• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 28 Februarie , 2022

Din Ieud până-n București Dumitru Matei, la televiziunile naționale. Prezintă invenția economisirii energiei

În urmă cu două săptămâni, minunatul nostru săptămânal a publicat un material exploziv despre criza facturilor la energie și soluția rezolvării acestora. Dumitru Matei, specialist băimărean, inginer și fost politician în nordul țării, a inventat o metodă revoluționară prin care se reduc facturile la energie de la 30%, la 60%.

Metoda este simplă, ingenioasă și nu costă o căruță de bani. Inginerul băimărean a realizat această in­venție cu firma daneză Danfoss. Este vorba de un concept revo­luționar: „Energia cea mai ieftină este cea economisită”. Materialul nostru a stârnit interesul multora, iar întrebările au început să vină. Sunt mulți care ar vrea să vadă, să pipăie, să decidă, să încerce. De la autorități, mulți primari și-au exprimat interesul, până la cetățeni îngenunchiați de facturile nesim­țite ce au început să sosească. În materialul de acum, vă prezentăm câteva opinii ale unora care au încercat conceptul revoluționar.

Menționăm că această invenție se poate aplica la orice fel de centrală, iar materialul de mai jos arată această calitate.

Soluția brevetată de Dumitru Matei, prin care scade consumul de gaz, apă și curent în proporție de la 30% până spre 70%, a fost implementată la mai multe clădiri din Baia Mare, firme, societăți și persoane fizice. Dar Matei a fost și în Maramureș și a prezentat conceptul mai multor primării, iar administratorii mai interesați de binele comunității au aplicat în școli, în primărie, invenția și se declară mulțumiți de rezultate.  

Trebuie să mai spunem că această invenție nu necesită modificări la rețeaua de gaz, aprobări, vize sau cine știe ce chestii complicate. Într-o variantă simplificată, este vorba de niște robinete ce se montează la calorifere și la pompa de apă de la centrală. Vom merge în Ieud, unde primarul Nicolae David l-a primit pe Dumitru Matei și a implementat conceptul inginerului băimărean.

„Îl cunosc pe Dumitru Matei de mai mulți ani. Știu că este un bun specialist. În urmă cu ceva timp, am avut o discuție pe tema reducerii consumului de energie, a consumului în general. Și atunci mi-a expus și a propus acea egalizare de presiune și de căldură în calorifere și pe toată instalația. Astfel, e necesar ca la începutul instalației să fie la fel de dozată căldura și apa caldă în calorifere ca la ultima parte a instalației. Am fost la școa­la din Ieud, unde au fost montați acei robineți. S-a stabilit să fie 21 sau 22 de grade în fiecare sală din școală. Pe holuri s-a fixat un pic mai mică temperatura, între 18-20 de grade. Trebuie spus că noi nu avem gaz metan. Acum se fac lucrări pentru introducerea gazului în această parte a Maramureșului. Noi avem centrală pe lemn. De aceea este mai greu să spunem exact cât am economisit de când funcționează acest sistem.  Datele exacte vor fi la sfârșit de an, când avem imaginea consumului.
Dar, fiind pe sfârșit de iarnă, final de februarie, se observă o economie la lemnul folosit, față de anii trecuți, de minimum 30%. Și a fost o iarnă destul de sănătoasă, geroasă. Și, făcând comparație cu anii din urmă, nu cei doi ani de pandemie, înainte, se vede, fără doar și poate, o îmbunătățire. Și, chiar dacă noi consumăm lemn, o economie la lemn este mai mult decât binevenită. Și lemnul costă bani. Pe de altă parte, în comună va crește interesul pentru această metodă de economisire. Am fost întrebat și le spunem oamenilor despre ce este vorba. Chiar ieri am avut o discuție cu cineva pe această temă. Poate eu voi fi primul care îmi voi instala acasă acest sistem inovator. Iar în comună, mai ales la casele mai noi, există centrale pe diferite feluri de combustibil, lemn, peleți, combustibil solid. Să nu uităm că a crescut considerabil și prețul la lemnul pentru încălzire, deci oamenii vor fi interesați de orice formă de economisire”, a spus primarul Nicolae David.
Am vorbit și cu Viorel Manole, președintele Asociației Patromil, a producătorilor de tehnică militară din România, despre ultimele întâlniri pe tema inovației lui Dumitru Matei.
„Această metodă revoluționară a fost prezentată de cei de la Prima și vom avea acum, după-masă (joi n.red.) o emisiune în direct, în care voi fi eu și domnul Matei. S-a mai difuzat și pe Digi și, probabil, vor urma și alte televiziuni naționale. Intenționez, săptămâna viitoare, să am o discuție cu domnul ministru Florin Spătaru (ministrul Economiei). Acesta a spus că niciodată, în ultimii doi ani, industria de apărare nu a avut mai mulți bani pentru investiții ca în mandatul dânsului. Așa a declarat recent, la o activitate cu colegii noștri din Aerospațial, la Camera Deputa­ților. De fapt, a repetat acest lucru, a mai spus-o și la Cugir, când s-a dus să vorbească cu protestatarii de la fabrica de armament. Pe de altă parte, noi, Asociația Patromil, avem o relație bună cu eurodeputatul Victor Negrescu, fost ministru pentru relații europene, un tânăr de perspectivă. Și eurodeputatul s-a întâlnit cu ministrul Spătaru și au discutat pe probleme de proiecte europene. Insist cu aceste întâlniri, pentru că industria de armament se află în portofoliul ministerului Economiei. În concluzie, dacă ministrul a tot declarat că sunt fonduri mari pentru investiții, sunt îndreptățit să cred că va fi o dis­cuție cu ministru Spătaru a noastră, a Patromil, chiar și cu Dumitru Matei lângă noi, în care să spunem: «dacă tot sunt bani, să îi cheltuim pentru economisirea ener­­giei montând diverse dispozitive ieftine». Prin asta scădem prețul produselor noastre, să le facem competitive. Mă bucur că există un interes al presei, și cea locală, prin dumneavoastră și cei din București care au simțit pe propria-i piele că nu poți să ieși din iarnă cu facturile astea. Este bună continuarea subiectului, în paralel, cu Putin și Ucraina”, a spus Viorel Manole.

Principiul de bază al acestui concept este că fiecare trebuie să se simtă foarte comod acolo unde locuiește sau unde muncește. Nu se poate să fixăm 20 de grade, dacă tu dai randament maxim la 23 de grade. Păi, facem să fie 23 de grade. Altul vrea 20 de grade, celălalt 19.  Fiecare cum dorește. Acesta este principiul de bază. Etapele necesare realizării lucrărilor pentru reducerea consumului de energie: Studiu de fezabilitate, suprafața construită, suprafața desfășurată, metri cub de aer, consumul de gaz, curent, apă fizic și valoric pe ultimii cinci ani, nu este nevoie de autorizație de construire. Soluția adoptată se pune în practică de firma care întocmește studiul și implementarea se realizează cu o firmă locală. Recuperarea investiției se face între trei luni și un an, economia costurilor cu energia  fiind între 25-60%. În ce constă lucrarea: o echilibrare hidraulică a instalației de încălzire, fără schimbarea cazanelor, montare de termostate acestea sunt concepute (antivandalizare) programate în funcție de încăperi și distribuția lor în funcție de punctele cardinale.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.