• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 26 Octombrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 30 Septembrie , 2024

Dialoguri virtuale / Viitorul pe care îl trăim (a patra parte)

Întrebare: Acest model incumbă o structură schimbată a serviciilor aferente și o asumare de către beneficiar – din diverse motive. Care sunt acestea?

Răspuns: Cost mai redus, creativitate, dorința de a se menține activ etc. – a unui rol în ciclul „producție – consum” mult mai mare decât cel de simplu consumator. Beneficiarul care este „producător – consumator” accesează sisteme descentralizate de educație și perfecționare, interacționează într-o rețea cu alte entități domestice similare (alți „producători – consumatori”) cu care este complementar, vrea și știe să protejeze mediul, economisind resurse sau reciclând și este foarte dornic să fie cât mai sustenabil în micro-mediul pe care și l-a creat. Altfel spus, protejarea mediului și a climei este intrinsecă economiei și societății viitorului și nu ar necesita o reglementare pozitivă.

 

Î.: Cum a evoluat societatea?

R.: Doar că societatea nu a evoluat neapărat în acest mod. Globalizarea, relocarea producției, dorința societăților emergente de a traversa aceleași etape în dezvoltarea lor ca și economiile avansate (arderea etapelor nu le trezea încredere) nu au adus acel viitor mai aproape de prezent. Schimbarea de model către economia și societatea informațională nu a fost, nu este văzută ca inexorabilă.

Doar că urgența climatică, transformată în deziderat al acțiunii politice globale, impune: știm că avem soluții, tehnologic vorbind, trebuie să le punem în practică; trebuie să grăbim procesul, să schimbăm baza de resurse, să schimbăm structura producției industriale, să revizuim complet modelul pe care se bazează transporturile, trebuie să ajutăm oamenii să-și realizeze aspirațiile stabilizându-i și ajutându-i să aibă în casele și comunitățile lor tot ce și-ar putea dori pentru a fi în același timp utili, ocupați și satisfăcuți de serviciile pe care le pot accesa (educație, cultură, servicii medicale, entertainment și altele).

 

Î.: Ce prevedea Pactul Verde European?

R.: Când „Pactul Verde European” – Green Deal a fost prezentat la finele anului 2019, provocarea era aceea a reducerii emisiilor de carbon ale continentului până în 2030 cu mai mult de jumătate față de anul de referință 1990, contribuind astfel la realizarea obiectivelor COP21, apoi atingerea neutralității climatice până la jumătatea secolului XXI.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.