• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 16 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 31 Ianuarie , 2014

Dialoguri virtuale / Un interviu banal

Întrebare: Care au fost evenimentele care v-au marcat cel mai mult în ultima perioadă?

Răspuns: Sunt trei: Conferinţa lui George Friedman, susţinută la BNR, unde erau de faţă premierul Victor Ponta şi guvernatorul BNR Mugur Isărescu; Un articol al lui Radu Golban, apărut în Cotidianul, la începutul lunii noiembrie 2013; Conferinţa de presă a Andreei Schaechter, negociatorul-şef pentru România al Fondului Monetar Internaţional, tot din luna noiembrie 2013.

 

Î.: Există vreo legătură între cele trei evenimente?

R.: Toate trei se refereau la situaţia economică a României în context naţional şi internaţional.

 

Î.: Cine sunt aceste persoane şi dacă au vreo relevanţă poziţiile exprimate de aceştia?

R.: George Friedman este unul dintre cei mai influenţi politologi americani şi preşedinte Stratfor. Este şeful celei mai importante agenţii private de analiză geopolitică, Radu Golban este politolog şi jurist, master în studii europene avansate şi doctor în ştiinţe economice, persoana implicată în „problema datoriilor” către România, iar pe Andrea Schaechter am prezentat-o anterior.

 

Î.: Care au fost elementele de discurs sau de luare de poziţie care sunt inedite şi în final, o să vă rog să prezentaţi şi elementele comune exprimate de către cele trei personalităţi?

R.: George Friedman a afirmat: „România trebuie să aibă grijă de ea singură, pentru că NATO şi Uniunea Europeană nu vor face asta”. O altă afirmaţie: „statul român ar trebui să lupte pentru menţinerea suveranităţii, pe fondul unui trend european de diminuare până la extincţie a suveranităţii naţionale”.

Printre altele spunea: „Bine că nu sunteţi în zona euro. Nu intraţi acolo”, sau: „Trebuie să vă asumaţi problema suveranităţii şi să o plătiţi”.

 

Î.: Care a fost ideea principală rezultată din articolul lui Radu Golban?

R.: Aş dori să răspund la această întrebare printr-un citat din articol: „Tensiunile actuale dintre America şi Germania trec aproape neobservate la periferia Europei. Tocmai ţări precum România, a căror statalitate pare să fie grav afectată de problemele economice, ar trebui să ştie să atragă un maxim de beneficiu şi un plus de stabilitate din acest conflict”.

 

Î.: Dar în ce priveşte pe Andrea Schaechter?

R.: Ştiam de conferinţa de presă care urma să fie transmisă la televizor după încheierea negocierilor cu Guvernul şi alte instituţii şi structuri ale societăţii civile din România.

Auzind-o, credeam că a fost schimbat ministrul nostru de finanţe, al bugetului etc., cu atâta elocinţă prezenta situaţia României, parcă noi nu am avea un Parlament sau ministeriabili.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.