ca o ironie a sorţii, după 8 ani, Traian Băsescu a ajuns tot la „Da”. Şi, tot ca o ironie, D.A.-ul care l-a trimis la Cotroceni, în 2004, îl va trimite acum acasă. Avem, pe 29 iulie, şansa să ne recâştigăm ţara din mâinile celor care o tratează acum cu indiferenţă. Avem şanse să redevenim o naţiune respectată la nivel european şi mondial, un actor important, care să conteze la luarea deciziilor. Avem şansa să redevenim un partener strategic şi o ţară atractivă pentru investiţii. Şi avem, în cele din urmă, şansa să ne recâştigăm libertatea, să uităm de frica ascultărilor, a înregistrărilor şi monitorizărilor.

Dacă ne dorim toate acestea, atunci este evident că pe 29 iulie trebuie să mergem la vot şi să îi spunem „Da” lui Traian Băsescu.

 

Evenimentele din ultima săptămână ne-au adus în faţa unor situaţii de neimaginat. Am asistat la atacuri fără precedent la membrii USL, la justiţie, la propriii colegi, în încercarea lui Traian Băsescu de a rămâne deţinătorul absolut al puterii în România.Intervenţia de ieri a preşedintelui a demonstrat că acestuia îi este frică de români. Mai mult, solicitarea indirectă făcută de preşedinte românilor să stea acasă denotă ipocrizie maximă. Nu este posibil să vorbeşti de valori democratice şi să îndemni lumea să stea acasă. Traian Băsescu nu poate fugi de popor, prin intermediul unor manipulări grosolane şi a unor tehnici şi chichiţe juridice. El trebuie să răspundă în faţa românilor pentru tot răul făcut în aceşti 8 ani de chin, în care am avut parte numai de conflicte, jigniri şi abuzuri.

Nu putem să uităm că, în toţi aceşti ani, Băsescu n-a construit nimic, ci a distrus. Ne-a făcut să fim unii împotriva celorlalţi, a divizat şi a stăpânit. În urma sa, rămâne un teren arid, unde nu a crescut nimic, şi multe cicatrici. Rămân urme adânci în educaţie, în sănătate, în instituţiile publice şi asistenţă socială. Rămân urme adânci în felul nostru de a acţiona public, în felul nostru de a ne raporta la cei din jur, la medici, la profesori, la funcţionari. Slabii şi graşii, asistaţii sau leneşii, cu toţii fac parte dintr-un imaginar politic profund viciat de ura pentru dialog şi de obsesia controlului absolut.

Controlul asupra justiţiei, folosirea instituţiilor statului ca mijloace de şantaj şi intimidare la adresa adversarilor politici nu sunt doar motive de suspendare ale lui Traian Băsescu, scrise pe hârtie. Sunt realităţi în care trăim de 8 ani şi pe care trebuie să le oprim.

Chiar dacă o instituţie încă aservită lui, Curtea Constituţională, încearcă să îl ajute să rămână la putere, nu trebuie să ne descurajăm, din contră chiar, trebuie să ne mobilizăm, să ieşim în număr cât mai mare la vot pentru noi şi pentru copiii noştri. Indiferent de modalitatea de validare a referendumului, Traian Băsescu are o cotă de popularitate extrem de scăzută, astfel încât, dacă se ajunge în situaţia unei prezenţe sub jumătate din numărul celor cu drept de vot, coroborată cu un scor majoritar în defavoarea sa, situaţia ar reclama gestul unei demisii de onoare. Traian Băsescu, nemaiavând susţinere populară, ar deveni un preşedinte izolat, a cărui prezenţă doar ar stânjeni guvernarea şi ar perpetua blocajul instituţional din România, cu  efecte grave asupra economiei. Măcar ieşirea din scenă să fie una demnă de un preşedinte care respectă voinţa poporului şi, implicit, democraţia.

Pentru toate cele de mai sus, dar şi pentru multe alte motive, pe 29 iulie trebuie să îi spunem “Da” lui Traian Băsescu, pentru ultima oară!

 

Dragoş Titea, secretar departamentul de transporturi a PSD

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.