Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Dialoguri virtuale / Un interviu banal
Întrebare: Care sunt elementele comune care leagă aceste trei luări de poziţii?
Răspuns: România!!
Î.: Din punct de vedere economic, avem de suferit în urma disputei dintre Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană?
R.: Desigur, fiindcă nu este vorba de cine ascultă pe cine, ci de lupta dintre dolar şi euro.
Î.: Această luptă apare pe un fond tensionat în urma interceptărilor americane ale cancelarului german. Este interesantă poziţia Statelor Unite, care este un răspuns cu conţinut economic.
R.: În raportul semestrial al Ministerului de Finanţe al Statelor Unite se susţine că Germania ar fi realizat un excedent comercial în urma crizei din zona euro pe spinarea statelor europene. Acelaşi document afirmă că Germania ar fi „o piatră de moară de gâtul Europei” cu efecte şi în economia mondială.
Î.: Care este soluţia oferită de Statele Unite ale Americii?
R.: Stimularea creşterii economice interne şi consolidarea zonei euro. O mai mare responsabilitate bugetară, investiţii publice şi intervenţii ale statului pentru creştere economică. De altfel, o parte din aceste idei au constituit disputa dintre Germania şi Franţa înaintea alegerilor în anul trecut din Franţa.
Î.: Dacă sunt soluţii de ce nu le discutăm, de ce nu le aplicăm?
R.: În acest moment am să dau un citat din conferinţa lui Friedman, care pare a fi lămuritoare: „Problema în Europa este că nu există un lider, sunt opinii divergente între principalele state precum Germania şi Franţa şi nu există o soluţie comună. Prima contradicţie a Europei este că este o uniune între state care nu sunt la fel”.
Î.: Atât de mult v-a marcat atitudinea Andreei Schaechter încât nu doriţi să comentaţi afirmaţiile Domniei Sale?
R.: Nicidecum. S-a comportat ca un bancher care a venit să se asigure că suma care ne-a dat-o, sau promis-o, are şanse să fie returnată cu dobândă cu tot.
Î.: Aveţi o intervenţie finală?
R.: Deşi am rezerve faţă de autoarea citatului, m-a reconfortat afirmaţia lui Jean-Marie Le Pen la adresa poporului român: „Îmi pare rău că trebuie să v-o spun, dar acest pământ e prea frumos şi prea bogat ca să-l puteţi păstra fără luptă. Vi-l vor lua!”.