• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 24 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 18 Martie , 2024

Dialoguri virtuale / Uniunea Europeană, o piatră grea (ultima parte)

Întrebare: Cu cât evaluarea riscului se îndepărtează de acest nivel de bază, cu atât operațiunea devine mai dificilă. Pentru a o face totuși posibilă, este necesar recursul la criterii foarte generale sau la modele econometrice sofisticate, a căror fiabilitate este însă redusă. După cum a demonstrat F. Hayek, funcționarea unui sistem economic nu se îmbunătățește prin centralizarea informațiilor, ci prin utilizarea mai bună a unor informații ce sunt necesarmente foarte dispersate. 

Răspuns: Or, pentru aceasta, cel mai bun mijloc este ca în funcții de decizie să fie puse persoane responsabile, adică persoane care suportă ele însele consecințele deciziilor pe care le iau. Iar cel mai bun mod de a-l face pe cineva responsabil de deciziile sale economice este a-l face proprietar. De aceea, cel mai prudent comportament imaginabil nu poate proveni de la reglementările edictate de un organism public – deci, iresponsabil – și foarte centralizat, ci de la buna funcționare a unui capitalism, care în Europa este sistematic subminat prin exces de fiscalitate și de reglementare „armonizate”.

 

 

Î.: Se constată că unele evoluții recente ale UBE contribuie la slăbirea comportamentelor responsabile din interiorul sistemului bancar. Astfel, așa-numita „mutualizare a riscurilor” presupune că o bancă prost gestionată, care și-a asumat riscuri excesiv de mari, este salvată prin prelevări de fonduri de la alte bănci, societăți de asigurare, creditori, stat etc.

R.: Cu alte cuvinte, în loc de a angaja responsabilitatea unor bănci capitaliste, supuse concurenței, se încearcă crearea unui sistem bancar european, centralizat și lipsit de răspundere, care riscă să amplifice instabilitatea economică. De aceea, diverse forme aplicate și diverse propuneri de mutualizare a datoriilor europene sunt extrem de controversate, inclusiv în instanțele judiciare.

 

 

Î.: O altă concluzie?

R.: Procesul de integrare europeană, așa cum s-a desfășurat până acum, nu este lipsit de pericole. Astfel, nu poate fi neglijat riscul amplificării intervenționismului statal și al protecționismului european față de concurența producătorilor din alte părți ale lumii, care „justifică” mitul că tot ceea ce fac autoritățile bruxelleze în numele Europei este bun și că trebuie ca UE să se protejeze față de alte centre de putere economică din lume.

 

 

Î.: Și o concluzie de sinteză?

R.: Este necesar, deci, ca abordarea problematicii integrării economice europene să fie prudentă. Avantajele integrării economice a României în UE sunt certe, însă există și anumite riscuri de care apărătorii libertății individuale din România trebuie să fie conștienți.

 

 

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.