• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 30 Octombrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 6 Iunie , 2023

Diarium Academicum Septentrionis

 ·         10 august 2014. La Izvorul Mureșului se lansează cartea Nicolae Iorga. Despre secui și rostul lor între români, volum îngrijit de Ioan Lăcătușu, cu o Prefață de Vasile Lechințan, Editura Eurocarpatica, Sf. Gheorghe, 2014. Volumul a apărut cu sprijinul Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș. Alături de studiile savantului, lucrarea mai cuprinde studii și comunicări științifice despre preocupările marelui istoric, semnate de: Petre Țurlea, Ioan Lăcătușu ș.a., dar și texte din istoriografia românească despre românii și secuii din sud-estul Transilvaniei (Ștefan Manciulea, Nicolae Edroiu, Ioan-Aurel Pop, Ioan Opriș, Constantin Mustață, Vasile Stancu ș.a. (320 p.). Pe coperta IV, dr. Ioan Lăcătușu menționează: „Raportată la situația de astăzi, prestația științifică și publicistică a lui Nicolae Iorga este impresionantă și rămâne un model. Cunoașterea uriașei sale opere, dedicată Ardealului și românilor ardeleni, lupta sa «cu absurdul revizionist maghiar», «întru apărarea dreptului românesc în Ardeal», și, în acest context, problematica rostului secuilor între români, capătă o importanță deosebită atât pentru mediul academic, cât și pentru publiciști, oameni politici, dar mai ales pentru tânăra generație”. Din Maramureș a participat la eveniment o delegație astristă în frunte cu dr. Teodor Ardelean.

 

·         10 ianuarie 1931. Scrisoare de la Arhiva de folclor a Academiei Române, director Ion Mușlea, către Președintele Ion Bianu. Un fel de „ținere la curent” cu mersul lucrărilor Arhivei: a apărut „Apelul către intelectualii satelor; chestionarul a fost tras în 1000 de exemplare... A intrat și un caiet de la P. Hossu-Longin … „Dl. Filimon s-a prezentat la mine la sfârșitul lunii decembrie pentru a discuta chestiunea culegerii sale din Maramureș. I-am arătat că, din multiple motive, tipărirea ei în întregime este o imposibilitate, dar că anumite părți s-ar putea publica”. Și epistola prezintă alte aspecte ale muncii de cercetare din „Arhivă”!

 

·         28 octombrie 1909. La o întâlnire a conducerii ziarului „Lupta” de la Budapesta, cei care colaborau cu publicația bucureșteană „Adevărul” i-au trimis o carte poștală directorului ziarului, Constantin Mille. Textul este însoțit de semnăturile expeditorilor, dintre care se detașează dr. Vasile Lucaciu și Ion Luca Caragiale, care avea un scris caligrafic superb.

 

·         1912. Din Berlin, Ion Luca Caragiale îi trimite o carte poștală lui Vasile Lucaciu cu urarea: „La mulți ani cu sănătate! Dumnezeu cu Dta și cu toți ai Dtale! Cu dragoste și respect, al dtale prieten și admirator, Caragiale”. De notat că amândoi s-au născut în ianuarie 1852!

 

·         2010. La Editura „Buna Vestire” din Blaj se tipărește cartea Mitropolitul Dr. Ioan Vancea de Buteasa de dr. Augustin Bunea. Schiță biografică. Text stabilit și cuvânt înainte de Ion Buzași (84 p.). La pagina 19, autorul menționează: „În această comună (Vășad, Bihor n-n.) se născu în 18 mai 1820 actualul nostru Mitropolit din părinții săi George Vancea și Florina Nistor. Familia nobilă Vancea își trage originea din Buteasa în ținutul Chioarului, unde după toată probabilitatea în timpuri vechi se așezase un ram al familiei Vancea din comuna Vancești (n.n. – Oncești) în Maramureș. Despre familia Vancea se face amintire în diplomele nobililor români din Apșa, între altele în donațiunea regelui Sigismund de la anul 1406, unde e vorba și de Vancea și Alesandru, fiii lui Vlad”.

 

·         9 noiembrie 1869. Însoțit de secretarul său, Dr. Victor Mihaly de Apșa, Mitropolitul Dr. Ioan Vancea de Buteasa ia parte, la Roma, la Conciliul Vatican, care a început în 22 noiembrie 1869 și a ținut până la 30 iunie 1870.

 

·         28 ianuarie 1870. Însoțit de canonicul de Oradea, Ioan Szabo și de secretarul său Victor Mihaly de Apșa, Mitropolitul Dr. Ioan Vancea de Buteasa celebrează Sfânta Liturghie la Vatican înaintea tuturor episcopilor catolici „de pe suprafața pământului”. Este pentru prima dată când accentele limbii românești au răsunat înaintea reprezentanților din lumea întreagă” (Dr. Augustin Bunea, Mitropolitul Dr. Ioan Vancea de Buteasa, Schiță biografică, Editura Buna Vestire, Blaj, 2010, p. 47-49).

 

·         11 august 2005. În Sala de conferință a Bibliotecii băimărene se lansează cartea Ioan Paul al II-lea, profet al timpurilor noi de Dan Bodea, apărută la Editura Erc Press, Moderator: prof. Teodor Ardelean.

 

·         21-25 noiembrie 2012. La Târgul Internațional de carte „Gaudeamus – Carte de învățătură” de la București, Editura „Galaxia Gutenberg” din Tg. Lăpuș a lansat lucrarea Mediamatrix a autorului maramureșean dr. Dan Bodea. Au prezentat, acad. Sabina Ispas, dr. Doina Ișfănoni, dr. Rusalin Ișfănoni, dr. Adriana Gorgos, Victoria Kaposzta.

 

·         6 decembrie 2005. O delegație culturală de la Baia Mare, formată din prof. univ. dr. Gheorghe Pop, prof. univ. dr. Victor Iancu, prof. Teodor Ardelean și Săluc Horvat, participă la festivitățile ocazionate de Zilele Revistei Poesis – 200. Oaspetele principal, acad. Nicolae Breban a fost onorat cu înaltul titlu de Doctor Honoris Causa al Universității de Vest „Vasile Goldiș” Arad, Filiala Satu Mare. Inițiatori: prof. univ. dr. Gavril Ardelean, prorector, George Vulturescu și Dumitru Păcurariu.

 

·         11 decembrie 2005. Pe scena Teatrului Municipal din Baia Mare a fost montată piesele Scaunele de Eugen Ionescu. Regia artistică: Claudiu Pintican.

 

  • 27 noiembrie 2022. În Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Satu Mare, după Sfânta Liturghie Arhierească s-a desfășurat prezentarea cărții Vasile Lucaciu – Leul de la Șișești de Tiron Albani. Lucrarea, apărută la Editura Școala Ardeleană din Cluj-Napoca (director: Vasile George Dâncu), a fost îngrijită de dr. Adriana Zaharie (redactor șef „Informația de duminică”), fiind reeditarea cărții publicate în 1936, de fostul contemporan al lui Lucaciu. Prefața: Dumitru Păcurariu, director general al Trustului de presă „Informația zilei”. Au avut intervenții: PS Vasile Bizău, prof. univ. dr. Vasile Pușcaș, dr. Liviu Marta, Dumitru Păcurariu, Adriana Zaharia, Dumitru Roman (protopop). Din toate luările de cuvânt s-a degajat aceeași linie de orizont de la care privim spre figura istorică a lui Vasile Lucaciu: Rolul său Mesianic! De remarcat, în plus, că această lucrare a apărut datorită finalizării Proiectului editorial al Institutului de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române și Fundația Transilvania Leaders.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.