• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 25 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 14 Mai , 2019

Diaspora vieneză așteaptă cu nerăbdare sfințirea porții maramureșene de la Viena

Duminică, 12 mai 2019, la ora 9.30, în Böhmischer Prater, Tivoli, 10. WIEN, Laaer Wald 14 va începe ceremonia de sfințire a porții maramureșene. Potrivit Bisericii Ortodoxe Române din Viena, poarta maramureșeană este, de obicei, admirată la ea acasă, în nordul României, în Maramureş, dar – în mod paradoxal – ea poate fi admirată şi în Viena.

 

„La iniţiativa şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Maramureş a fost adusă de acasă şi aşezată o asemenea poartă, în urmă cu 15 ani, şi la Viena. Tot cu suţinerea acele­iaşi instituţii, acum poarta mara­mu­reşeană-vieneză a fost restau­rată de către meşteri lemnari urmaşi ai Moşului Pupăză, din localitatea Valea Stejarului. Cu acest prilej va sosi din Baia Mare un grup de artişti ai Ansamblului Folcloric Naţional Transilvania şi va oferi un program festiv în piaţa din faţa Bisericii Sf. Ap. Andrei din 11. Viena, Simmeringer Hauptstr. 161, între orele 12.30 şi 16.00”, arată reprezentanții Bisericii Ortodoxe din Viena.
Această poartă este înaltă și aşezată pe trei stâlpi verticali și unul orizontal, poziționat sus (pra­gul de sus al porții), care unește construcția si care se numește fruntar. Peste fruntar se face acoperișul, acoperit cu şindrilă. „Poarta este făcută din stejar care trebuie tăiat doar în nopți cu lună plină, pentru a feri casa de nenorociri și ceasuri rele și transportat în zilele lucrătoare din săptămână, când nu se mănâncă de post, adică marți, joi sau sâm-bătă, pentru a aduce noroc casei. Semnul crucii este mereu repre­zentat pe aceste porţi ca şi alte simboluri biblice. Unele simboluri sculptate pe poartă sunt chiar din perioada precreștină și aveau ca scop protecția și purificarea membrilor familiei în momentul trecerii pe sub ea. Dintre cele mai întâlnite simboluri amin­tim: arborele vieții – viața fără sfârșit, viața fără de moarte, dar și verticalitatea; șarpele – păzitorul gospodăriei (șarpele casei); colacul – aduce belșug în casă; soarele – reprezintă viața și are mai multe reprezentări: cerc, stea, un chip rotund; funia răsucită – simbolizează infinitul, legătura dintre cer și pământ, viața cu binele și răul ce merg împreună”, au menționat, în prezentarea lor, reprezentanții Bisericii Ortodoxe din Viena.


Consiliul Județean Maramureș reînvie tradiţia românească de la poarta maramureşeană din Viena


Consiliul Judeţean Maramureş reia, în perioada 10-12 mai 2019, tradiţia celebrării sentimentelor patriotice şi cinstirea obiceiurilor maramureşene la poarta maramu­reşeană amplasată în parcul Laaer Vald, din Viena. O delegaţie condusă de vicepreședintele Consiliului Judeţean Maramureş, Doru Ioan Dăncuș alături de consilieri județeni, primari și repre­zentanți ai aparatului de spe­cia­litate, împreună cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Maramureș și Ansamblul Folcloric Național „Transilvania” va fi prezentă în Viena, pentru a se întâlni cu ofi­cialităţile vieneze, cu comunitatea românească din zonă. În prima zi, delegația oficială se va întâlni cu oficiali vienezi şi reprezentanţii comunităţii româneşti din Viena. Ramona Miletic, consilier local, va fi reprezentantul diasporei care va mijloci derularea cu succes a evenimentelor propuse a fi organizate în această perioadă.

„Reluăm o acțiune începută de predecesorii noștri, care a fost întreruptă. În acest sens, în contextul Zilei Europei și a deținerii președinției Consiliului Uniunii Europene de către România, considerăm că este un mod be­nefic de a promova județul, dar și de a întări relațiile pe care admi­nis­trația județeană le dezvoltă cu autoritățile din Viena. Ne dorim să reabilităm poarta maramu­reșeană din Viena și să organizăm un eveniment special în jurul porții, la care să participe admi­nistrația locală și cetățenii sau turiștii aflați în tranzit prin Viena, dar și românii din diaspora. Alături de delegația mara­mu­­reșeană, vom marca Ziua Europei într-un mod aparte, încercând să îi aducem pe toți cei prezenți mai aproape de valorile noastre tra­diționale prin cântec, port popular și meșteșuguri”, a declarat Doru Ioan Dăncuş, vicepreşe­din­tele Consiliului Judeţean Maramureş.

Turiştii şi românii din comunitatea vieneză sunt invitaţi dumi­nică, 12 mai 2019, să participe cu mic cu mare la toate acțiunile din program. Evenimentul începe la ora 9.30, cu Sfințirea Porții mara­mureșene de la Viena (situată în parcul Laaer Wald, Bohmischer Prater), urmând discursurile ofi­cialităților prezente. De la 10.30 are loc Liturghia creștinească din Biserica Ortodoxă românească din Viena, preot paroh Dura (locația - Simmeringer Hauptstraße 161, 1110 Wien, Austria). În intervalul 12.30 – 16.00 a fost stabilită celebrarea „Porții mara­mu­reșene de la Viena” (locație: esplanada din fața bisericii), dar și programul artistic susținut de Ansamblul Folcloric Național „Transilvania”, urmat de degus­tări de produse tradiționale și întâlnirea cu românii din diaspora. De la ora 15.00 la 16.00 va fi o intervenție în direct la TVR Cluj, în cadrul unor emisiuni de tip talk-show, care conține rubrici de interes din domeniul cultural, politic, științific la Biserica Or­todoxă din Viena, Simmeringer Hauptstraße 161, 1110 Wien, Austria. Poarta maramureșeană a devenit o atracție turistică și un loc de întâlnire anual a românilor din Austria, în preajma Zilei Europei.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.