• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 18 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 30 Septembrie , 2016

Din ciclul: afaceri oneroase la APIA. O plantaţie viticolă fantomă

După ce am publicat mai multe materiale despre situaţia din cadrul APIA Maramureş, au început să vină informaţii spre redacţia noastră în legătură cu alte aspecte de ilegalitate şi din alte zone. Satu Mare, judeţul din vecini, are un potenţial agricol mare, ca atare acolo sunt foarte multe situaţii neconforme cu legea.

Fostul director al APIA Satu Mare, Viorel Pintea, a fost înlăturat de la conducerea instituţiei, după cum ne-a povestit acesta, tocmai pentru că nu a vrut să intre în „sistem”. Pintea are un proces pe rol în acest sens.

Dar ne-a relatat despre un caz interesant, cu o vie ce nu mai există, deşi a fost finanţată cu fonduri europene.

Vă prezentăm acest caz deoarece arată cum funcţionează „sistemul”. Aici sau oriunde altundeva în această ţară!

 

Nicolae TEREMTUŞ

 

Plantaţia viticolă în suprafaţă de 77 hectare din localitatea Babţa, judeţul Satu Mare, s-a realizat în baza proiectului de înfiinţare nr. 3131/06.10.2010 avizat de Institutul de cercetare viticolă Valea Călugărească şi a planului individual  nr. 3061/10.06.2011 aprobat de Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Satu Mare.

Lucrările efectuate de către fermierul Întreprindere Individuală Cherecheş Cornel pentru înfiinţarea plantaţiei viticole au fost recepţionate, cantitativ şi calitativ, conform prevederilor din OMADR nr. 247/2008 de către Direcţia Agricolă Satu Mare.

APIA Centrul Judeţean Satu Mare, în etapa II (la acea vreme doar etapa ultimă ţinea de APIA),  a verificat şi recepţionat numai lucrările de instalare a sistemului de susţinere pentru conducere şi palisaj a viţei de vie.

Etapa II finală a procesului de reconversie s-a finalizat prin întocmirea Fişei de validare la data de 21.12.2011, de către şeful de serviciu al Serviciului Autorizare Plăţi CNDP şi ajutoare specifice comunitare din cadrul APIA Satu Mare. Finalizarea a avut loc prin înregistrarea întregului dosar de reconversie la Registratura APIA Satu Mare în data de 22.12.2011.

 

În cursul lunii noiembrie 2013, urmare a anunţului privind Auditul Comisiei Europene în sectorul viticol pe raza judeţului Satu Mare, director executiv al APIA Satu Mare era Viorel Pintea. Acesta a avut intenţia de a verifica starea tuturor plantaţiilor viticole din raza de competenţă.

„În acest sens, am purtat o discuţie cu directorul Direcţiei Agricole Satu Mare, dl. Cioltean Ioan, şi l-am întrebat dacă cunoaşte starea viilor, în special cea de la Babţa, iar acesta a răspuns că «nu cunoaşte şi speră că nu este numai păşune».

În acest sens au fost convocaţi administratorul de dosar, dna Cosma Viorica, şi doi funcţionari din cadrul compartimentului Inspecţii. În calitate de director executiv APIA Satu Mare, am dispus controale la toate plantaţiile, începând cu via de la Babţa, şi organizarea unei întâlniri cu viticultorii pentru data de 26.11.2013, ora 10.30, sarcina convocării tuturor viticultorilor revenindu-i funcţionarului Cosma Viorica, prin dispoziţie verbală.

De menţionat că, în această perioadă, directorul adjunct al APIA Satu Mare, dl. Mihalca Ioan, şi-a luat concediu urgent, fiind înştiinţat asupra a ceea ce urmează să se întâmple. Aşa cum am mai precizat într-un alt denunţ, acesta ocupa funcţia publică după un concurs, cu dosar incomplet, cu sprijinul preşedintelui Consiliului Judeţean Satu Mare, dl. Adrian Ştef”, ne-a spus Viorel Pintea.

Fermierul Cherecheş Cornel a fost solicitat să se prezinte la APIA Satu Mare.

„Subliniez că am început cu controlul acestei plantaţii urmare a discuţiei cu directorul DADR Satu Mare, în acest fel având serioase suspiciuni vizavi de această plantaţie înfiinţată cu cca. 1.000.000 Euro fonduri europene. Aspect întărit de faptul că, potrivit Manualului de procedură Versiunea 6.2, aprobat prin decizia nr. 1030 din 03.10.2011 pag.40 alin.(3) «beneficiarii de sprijin care abandonează plantaţiile înfiinţate prin programe de reconversie în primii 10 ani de la finalizarea planurilor individuale vor returna sumele plătite de APIA, precum şi dobânzile aferente»”, a spus Pintea.

 

Inspectorii au făcut un control informal la toate plantaţiile, începând cu plantaţia lui Cherecheş Cornel. Urmare a controlului executat la via de la Babţa, au rezultat următoarele nereguli:

- în nota de control coroborat cu verificările efectuate în perioada 12-13.11.2013 a reieşit o densitate de minim 4.000 plante la hectar, au fost numărate în medie 3.000 plante la hectar, existând parcele care mai aveau doar 2/3 din plante;

Inspectorul a făcut precizarea, verbal, că a numărat şi butaşii asupra cărora nu avea certitudine că sunt viabili.

 

Concluzia raportului este că lipsesc în medie 1.000 plante la hectar, că via nu este întreţinută şi că sunt necesare diverse lucrări pentru reabilitarea plantaţiei.

Toate acestea în condiţiile în care era anunţat un Audit Extern al Comisiei Europene.

Din înregistrările existente rezultă că, în perioada detaşării lui Viorel Pintea  la APIA Neamţ, cu ajutorul directorului şi a şefului de serviciu, s-a făcut un transfer de proprietate plantaţie viticolă, fără ca contractul să fie înregistrat la Registratura APIA Satu Mare, conform procedurilor. Mai mult, acesta nu a fost comunicat la DADR Satu Mare.

La data de 19.10.2014, Pintea s-a deplasat la plantaţia mai sus amintită, unde a constatat că, faptic, nu mai există viţa de vie pe suprafaţa de cca 77 hectare, 90% din plante fiind lipsă. S-au executat mai multe planşe fotografice, precum şi două înregistrări video, ne-a explicat fostul director executiv.

„Contractul de transfer proprietate plantaţie întocmit la înţelegere cu funcţionarii APIA Satu Mare, în perioada detaşării mele, este o escrocherie / înşelăciune, fiind întocmit în scopul de a nu returna banii obţinuţi de la Uniunea Europeană pentru înfiinţarea culturii, Investiţia UE fiind compromisă 100%”.

 

În aceste condiţii prevăzute de lege în mod imperativ şi clar, Întreprinderea Individuală Cherecheş Cornel NU avea dreptul să vândă plantaţia de vie timp de minimum 10 ani de la finalizarea planului individual pentru care a obţinut fonduri europene de 1.200.000 euro! Prin contractul de vânzare-cumpărare fără număr încheiat la data de 16.05.2013, Întreprinderea Individuală Cherecheş Cornel a înstrăinat ilegal plantaţia de vie către noul cumpărător, Brezoi Ancuţa-Ioana cu domiciliul în Zalău, judeţul Sălaj, ne-a explicat Pintea.

 

„Pentru a proceda la înstrăinarea  ilegală a plantaţiei de vie din loc. Babţa, Cherecheş Cornel s-a deplasat la APIA Centrul Judeţean Satu Mare, unde a fost consiliat în vânzarea ilegală a plantaţiei de către următorii funcţionari publici:

- Leş Gabriel Beniamin, director detaşat de la primăria Racşa la APIA Satu Mare;

- Cosma Viorica, consilier în cadrul Serviciului Măsuri de Piaţă, funcţionar care a instrumentat dosarul de înfiinţare plantaţie;

- Benţe Viorel, seful serviciului Măsuri de Piaţă.

În perioada realizării tranzacţiei şi ulterior, subsemnatul, încă din luna februarie 2013, am fost detaşat intenţionat şi nelegal la APIA Centrul Judeţean Neamţ, în baza deciziei directorului general APIA, Dorel Gheorghe Benu. Mai mult, ulterior vânzării iniţiale către persoana fizică Brezoi Ancuţa, a mai avut loc încă o vânzare succesivă către o persoană juridică. Nu îi reţin denumirea comercială.

Consecinţa este că vânzarea ilegală a avut loc cu complicitatea unor funcţionari de la APIA Satu Mare şi APIA Bucureşti, iar plantaţia astăzi nu mai există în forma viabilă de întreţinere şi producţie”, a spus Pintea.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.