Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Miercuri , 5 Ianuarie , 2011
Dialoguri virtuale / Ultimul sa stinga lampa DATORIILOR
(ultima parte) Intrebare.: In ceea ce priveste relatia intre Parlamentul european si Parlamente nationale, care sunt cerintele europarlamentarilor?
Raspuns.: In centrul noului model de guvernare economica, se spune, ca ar trebui sa se afle Comisia Europeana si sa se bazeze pe o abordare de tip „sanctiuni si recompense”, prin oferirea de stimulente economice sau penalizare a Statelor Membre recalcitrante. Realizarea unei guvernante economice consolidate ar trebuie sa fie insotita de consolidarea legitimitatii democratice a guvernantei europene, printr-o implicare mai stransa si mai oportuna a Parlamentului European si a parlamentelor nationale.
I.: Se vorbeste de o modificare a filosofiei a guvernarii economice. Ce se doreste?
R.: Plecand de la premisa legaturii directe dintre cresterea economica si stabilitate si necesitatea reformarii guvernantei economice, se sustine ca pentru iesirea din criza este nevoie de un model de coordonare economica bazat pe metoda comunitara si nu pe cooperarea interguvernamentala.
I.: Din toate cele expuse de pana acum rezulta o neclaritate intre efortul pentru politica europeana comuna si cea nationala. Din pacate, rezultatele sunt contradictorii. Astfel, dupa Grecia a urmat Irlanda.
R.: Irlanda este al doilea stat din zona euro care a fost salvat de un imprumut de urgenta de la Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, pentru a salva sistemul bancar al tarii si pentru a depasi criza bugetara, in incercarea de a pastra stabilitatea financiara a Europei. Este vorba de un pachet de 80 – 90 miliarde euro, la care se adauga Marea Britanie, care nu face parte din zona euro, care a anuntat ca va ajuta Irlanda cu 7 miliarde lire sterline (peste 11 miliarde dolari).
I.: Problemele se vor opri la aceste doua tari?
R.: Oficialii Uniunii Europene se tem de faptul ca problemele Irlandei s-ar putea raspandi si la alte tari, care au deficite bugetare mari, precum Spania si Portugalia.
Stefan GONCZI
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.